> A jak będzie zrobione ograniczanie prądu (max. prąd na cewkę)?
Zewnętrzny op.amp. (komparator) atmega8 ma tylko jeden komparator, a na jeden silnik (dwie cewki) potrzebuje 2. Wiec będzie zewnętrzny.
> Czy będzie ograniczanie prądu silnika, jeżeli jest on nieużywany przez dłuższy czas?
To już pryszcz - zabawa z programem.
> Oczywiście ATMega w wersji 16MHz ?
Wystarczy 8MHz (a nawet mniej) - PWM odpada (bo będzie R-2R), komparator zewnętrzny.
Wstępny projekt nowego choppera
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Mam nadzieje że "zwykłe" mosy też się da zastosować
w sumie to ja potrzebuje tak 5A
a IRF7103 ma do 3A... Ale spoko... zanim sie z mechniką uporam to troche potrwa... oby tylko projekt nie upadł
. Pozdro!
PS.
Looknij na:
http://www.bright.net/~agarb/STMD/AVR_STMD.html

PS.
Looknij na:
http://www.bright.net/~agarb/STMD/AVR_STMD.html
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Za jakiś czas opublikuje własny projekt choppera - chcę go najpierw uruchomić. Opiera się na ATmega8, podwójnym przetworniku szerogowym ( sterowanym przez SPI do procka), drajwerach do mosfetów + transoptorach ( dla P-FETÓW ) . Układ mocy to dwa H mostki zbudowane na 10..14A/100V MOSFETach. Zasilanie - dwa transformatory ( jeden 2x30V 2x5A 300W, będzie pracował jako 30V/10A - czyli ok 43Vpp/ 10Apeak, drugi 2x12V 1A 50W do zasilania elektroniki ).
Układ jest na etapie projektowania płytki ( będzie jedna warstwa do termotranferu ), wszystkie elementy mam już w szufladzie.
Układ docelowo będzie używany do silniczków z naszej list społecznej (1.89NM z 2.5A) - chociaż pewnie spróbuje jak będą pracować z większym prądem ( np. dodając im wymuszone chłodzenie )
Układ jest na etapie projektowania płytki ( będzie jedna warstwa do termotranferu ), wszystkie elementy mam już w szufladzie.
Układ docelowo będzie używany do silniczków z naszej list społecznej (1.89NM z 2.5A) - chociaż pewnie spróbuje jak będą pracować z większym prądem ( np. dodając im wymuszone chłodzenie )