okazało się, że już dużo wcześniej było wszystko ok. Winnym tych oscylacji okazało się "sprzęgło" w postaci lateksowego wężyka, którym połączyłem tymczasowo wał silnika z enkoderem. Był za elastyczny na skręcanie i wszystko drgało. Zmieniłem na wężyk do propanu-butanu (taki pomarańczowy) i jak ręką odjął
Ciagłe zapalanie sie diody "przeciazenie "w UHU
-
berrrcik21
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 4
Witam,
okazało się, że już dużo wcześniej było wszystko ok. Winnym tych oscylacji okazało się "sprzęgło" w postaci lateksowego wężyka, którym połączyłem tymczasowo wał silnika z enkoderem. Był za elastyczny na skręcanie i wszystko drgało. Zmieniłem na wężyk do propanu-butanu (taki pomarańczowy) i jak ręką odjął
Zmieniłem jeszcze tylko wartość E na 2000 oraz mnożnik kroku na 3, wtedy faktyczna rozdzielczość enkodera na obr (1024imp), była faktycznie taka jak wpisałem ją w Machu. Trzeba będzie jeszcze tylko na maszynie dostroić i będzie super
Między krokówką a serwem jest znaczna różnica i zgadzam się ze stwierdzeniem, że najlepsza krokówka nie dorówna najgorszemu serwu. Mam tylko jeszcze takie pytanie: prędkość obrotowa przy rozdzielczości enkodera 1024imp/obr jaką udało mi się osiągnąć to niecałe 1500obr/min, czy jest możliwe osiągnięcie większych obrotów przy zachowaniu tej rozdzielczości?
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt
Demokryt
Tagi:
-
Piotrjub
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Czym sterujesz MACH ?
jeśli tak podstaw sobie wartości
45.000 częstotliwość taktowania programu (na sekundę) * 60 sekund = 2.700.000 tyle mamy max na minutę.
2.700.000 imp/min / 1024 imp/obr = 2.636,7 obr/min
taka teoretycznie może być prędkość obrotowa twojego serwosilnika.
Teraz tylko musisz samemu zastanowić się nad danymi
może masz wersję oprogramowania z inną częstotliwością taktowania,
"rozdzielczość enkodera na obr (1024imp)" czy taki masz enkoder czy jest to wartość już
po x4 ( dekoder kwadraturowy )
jeśli tak podstaw sobie wartości
45.000 częstotliwość taktowania programu (na sekundę) * 60 sekund = 2.700.000 tyle mamy max na minutę.
2.700.000 imp/min / 1024 imp/obr = 2.636,7 obr/min
taka teoretycznie może być prędkość obrotowa twojego serwosilnika.
Teraz tylko musisz samemu zastanowić się nad danymi
może masz wersję oprogramowania z inną częstotliwością taktowania,
"rozdzielczość enkodera na obr (1024imp)" czy taki masz enkoder czy jest to wartość już
-
berrrcik21
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 4
Witam,
w tej chwili steruje Machem w wersji 100kHz, ale serwo jeszcze testowałem na machu w którym maks było 45kHz. Nowy Mach powinien już rozwiązać problem prędkości obrotowej. Enkodery, które posiadam mają 1024imp/obr (taka wartość jest napisana na etykiecie).
w tej chwili steruje Machem w wersji 100kHz, ale serwo jeszcze testowałem na machu w którym maks było 45kHz. Nowy Mach powinien już rozwiązać problem prędkości obrotowej. Enkodery, które posiadam mają 1024imp/obr (taka wartość jest napisana na etykiecie).
Czy chodzi o mnożnik?czy taki masz enkoder czy jest to wartość już
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt
Demokryt
-
paulg
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witam.
Chodzi o to iż np UHU widzi 4 zbocza ( narastające i opadające dla kanałów A , B ) co daje nam 1024 x 4 = 4096 imp na obrót wału .
Taką wartość należy wziąć pod uwagę przy obliczeniach.
Pozdrawiam
Chodzi o to iż np UHU widzi 4 zbocza ( narastające i opadające dla kanałów A , B ) co daje nam 1024 x 4 = 4096 imp na obrót wału .
Taką wartość należy wziąć pod uwagę przy obliczeniach.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein