oprawcafotografii pisze:Mam sporo detali, choc jeszcze nie sto, ale pracuje nad tym
I kazdy obrabiam tak samo - mocuje na stole palete robocza, ktora pasuje
na precyzyjne kolki pozycjonujace z bledem mniejszym niz blad pomiaru.
A na palecie krasnoludki pozycjonują ...
Argumentami na takim poziomie na pewno mnie nie przekonasz.
Zresztą rozwiązanie możesz znaleźć co najwyżej porównywalnie dobre, bo na dużo lepsze nie ma szans.
Camview to narzędzie uniwersalne, wystarczy mieć na detalu dwa stałe punkty i można od nich ustawić offset i obrót układu współrzędnych.
Tylko pod najlepszym systemem operacyjnym jaki kiedykolwiek wymyślono, przynajmniej na razie, trzeba sobie kołkami radzić.
Nie chciałem zbaczać z tematu, ale widzę że i tak nie da rady tego ominąć, więc sobie pozwolę zauważyć, że te wszystkie wasze mądrości nie dają się zastosować w pewnych przypadkach.
Na przykład w pracy mam sporą plazmę, która po włączeniu jak najbardziej szuka sobie zera maszynowego na krańcówkach, a potem widlakiem rzuca się na stół blaszkę 3000x1500x30 mm i nikt przy zdrowych zmysłach nawet nie pomyśli żeby ją jakkolwiek przesuwać i ustawiać ...
Po minucie są ustawione offsety, obrócony układ współrzędnych i plazma zaczyna ciąć.
To akurat nie jest LinuxCNC, tylko autorskie oprogramowanie producenta plazmy, działające pod DOS-em, więc sobie pryszczatych zapaleńców darujcie.
.
[ Dodano: 2013-08-17, 17:04 ]
mc2kwacz pisze:Spróbuj w swojej kamerce, czy kiedy przestawisz ostrość z 30cm na10 cm a potem z powrotem, to masz błąd przecięcia linii zdecydowanie mniejszy niż 0,1mm ZA KAŻDYM RAZEM i BEZWARUNKOWO. Jeśli nie, to... idź i sobie włącz maszynę

Kiedyś moderator mnie poprosił żebym nie zaczynał postów od "ty debilu", no to się staram ...
Weź mi powiedz profesjonalny mądralo jakim trzeba być idiotą żeby kamerę montować na zetce ?
Co to miało by pomóc, bo co by miało popsuć to najwyraźniej wiesz.
.