Suwmiarka elektroniczna

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 17 lut 2007, 21:53

easy2002 pisze:Witaj
Kolego dobra suwmiarka zaczyna się od 1zł za 1 mm
także policz sobie
możesz kupić ją na próbę co to tam te 37 zł ale zobaczysz sam jak ona jest wykonana typowa chinszczyzna
Mam takie dwie ( jedną oddałem ojcu) nie narzekam, do amatorskich celów jest ok, w porównaniu do zwykłej mniej wysiłku z odczytem. Nie zauważyłem żadnych kłopotów w moich domowych zastosowaniach. A do tokarki chce założyc dla wygody. Do tej pory gdy toczyłem , zatrzymywałem maszyne, przykładałem zwykłą suwmiarkę i dalej, potem znowu i tak kilka razy i nie były to jakies wielkie dokładności. Niestety, nie za bardzo mogę polegac na podziałkach w pokrętłach..tokarka amatorska wykonana kiedys przez jakiegoś tokarza dla siebie do domu. Ale daje sie co nieco zrobic. Zmartwiło mnie jedynie to zalewanie chłodziwem, nie bardzo wiem jak można te suwmiarki zabezpieczyc...

Pozdrawiam

Wiesiek

[ Dodano: 2007-02-17, 21:54 ]
A i jeszce, wydaje mi sie, ze do dokładnych pomiarów to jednak nie suwmiarka , nawet taka wypasiona, ale mikromierz....?

próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Tagi:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 17 lut 2007, 22:39

rudzik6 pisze:A i jeszce, wydaje mi sie, ze do dokładnych pomiarów to jednak nie suwmiarka , nawet taka wypasiona, ale mikromierz....?
Oczywiście tak . Jeszcze zależy co dla kogo znaczy dokładnie :) W każdym razie wymiary gdzie pole tolerancji jest większe niż 4-5 setek można śmiało mierzyć dobra suwmiarka elektroniczna . Niekiedy jest konieczność zmierzenia czegoś dokładniejszego ale wtedy przed pomiarem warto sprawdzić ja na jakimś sprawdzianie czy jest dobrze wyzerowana no i praktyka . Bo suwmiarki maja to do siebie ze kto ja weznie do reki to otrzyma inny wymiar . Dobra to nie jest na pewno suwmiarka za mniej niż kilkaset złotych . Swego czasu szef dal mi taka bardzo podobna do tego z pierwszego linku . Byla fajna mialem ja kilka godzin i ja oddałem . Poszło do kosza kilkadziesiąt sztuk bo okazało sie ze suwmiarka ma "dziurę" i w pewnym miejscu oszukiwała o 0.2mm a cala reszta skali była dobra :)

Zdjęcia suwmiarki :
Załączniki
s.rar
(833 KiB) Pobrany 608 razy

Awatar użytkownika

rudzik6
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 18 lut 2007, 02:31

Poszło do kosza kilkadziesiąt sztuk bo okazało sie ze suwmiarka ma "dziurę" i w pewnym miejscu oszukiwała o 0.2mm a cala reszta skali była dobra :)
O widzisz, to całkiem możliwe, bo czego można sie spodziewac za 40 zł...Pewnie jakas wada tej powierzchni albo czujnika...Nie przyszło mi do głowy, ze może mie takie nieprzewidywalne uszkodzenia...Wniosek...do pracy i tam gdzie zarabiamy, poswięcamy czas i większe pieniądze nie warto tego stosowac...W domu, garażu ...mozna próbowac..i byc czujnym;) Rzeczywiscie bład 0,2mm to już jest mierzalny na tradycyjnej zwykłej suwmiarce.

miłej nocy

Wiesiek
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Kołchoz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Kołchoz » 18 lut 2007, 10:55

wieslawbarek pisze:Vis i Mitutoyo chyba 3 zeta
Mam VIS-owską suwmiarkę 150mm mechaniczną z dokładnością 0.02mm za 112,50zł i można nią robić pomiary nawet tych 2 setek (jeśli sie nie ma wad wzroku). A wychodzi 75 gr za milimetr.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: olo_3 » 18 lut 2007, 19:23

a Niemiec rzekłby tak:
mechanik maszyn pracuje na mile (um) i setki, cieślą na centymetry, a murarz jest szczęśliwy jak stoi na ziemi - to takie wolne tłumaczenie ich powiedzenia.

jest jeszcze kwestia atestu corocznego, każde narzędzie pomiarowe powinno przejść co najmniej raz w roku próbę i ew. korekcje wykonana przez specjalny serwis w odpowiednich warunkach.

ponadto ważna jest kwestia przechowywania, odpowiedniej konserwacji i utrzymania w czystości - pewnie nie wielu Kolegów zdaje sobie sprawę, ze leżąca suwmiarka na szafie wygina się i odkształca, nie mierzy już zgodnie ze swa klasa.

osobiście jestem zwolennikiem narzędzi pomiarowych wyposażonych w skale zegarowe (mechaniczne) aniżeli elektronicznych (to tyko kwestia gustu, każde markowe narzędzie trzyma się w swojej klasie, choć zegarowe, są znacznie czusze, widać to szczególnie na czujnikach)
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 18 lut 2007, 19:36

moja suwmiarka (klasyczna ) przeżyła chyba kilka pokoleń. Była corocznie w ośrodku metrologicznym "w remoncie" oraz celem potwierdzenia i jej wierzyłem.
skoti pisze:suwmiarka ma "dziurę" i w pewnym miejscu oszukiwała o 0.2mm
dokładnie to samo zjawisko widziałem w kilkuletniej elektronicznej mitutoyo a właściwie bardziej niebezpieczne bo potrafiła pomylić się niespodziewanie w jakimś miejscu na skali np 1mm
Warto rozważyć:
olo_3 pisze:jestem zwolennikiem narzędzi pomiarowych wyposażonych w skale zegarowe (mechaniczne)
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: wieslawbarek » 18 lut 2007, 20:38

Kolchoz 27 lat temu tez moglem mierzyc zwykla suwmiarka z ta dokladnoscia i zycze ci abys ty mogl do emerytury ale jak znm zycie to nie jest mzliwe. Lubie tez jak kolego oOlo suwmiarki zczujnikiem zegarowym ale one niebardzo nadaja sie do warsztatu sa bardzo wrazliwe na zanieczyscenia nawet takie drobne na dloniach

Awatar użytkownika

Autor tematu
Inf-el
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 19 lut 2007, 22:53

Dzięki za znalezienie szczegółowego opisu tego mechanizmu.
Myślę, że wykorzystam ją do wolnozmiennych, dokładnych (jak na moje potrzeby) pomiarów.
Dla mnie największą zaletą jest to wyjście cyfrowe.

Awatar użytkownika

Rayford
Posty w temacie: 2

Post napisał: Rayford » 23 lut 2007, 17:26

Gwizdneli starą suwmiarke :( musiałem kupić nową :)
Załączniki
suwmiarka.JPG
suwmiarka.JPG (29.69 KiB) Przejrzano 1578 razy

Kołchoz
Posty w temacie: 6

Post napisał: Kołchoz » 23 lut 2007, 19:28

Rayford pisze:musiałem kupić nową
Mam taką samą. jest niewiele droższa ale o niebo lepsza.Jako liniał sprawdzi sie znakomicie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”