Wot lotność młodego umysłuma555rek pisze:- praktycznie jest poświęcić nie oprawkę tylko gniazdo.
.

Stary czy nie piszę to co zrobiłem i co się U MNIE sprawdza. Ktoś skorzysta to dobrze, a nie ta też się nie pochlastam

Wot lotność młodego umysłuma555rek pisze:- praktycznie jest poświęcić nie oprawkę tylko gniazdo.
.
Ma i to dużo. Dałem przykład 3m maszyny nie bez przyczyny. Cały zakres maszyny wykorzystuje się rzadko, ustawienie krańcówki bazującej na końcu jest W/G MNIEma555rek pisze: A w metodzie nie ma znaczenia głowica czy uchwyt, wałek duży czy mały.
Metoda kamara jest prosta jak drut - nóż bazowy jest na stałe w oprawce, i na stałe ma ofsety zero. Pozostałe noże są wymiarowane i ofsetowane w stosunku do tego noża. W razie bum kamar zakłada nóż bazowy, zeruje go na materiale - fizycznie. I ma resztę noży już zofsetowaną prawidłowo w stosunku do materiału aktualnie założonego w uchwyt. I guzik go obchodzą współrzędne maszynowe - o te ma się martwić maszyna, a nie operator.ma555rek pisze:Nie łap mnie za słówka tylko pisz o metodzie bo tego dotyczy rozmowa.
A w metodzie nie ma znaczenia głowica czy uchwyt, wałek duży czy mały.