Lista społeczna na UHU

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: olo_3 » 28 paź 2006, 00:49

chomikaaa pisze: mam na mysli to ze wiekszosc maszyn ma trudnosci aby uzyskac dokladnosci na poziomie 0,01 ze wzgledu na luzy

wiec mysle ze powinnismy wyliczyc nastawy dla takiej rozdzielczosci dokladnosci pozycjonowania serwa na poziomie 0,01 przy zastosowaniu enkoderow z wieksza iloscia impulsow no dla 4000 wiec jaka teoretyczna predkosc mozna uzyskac?
Maszyna na serwach i luzy to całkowita pomyłka, silnik będzie próbował utrzymać pozycje (dojdzie do rezonansu) przy większych motorach dopiero będzie kryzys.
Można by temu zaradzić po przez dodanie większego napięcia wstępnego na śrubę – lecz co to za rozwiązanie. Niedokładności będą dalej.
Poza tym co to dużo pisać to jest tak samo jak ze strojeniem silnika krokowego, musisz sprawdzić i pomierzyć na jakich wartościach chodzi najlepiej.

Wzór na V jest powyżej, natomiast jak Kostner upubliczni materiały, będą inne ciekawe funkcje :).
Tak szczerze pisząc bez tych materiałów nie da się zestroić UHU, są tam jeszcze opcje zapisu i odczytu na 3 poziomach pamięci, tak ze po resecie sterownik startuje z optymalnymi ustawieniami dla danego motoru, ponadto możną podkręcić ampery na silnik, odczytać ilość zgubionych kroków, ustawić limit pomyłki i wiele innych ciekawych funkcji.

Co do prędkości to jak już wcześniej pisałem zależy to od skoku śruby i ewentualnej przekładni, max. prędkości/mocy serwa, a od właściciela tylko zależy jakie obroty będzie kręcić.

[ Dodano: 2006-10-28, 01:13 ]
arizon pisze:można zastosować mnożnik V10 program mach może generować impulsy do 45kHz czyli 45000*10[imp/s]/4000[imp/obr]=112.5[obr/s]=6750[obr/min] co daje posuw na poziomie 27[m/min].
Matematyk to ze mnie pewnie kiepski , ale jak wyżej napisano:
V0= 1krok enkodera
V2= 3kroki enkodera (na jednen krok macha)
V10=11kroki enkodera (na jednen krok macha)
V20=21kroki enkodera (na jednen krok macha)

Ponadto parametr V można ustawiać w przedziale 0-20

Tak wiec należy mnożyć zawsze przez wartość V +1

Prawda ? ;)

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Tagi:

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: triera » 28 paź 2006, 10:56

rezonanse itp. tak - jeśli będzie luz między enkoderem a osią silnika
- chyba że będzie zastosowany jakiś enkoder liniowy,
zamocowany do prowadnic

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: olo_3 » 28 paź 2006, 11:03

triera pisze:rezonanse itp. tak - jeśli będzie luz między enkoderem a osią silnika

Problem jest bardziej złożony – ale ja nie jestem elektrykiem.

Wystarczy tez mieć źle ustawiony parametr P,B oraz I, moze się okazać ze w serwach o mocach 200W problem taki nie wystąpi.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

arizon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: arizon » 28 paź 2006, 19:01

olo_3 napisał/a:
Matematyk to ze mnie pewnie kiepski , ale jak wyżej napisano:
V0= 1krok enkodera
V2= 3kroki enkodera (na jednen krok macha)
V10=11kroki enkodera (na jednen krok macha)
V20=21kroki enkodera (na jednen krok macha)

Ponadto parametr V można ustawiać w przedziale 0-20

Tak wiec należy mnożyć zawsze przez wartość V +1

Prawda ? ;)
Ok myślałem że mnożnik to mnożnik jak nazwa wskazuje mnoży jeden impuls przez swoją wartość ale jeśli V0 to razy "1" to mała pomyłka z mojej strony czyli dla mojego obliczenia trzeba przyjąć V9 i będzie to samo.
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 16

Post napisał: pit202 » 28 paź 2006, 19:03

olo_3 pisze:
triera pisze:rezonanse itp. tak - jeśli będzie luz między enkoderem a osią silnika
Problem jest bardziej złożony – ale ja nie jestem elektrykiem.
Wystarczy tez mieć źle ustawiony parametr P,B oraz I, moze się okazać ze w serwach o mocach 200W problem taki nie wystąpi.
elektryk to ten co robi instalacje elektryczną, podłącza kabelki itp , jeśli zaś nawiązywałeś do sterownika uhu poprawniej było by napisać, że nie jesteś elektronikiem, to że nimi nie jesteś to niestety widać , tak samo jak napisałeś o parametrze "B" , każdy kto choć trochę zna się na rzeczy wie ze jest PID a nie PIB , wcale mnie nie dziwi , ze ktos moze takie rzeczy nie wiedziec, natomiast dziwi mnie to nawet bardzo , ze ta osoba produkuje posty jakby miala conajmniej jeden fakultet ( seksmisja :P ) w tym kierunku, sprzecza sie z innymi , wprowadza zamieszanie a na koncu daje post, który jest kwintesencją jego pokazu niewiedzy. sory olo, ale takiego czegos nie rozumiem, ciekaw jestem czy Ty chociażby podlaczyles sterownik UHU do PC , ciekaw jestem czy wiesz jak sie ustawia parametry PID, czy chociaz przeczytales instrukcje, nawet jeśli ją przeczytałeś to nie zdziwi mnie to ze nie zrozumiałeś , widać po odpowiedziach moich postów , ze nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, jeśli wiec nie znasz sie , nie wiesz, nie jesteś pewien, to nie pisz , siedź cicho jak inni , którzy nie wiedzą , po co piszesz ? eeehhh, nie pisze wiecej, bo i tak napiszecie ze wredny jestem i sie czepiam tylko, tak, czepiam sie, ale moze ktos sie cos z tego nauczy. EOT();
PiteR

Adalber
Posty w temacie: 4

Post napisał: Adalber » 28 paź 2006, 20:18

Pit202 poczytaj sobie na stronie związanej z UHU o jego konfiguracji .Jest tam m.in. o parametrze D i B i jeszcze kilku innych . Sam chętnie poczytam twoje posty na temat doboru współczynników w tym regulatorze .

Awatar użytkownika

chomikaaa
Posty w temacie: 35

Post napisał: chomikaaa » 28 paź 2006, 20:30

pit202, miales na mysli automatyka gdyz mamy doczynienia z regulatorema to dziedzina automatyki

dodam ze osoby nie wtajemniczine w temat regulatorow powinny sie douczyc co to jest i jak to sie je bo jest to dosc trudne zagadnienie dla mnie osobiscie jest to prosta rzecz i juz praktycznie zapomnialem jakie sprawia to trudnosci na poczatku

warto sie zaznajomic z pojeciami regulator typu P PI PID orez z metodami ich strojenia dla regulatora PID np metoda kesslera jest jeszcze kilka innych metod ale ta jest najprostsza i zostala wymyslona dla regulatorow analogowych ale i w cyfrowych sie sprawdza, inne metody sa dla nie elektronikow wogole nie zrozumiale i nie czytelne. gdyz opieraja sie na wynaczniu transmitancji itp. a to juz dla nie wtajemniczonych czarna magia niestety.

dlatego wielokrotnie pytalem kolege czy aby dobrze zestroil regulator i opisal jak to zrobil ale odp sie nie doczekalem efekty swoich prob niestety jak widac byly kosztowne

regulator aby dzialal prawidlowo trzeba najpier zestroic za pomoca odp metody i powinna to zrobic osoba ktora ma o tym pojecie w przeciwnym przypadku uklad moze wpadac w oscylacje a dla niego konczy sie to uszkodzeniem sterownika przy tak mocnych silnikach niestety to nie kolejka jaka sie pod choinke dawalo dzieciakom

pit202

Post napisał: pit202 » 28 paź 2006, 20:56

Pit202 poczytaj sobie na stronie związanej z UHU o jego konfiguracji .Jest tam m.in. o parametrze D i B i jeszcze kilku innych
faktycznie jest , ale w niemieckiej wersji , której do tej pory nie czytalem, wiec przepraszam, jednak nie zmieniam swojej opini
Sam chętnie poczytam twoje posty na temat doboru współczynników w tym regulatorze .
niestety nie poczytasz, kieruje sie wczesniej opisaną zasadą : nie wiem to nie pisze.
pit202, miales na mysli automatyka gdyz mamy doczynienia z regulatorema to dziedzina automatyki
nie, nie mialem tego na mysli.
PiteR

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: 251mz » 28 paź 2006, 21:11

widze ze tez musze zaczac sie samemu dokształcac w tym kierunku:) za pol roku mam byc technikiem elektronikiem (automatyk przemysłowy) a o reg typu PID itp nie mielismy ani slowa w szkole...... ale tak to teraz jest w szkolach jak sam sie nie nauczysz to nikt za ciebie tego nie zrobi;)

pit202

Post napisał: pit202 » 28 paź 2006, 22:22

ale tak to teraz jest w szkolach jak sam sie nie nauczysz to nikt za ciebie tego nie zrobi;)
a kiedys bylo inaczej ? bo ja sobie nie przypominam , zeby ktos sie za mnie uczył :D
.... a mialo byc tak pieknie, orkiestra , kwiaty ....
PiteR

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”