kilka woltów wiecej na sterowaniu 12V w końcówce robi cuda.qbacz pisze:ale 350W silnik z hulajnogi to chyba jednak za dużo, obawiam się tylko że UHU też tego nie pociągnie - w końcu stopień mocy mają podobny....
zamowienie zbiorowe na sterowniki UHU
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jakie miałeś tranzystory i z jakiego napięcia zasilałeś silniki?qbacz pisze:heheh, jak zwał tak zwał, obecnie popaliłem już po raz któryś mosfety w tym rusko-czeskim sterowniku i chyba czas spróbować czegoś innego.
~100W silniki chodzą z tymi sterownikami bez problemu, ale 350W silnik z hulajnogi to chyba jednak za dużo, obawiam się tylko że UHU też tego nie pociągnie - w końcu stopień mocy mają podobny....
W każdym razie gdyby któryś z Kolegów coś zamawiał do UHU to jestem chętny na płytkę i procek.
Pozdrawiam
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
korzystaj z lepszych opracowań - i schemat masz i elementy i sprawdzone że 500W biegaqbacz pisze:też to zauważyłem - im większy rdson tym szybciej tranzystory odchodziły w niebyt - jutro próbuję z 15V i tranzystorami irfp460lc z rdson 0,27 om
http://www.irf.com/product-info/datashe ... fp260n.pdf
Pasjonat
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
zapomniałem dodać że serwa mam zasilane z ponad 50V, irfp260 (bez N) poszły się paść (rdson-0,55om), też podejrzewam że ten gaśnik RC jest za mały dla większych silników - nie grzały się tylko łapały przebicie gdy silnik wpadał w oscylacje. Mosfety przeważnie stosuje z wylutu, pierwsze je zawsze sprawdzam ale wiadomo że napewno swoje już mają przepracowane.... jak już wypale wszystkie które mam jeszcze w zapasie to dopiero zacznę kupować ;p
Pozdrawiam
Pozdrawiam