Maszyna na serwach i luzy to całkowita pomyłka, silnik będzie próbował utrzymać pozycje (dojdzie do rezonansu) przy większych motorach dopiero będzie kryzys.chomikaaa pisze: mam na mysli to ze wiekszosc maszyn ma trudnosci aby uzyskac dokladnosci na poziomie 0,01 ze wzgledu na luzy
wiec mysle ze powinnismy wyliczyc nastawy dla takiej rozdzielczosci dokladnosci pozycjonowania serwa na poziomie 0,01 przy zastosowaniu enkoderow z wieksza iloscia impulsow no dla 4000 wiec jaka teoretyczna predkosc mozna uzyskac?
Można by temu zaradzić po przez dodanie większego napięcia wstępnego na śrubę – lecz co to za rozwiązanie. Niedokładności będą dalej.
Poza tym co to dużo pisać to jest tak samo jak ze strojeniem silnika krokowego, musisz sprawdzić i pomierzyć na jakich wartościach chodzi najlepiej.
Wzór na V jest powyżej, natomiast jak Kostner upubliczni materiały, będą inne ciekawe funkcje

Tak szczerze pisząc bez tych materiałów nie da się zestroić UHU, są tam jeszcze opcje zapisu i odczytu na 3 poziomach pamięci, tak ze po resecie sterownik startuje z optymalnymi ustawieniami dla danego motoru, ponadto możną podkręcić ampery na silnik, odczytać ilość zgubionych kroków, ustawić limit pomyłki i wiele innych ciekawych funkcji.
Co do prędkości to jak już wcześniej pisałem zależy to od skoku śruby i ewentualnej przekładni, max. prędkości/mocy serwa, a od właściciela tylko zależy jakie obroty będzie kręcić.
[ Dodano: 2006-10-28, 01:13 ]
Matematyk to ze mnie pewnie kiepski , ale jak wyżej napisano:arizon pisze:można zastosować mnożnik V10 program mach może generować impulsy do 45kHz czyli 45000*10[imp/s]/4000[imp/obr]=112.5[obr/s]=6750[obr/min] co daje posuw na poziomie 27[m/min].
V0= 1krok enkodera
V2= 3kroki enkodera (na jednen krok macha)
V10=11kroki enkodera (na jednen krok macha)
V20=21kroki enkodera (na jednen krok macha)
Ponadto parametr V można ustawiać w przedziale 0-20
Tak wiec należy mnożyć zawsze przez wartość V +1
Prawda ?