Sterownik USB CNConv2v1 "beta" W końcu testujemy i

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 53
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 08 mar 2010, 10:43

1. Tak, soft'y na serwerze są aktualne i pomiar długości narzędzia działa.
2. Ściągać i testować czy przesuwanie jest takie jak sobie życzycie.
3. g-kody - sam nie znam (aż wstyd się przyznać) więc jeszcze na razie nie będzie :lol: ...
4. klawisze funkcyjne - jakei tylko sobie wspólnie wszyscy ustalicie (jakiś kompromis) to zrobię.
5. korekcja narzędzia - nie planuję

6. czy wersja na serwerze jest ostatnia :) - pewnie nigdy nie będzie ostatniej wersji :P

Prośba do niewłączających się do tematu - pisać tutaj na forum a nie prywatnie!

[ Dodano: 2010-03-08, 11:13 ]

Zapraszam na dalsze dyskusje do właśnie utworzonego podrozdziału "Programy Sterujące" / "CNConv" co pozwoli poukładać problemy i ich rozwiązania tematycznie a nie w jednym dużym worku jak to jest w tym temacie.

Tagi:

Awatar użytkownika

MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12

Post napisał: MAAK » 09 mar 2010, 19:29

Ładnie ,pięknie, programik na dorasta :wink:
Sprawdzam bez maszyny bo ostatnio nie mam żadnej po ręką
To co zauważyłem że wcześniej podświetla na ekranie niż wykona frez (na ekranie czerwona kropla) czy to u mnie tylko tak jest? :shock:
Stop awaryjny to moim zdaniem powinien zatrzymać oś X i Y a Z podnieś do pozycji górnej np. do pozycji ustawianej lotu górą, to samo z zadziałaniem wyłącznika krańcowego podczas frezowana
Zmiana prędkości pracy nie działa na bieżąco tylko w opóźnieniu (zaznaczona opcja w ustawieniach) :???:

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 09 mar 2010, 19:36

MAAK pisze:To co zauważyłem że wcześniej podświetla nie na ekranie niż wykona frez (na ekranie czerwona kropla) czy to u mnie tylko tak jest? :shock:
kolega nie jest na bieżąco ;) - kropka = aktualna pozycja - a podświetlenie = przeanalizowana już ścieżka przez kontroler (z wyprzedzeniem)... oczywiście tylko jeśli kontroler jest podpięty to odsyła takie dane - w symulacji tego nie widać...

co do stopu to mam za wiele sprzecznych opinii na temat jego działania więc narazie nic nie modyfikuję.

Awatar użytkownika

MAAK
Posty w temacie: 12

Post napisał: MAAK » 09 mar 2010, 20:36

Jak ktoś sobie chce zatrzymać w materiale to może użyć stop lub pałza a to jest wyłącznik awaryjny (czerwony grzyb) bezpieczeństwa moim zdaniem to trzeba jak najszybciej wycofać narzędzie do góry i jeszcze wyłączyć wrzeciono!
Często podczas frezowania operator sobie pomaga podtrzymuje wyjmuje odcięte detale, jak ktoś zaśpi i przejedzie sobie frezem po ręce albo jeszcze gorzej wywierci dziurką to na co mu się zada taki wyłącznik jak nie może ręki szybko wyciągnąć!
Widziałem jak wcale nie duże wrzeciono wciągnęło rękę, wystarczy parę nitek wystających z rękawicy lub rękawa
Właśnie nie widziałem wyłącznika wrzeciona, czy co takiego będzie ?
Jakia różnica jest między stopem a pauzą. brak podświetlenia wykonanej pracy?

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: oprawcafotografii » 09 mar 2010, 20:54

MAAK pisze:...
Zmiana prędkości pracy nie działa na bieżąco tylko w opóźnieniu (zaznaczona opcja w ustawieniach) :???:
Co jest logiczne - kontroler ma w pamieci opewna ilosc pracy,
jak ja wykona to nastepna porcja idzie ze zmienionymi predkosciami.

J.

[ Dodano: 2010-03-09, 20:56 ]
MAAK pisze:Jak ktoś sobie chce zatrzymać w materiale to może użyć stop lub pałza a to jest wyłącznik awaryjny (czerwony grzyb) bezpieczeństwa moim zdaniem to trzeba jak najszybciej wycofać narzędzie do góry i jeszcze wyłączyć wrzeciono!
Zdecydowanie tak!
Emergency stop to jak sama nazwa wskazuje zatrzymanie awaryjne a nie pauza...
Wrzeciono wylaczone, zetka do gory na bezpieczna wysokosc i wszystko staje.
Osie X i Y pozostaja oczywiscie na miejscu.

J.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 09 mar 2010, 21:59

ok. to nie problem podnieść wrzeciono więc mogę dorobić tą opcję.... reszta działa tak jak opisujecie. Tylko wówczas trzeba mieć śwaidomość, że e-stop nie zadziała podczas podnoszenia wrzeciona tzn. wyłączy je ale nie przerwie jego podnoszenia aż do krańcówki jeśli ktoś wpisze np wysokość lotu nad materiałem 1000mm .... więc dlatego warto nad tym stopem dobrze pomyśleć - ktoś coś pomiesza (np odwróci przypadkowo kierunki osi Z ) i nie może zatrzymać maszyny, która po e-stopie pędzi w dół !!! )) PRZEMYŚLCIE TO PROSZĘ pod każdym względem bo wg mnie e-stop powinien zadziałać nawet przy nieprawidłowej konfiguracji maszyny czy odwrotnie podpiętej cewce silnika.

z tą zmianą prędkości podczas pracy to jest bliżej tego jak pisze oprawcafotografii, ale nie do końca - puki co to lepiej założyć, że podczas pracy nie można zmieniać prędkości - a już na pewno nie dam gwarancji, że będzie to dobrze działało - przyjrzę się temu problemowi jak okopię się z innej roboty.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skoczek » 10 mar 2010, 00:17

Witam serdecznie.
Co prawda nie korzystam z tego programu ale wtrącę swoje skromne 3 grosze. Generalnie w maszynach nie spotyka się takiej opcji by po naciśnięciu wyłącznika awaryjnego osie się wycofywały. Maszyna ma po prostu wtedy stanąć. Jak ktoś będzie miał palucha pod frezem to myślę że wielkiej różnicy paluszkowi nie zrobi czy wrzeciono pojedzie w górę czy będzie na tej samej wysokości - i tak go prawdopodobnie nie będzie. Można sobie wyobrazić jeszcze inną sytuację - co prawda ten sterownik pewnie teraz Koledzy testują na niedużych maszynkach, ale może się zdarzyć że ktoś zamontuje to w większej maszynie. Czasem bywa sytuacja że coś z wrzecionem nie tak no i się grzebie na wysokości przy włączonej maszynie. Nie ma to wiele wspólnego z BHP no ale bywają takie kuriozalne sytuacje. W takiej sytuacji wolałbym aby maszyna nigdzie mi nie podjechała jak ktoś naciśnie wyłącznik awaryjny... Dla mnie wyłącznik awaryjny = pewność że maszyna nie wykona żadnego nieprzewidzianego ruchu, lub takiego który można było przewidzieć a się o nim zapomniało. Takie jest moje skromne zdanie, a jakie funkcje wprowadzicie w programie to mi już obojętne ;). Owocnej pracy w rozwoju sterownika !:)
Pozdrawiam serdecznie, skoczek.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: oprawcafotografii » 10 mar 2010, 07:54

skoczek pisze:Witam serdecznie.
Co prawda nie korzystam z tego programu ale wtrącę swoje skromne 3 grosze. Generalnie w maszynach nie spotyka się takiej opcji by po naciśnięciu wyłącznika awaryjnego osie się wycofywały. Maszyna ma po prostu wtedy stanąć...
OK, macie racje.

Po e-stop maszyna ma po prostu stanac i wykrecic numer 999 ;-)

J.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 10 mar 2010, 08:38

ja się również zgadzam ze skoczkiem, o czym już pisałem mimo wszystko sterownik tak na prawdę ma być dla Was a nie dla mnie (ani dla skoczka z tego co pisze) - ale również ma być bezpieczny w użytkowaniu (chyba przede wszystkim).... Ale co ja mam zrobić - bidny programista?

bigdaaddy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: bigdaaddy » 10 mar 2010, 09:54

Emergency stop to jak sama nazwa wskazuje zatrzymanie awaryjne a nie pauza...
Wrzeciono wylaczone, zetka do gory na bezpieczna wysokosc i wszystko staje.
Osie X i Y pozostaja oczywiscie na miejscu.
Zastanówcie się koledzy co będzie jeśli akurat będziemy frezowali frezami kształtowymi, np jaskółczy ogon, lub rowek t-owy i po naciśnięciu E-stop oś Z odjedzie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”