Tani sterownik ST5045 czy M543/M545 czy TB6560HQVC3 czy inny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Ponieważ nie wiadomo co jest przyczyną palenia się TB6560, to ludzie wymyślają coraz bardziej nieprawdopodobne teorie.
U mnie sprawa wygląda tak, że spaliły się wszystkie trzy scalaki.
Po wymianie i poprawnym zmontowaniu układ działa bez zarzutu.
Więc przyczyna leży chyba jednak w niechlujnym montażu.
Jeżeli kupię nowy sterownik 3xTB6560, to przed podłączeniem napięcia przelutuję scalaki i założę radiatory na pastę termoprzewodzącą od procesorów.
Jak pójdzie dym, to uznam moją teorię za błędną.
Gubienie kroków i temu podobne hece, to wina niechlujnie zmontowanych układów wejściowych i nieodpowiednich transoptorów (typ może być, ale zła grupa).
To akurat jest pewne.
.
U mnie sprawa wygląda tak, że spaliły się wszystkie trzy scalaki.
Po wymianie i poprawnym zmontowaniu układ działa bez zarzutu.
Więc przyczyna leży chyba jednak w niechlujnym montażu.
Jeżeli kupię nowy sterownik 3xTB6560, to przed podłączeniem napięcia przelutuję scalaki i założę radiatory na pastę termoprzewodzącą od procesorów.
Jak pójdzie dym, to uznam moją teorię za błędną.
Gubienie kroków i temu podobne hece, to wina niechlujnie zmontowanych układów wejściowych i nieodpowiednich transoptorów (typ może być, ale zła grupa).
To akurat jest pewne.
.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
jak kolega by sie wczytal to zauwazyl by ze w tym przypadko kolor jest synonimem wersji plytki, czerwone - pierwotna wersja, niebieskie - wersja kolejna, poprawiona chociaz nie wolna on niedorobekpascalPL pisze:Moim zdaniem to kolor.. niebieski tragedia, a czerwony szkoda gadać. Powinień być zielony. Bo przecież wiadomo że zielone motorynki są szybsze od czerwonych.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
No i spróbowałem i nie dało rady naprawić....
Wlutowałem nowy układ, popalone ścieżki zamieniłem na przewody, sprawdziłem wszystko trzy razy i klapa
Na spalonej osi nic się nie działo, na drugiej osi silnik piszczał non stop i nie wykonywał żadnego kroku, na trzeciej osi silnik również piszczał ale przynajmniej próbował wykonać jakiś krok co ostatecznie skończyło się lekkim dymem.
Podsumowując więc - po wymianie sterownik nie działał i spalił się kolejny układ.
Wraca więc moje pytanie z pierwszego postu
Wlutowałem nowy układ, popalone ścieżki zamieniłem na przewody, sprawdziłem wszystko trzy razy i klapa

Podsumowując więc - po wymianie sterownik nie działał i spalił się kolejny układ.
Wraca więc moje pytanie z pierwszego postu

www.grucha.me - blog o ogarnianiu mocno nietypowego pomysłu na biznes
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Przed chwilą właśnie go oglądałem 
Kupię albo właśnie ten ale popłynę na m54x i jakąś płytę główną.

Kupię albo właśnie ten ale popłynę na m54x i jakąś płytę główną.
www.grucha.me - blog o ogarnianiu mocno nietypowego pomysłu na biznes
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Spytam się tak z ciekawości, czy po tym jak wyleciały ci przewody od jednego silnika ze sterownika, to inne silniki pracowały poprawnie?grucha123 pisze:No i spróbowałem i nie dało rady naprawić....
Miałem u siebie sytuacje, że mi wypadł silnik na włączonym sterowniku ale na szczęście nic się nie stało (zasilanie 19V). Ciekawi mnie co się u Ciebie stało, że wyleciał ci cały sterownik w "kosmos". Jedyna rzecz, która mi przychodzi do głowy, że padła stabilizacja sterująca logiką układów. Fajnie byłoby zdiagnozować co się stało.
Bo na zdrowy rozum powinna paść ci tylko 1 kostka a nie wszystkie, po takim incydencie.