Jestem studentem automatyki, jednak w praktyce jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z budową jakiegoś porządnego urządzenia. Pora to zmienić.
Warto może wspomnieć o budowie drukarki 3D z gotowego kitu oraz chińskiego lasera CO2 40W zbudowanego od podstaw ale na rolkach V-slot oraz z gotowej elektroniki z chin. Jakieś podstawy są. Na pewno nie chciał bym się pchać w V-sloty ponownie, myślę o porządnym napędzie na prowadnicach i śrubach, lecz to musi jeszcze poczekać.
Chcę zbudować urządzenie 3-osiowe do obróbki drewna oraz okazjonalnego dłubania w aluminium. Jakiś zarys w głowie mam, wstępny projekt w Fusion 360 jest ale najpierw chcę się zabrać za elektronikę. Wybrałem sobie komponenty w sklepie EBMiA i chciałbym poprosić o pomoc w zweryfikowaniu całego zestawu. Jak to podłączyć wiem z forum, sklepu oraz filmów na Youtube Adama Maszynotwora. Sterowniki i silniki również wybrałem sam i prosiłbym o sprawdzenie czy wszystko będzie ze sobą współgrało. Posiadam jakąś wiedzę o napędach ale w praktyce często wychodzi zupełnie inaczej.
Frezarka miała by mieć około 1000x1000mm wymiaru, pole robocze jakie wyjdzie takie będzie. Na start mam 3000zł które chcę przeznaczyć na elektronikę. Na konstrukcję i całą resztę uzbieram w międzyczasie. Chciałbym budowę skończyć w rok i zakładam wydatki na poziomie 500zł/miesiąc. Chcę wszystko podłączyć i skonfigurować zanim zabiorę się za konstrukcje samej maszyny.
Obliczenia mocy transformatora:
Napięcie zasilania sterowników - 50V
10% zapasu - 45V
Dzielone przez pierwiastek z 2 - 31,82V - typoszereg 30V
4 sterowniki po 4.2A - 16,8A
Moc transformatora 504VA - jedyny dostępny w EBMiA to 720VA 2x30V przy połączeniu równoległym będzie ze sporym zapasem
Lista elementów:
4x Silniki krokowe SM 60/100-3008B4004af (4Nm) 1032,-
4x Sterowniki silników SSK-B03 996,-
Płyta główna SSK-MB2 105.4,-
Softstart 63,-
Bezpieczniki na zasilaniu FM-02 63,-
Transformator toroidalny 720VA 2x30V 324.45,-
Zasilacz niestabilizowany MZ-03 189,-
Bezpieczniki na sterownikach FM-01 63,-
Suma: 2835.85,- Zostaje 164.15,- z założonego budżetu na przewody, przełączniki, wentylatory, złącza, obudowę, komputer z LPT, dysk SSD oraz monitor. Już na starcie budżet się nie spina

Zamierzam wszystko podłączyć jak na obrazkach poniżej również pochodzących z EBMiA:

Czekam na wszystkie spostrzeżenia, uwagi i porady dotyczące powyższego zestawu.
Pozdrawiam
SE-bastian