Elektronika w mojej cnc
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
wzór jest dobry, ale producenci rzadko podają sprawność w danych technicznych, może dlatego, że nie jest stała w całym przedziale obrotów...
Można też użyć takiej zależności:
Moc[kW]=moment obrotowy [Nm]x obroty na minutę /9549
(obroty i moment do odczytania z charakterystyki silnika)
https://www.cnc.info.pl/topics65/jak-ok ... vt3107.htm
Można też użyć takiej zależności:
Moc[kW]=moment obrotowy [Nm]x obroty na minutę /9549
(obroty i moment do odczytania z charakterystyki silnika)
https://www.cnc.info.pl/topics65/jak-ok ... vt3107.htm
Ostatnio zmieniony 21 paź 2010, 23:17 przez Ciowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 28
To wg jakiego wzoru,jeśli sie w ogóle do silnkow krokowych oblicza moc korzystamy?
Bo ja znam następujące wzory i z każdego z nich wychodzi inna moc,dlaczego??
P=U*I (7,4W)
P=M*n/9554 (14,13W)
P=U*I*ilosc faz*sprawność silnika (13,32W,sprawność przyjąłem = 0,9)
gdzie:
P-moc
U-napięcie
I-prąd
M-moment
n-liczba obrotów/minute
Bo ja znam następujące wzory i z każdego z nich wychodzi inna moc,dlaczego??

P=U*I (7,4W)
P=M*n/9554 (14,13W)
P=U*I*ilosc faz*sprawność silnika (13,32W,sprawność przyjąłem = 0,9)
gdzie:
P-moc
U-napięcie
I-prąd
M-moment
n-liczba obrotów/minute
Dziękuję wszystkim za pomoc!!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Żeby ustalić moc na wale silnika wystarczy na podstawie jego charakterystyki wybrać konkretną częstotliwość kroków, odpowiadającą danej prędkości obrotowej i momentowi. Dobrze jest wykonać kilka obliczeń, bo moc zmienia się nieliniowo. Oczywiście wyniki rzeczywiste mogą się różnić, choćby ze względu na inne napięcie zasilania sterownika.Paulo pisze:To wg jakiego wzoru,jeśli sie w ogóle do silnkow krokowych oblicza moc korzystamy?
-
Ok,to rozumie ze najlepiej to skorzystać z wzoru P=M*n/9554,oczywiście odpowiednio dobierając moment do obrotów.
Jednakże tym wyższe napięcie zasilania silnika tym moc obliczona wg tego wzoru będzie bliższa mocy uzyskanej w rzeczywistości?
Takie pytanie jakich profili/kształtowników używacie do budowy takich amatorskich maszyn?,chodzi przede wszystkim o średnicę i kształt?
Zastanawiałem sie nad kształtownikiem o przekroju kwadratowym lub prostokątnym o wymiarach ok 30x30mm,starczy do tego ,aby układ byl w miarę stabilny,czy będą raczej duże drgania,wibracje itd??
Jednakże tym wyższe napięcie zasilania silnika tym moc obliczona wg tego wzoru będzie bliższa mocy uzyskanej w rzeczywistości?
Takie pytanie jakich profili/kształtowników używacie do budowy takich amatorskich maszyn?,chodzi przede wszystkim o średnicę i kształt?
Zastanawiałem sie nad kształtownikiem o przekroju kwadratowym lub prostokątnym o wymiarach ok 30x30mm,starczy do tego ,aby układ byl w miarę stabilny,czy będą raczej duże drgania,wibracje itd??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Witam,
Dlaczego min. 50 na 50? Jest to jakaś standardowa wartość-parametr określony w jakiś normach (podręcznikach)?
Bo z tego co sie orientowałem to kształtownik ma przede wszytkom wpływ na takie elementy jak stabilność maszyny, podatność na przeciążenia,rozchwianie,drganie całego układu co sie wiąże bezpośrednią z dokładnością pracy...
Bo wydaje mi sie ze do moich zastosowań nie trzeba używać tak dużych kształtowników skoro koledzy dla podobnych maszyn używali drewna a wiadomo ze właściwości drewna i stali nie ma co porównywać
Chce zmontować konstrukcje z kształtownika 50x30x2.4,ponieważ takowy posiadam dlatego chciałbym wiedzieć czy wg was profil ten opłaca sie w ogóle używać do konstrukcji??
Dlaczego min. 50 na 50? Jest to jakaś standardowa wartość-parametr określony w jakiś normach (podręcznikach)?
Bo z tego co sie orientowałem to kształtownik ma przede wszytkom wpływ na takie elementy jak stabilność maszyny, podatność na przeciążenia,rozchwianie,drganie całego układu co sie wiąże bezpośrednią z dokładnością pracy...
Bo wydaje mi sie ze do moich zastosowań nie trzeba używać tak dużych kształtowników skoro koledzy dla podobnych maszyn używali drewna a wiadomo ze właściwości drewna i stali nie ma co porównywać

Chce zmontować konstrukcje z kształtownika 50x30x2.4,ponieważ takowy posiadam dlatego chciałbym wiedzieć czy wg was profil ten opłaca sie w ogóle używać do konstrukcji??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
Przeglądnij dobrze forum, to zobaczysz jakie kształtowniki ludzie stosują. Bez wizualizacji projektu nie można powiedzieć czy 50x30 wystarczą - można zrobić maszynkę wiotką i mało sztywną, a można też z tych samych kształtowników zrobić sztywną przemyślaną konstrukcje. a skoro już tak wszystko chcesz liczyć, to policz sobie strzałkę ugięcia tego profilu i będziesz wiedział, czy sie nada, czy też nie.
-
"policz sobie strzałkę ugięcia tego profilu i będziesz wiedział, czy sie nada, czy też nie"
Co to znaczy? Ugięcie profilu? Bo nigdy nie spotkałem sie z określeniem "strzałkę ugięcia"
Po twojej reakcji mogę wywnioskować ze wg ciebie te profile które chce użyć sa jednak za slabe tak??
Co to znaczy? Ugięcie profilu? Bo nigdy nie spotkałem sie z określeniem "strzałkę ugięcia"
Po twojej reakcji mogę wywnioskować ze wg ciebie te profile które chce użyć sa jednak za slabe tak??
Pozdrawiam
Pozdrawiam