kurde to mi chyba na oczy poszło :
http://www.ebay.pl/itm/4-Axis-Nema23-3- ... 3ccc0a8a5f
1 x 4 Axis TB6560 Stepper Motor Controller Box
1 x USB Cable
1 x CD Driver with Mach3 Demon.
Dla Chińczyka angielska język trudna.redin pisze:tylko rozchodzi się o pricechinole są tanie,
kurde to mi chyba na oczy poszło :
http://www.ebay.pl/itm/4-Axis-Nema23-3- ... 3ccc0a8a5f
1 x 4 Axis TB6560 Stepper Motor Controller Box
1 x USB Cable
1 x CD Driver with Mach3 Demon.
Te sterowniki nie pójdą z Machem, tylko i wyłącznie z dedykowanym oprogramowaniem CNCUSB autorstwa Planet-CNC.This driver board is controlled by USB port, can only use with the CNC software special designed for this board. It can't be used with MACH3, KCAM4 or other CNC softwares.
Nie wiem jak w viscie ale 7 od wersji professional w górę umożliwia ściągniecie i doinstalowanie dowolnego z obsługiwanych języków. Proponuje wejść na stronę Microsoftu i poczytać.Kupiłem sobie poleasingowy komputer z Niemiec, z licencją Windows Vista Business.
Próbuję dojść czy mogę legalnie zainstalować system po angielsku, bo po polsku to na pewno nie.
Ciekawe czy ten PIC jest zabezpieczony przed odczytem, bo można by było zrobić klona. Ja zrobiłem sam sterownik ze strony PLANET-CNC w wersji DIY i w oryginale wgrywa się do PICa tylko bootloader po podłączeniu układu do USB i uruchomieniu softu wgrywa się firmware i tu jest problem bo bez licencji to interface ma ograniczenia i to poważne o ile pamiętam to max 20 kroków sterujących. Sam układ łatwo dostać z free ze strony microchipa jako sample. (mi przysłali 4szt w 10dni)redin pisze:sorka że post pod postem, ale podziele się swoimi pierwszymi wrażeniami,
Powiem tak - śmiga aż miło patrzeći to jeszcze pod usb i windows 8
gcody czyta z heekscnc
Znajomy elektronik kiedyś mi tłumaczył jak to robię chinole - wysyła się do "nich" interesujący nas układ (cały interface) z którego chcemy odczytać zawartość mikrokontrolera, oni go szczytują zdzierając z niego pod mikroskopem elektronowym warstwę plastiku w jakim jest zalany chip i mając chipa odsłoniętego podpinają się do niego tak by zaczytać eprom i rom układu. Następnie w miejsce z czytanego chipa wlutowują nowy zaprogramowany układ i całość wraz z wsadem do układu przesyłają klientowi. Tak ponoć robi się to chinach, i coś w tym musi być bo potrafią ponoć sklonować wszystko. Znając życie to pewnie sterownik o którym rozmawiamy w tym temacie jest zabezpieczony przed odczytem. Ale może są szanse jakieś iluzoryczne, że zabezpieczony nie jest... Sam układ jest dość prosty do zrobienia przynajmniej ten DIY z Planet-CNC. Co do PicoCNC to trochę drogo ale mamy wolny rynek i to jaka jest cena nie od nas zależy, ale gdyby było taniej tak do 300zł nikt by nie ściągał chinola a przy niższej cenie było by większe zainteresowanie.corano pisze:Z tego co wiem chińczyki jakoś sklonowali te kość ...
[ Dodano: 2013-10-26, 22:34 ]
UPS.. kolega tuxcnc o tym fakcie wspomniał...
Pomiędzy 500 a 300 zł to jest pewnie taka różnica, że trzeba by sprzedać dwa razy więcej żeby tyle samo zarobić, a jakby nie patrzeć to jednak niszowy produkt.wdzieg pisze:Co do PicoCNC to trochę drogo ale mamy wolny rynek i to jaka jest cena nie od nas zależy, ale gdyby było taniej tak do 300zł nikt by nie ściągał chinola a przy niższej cenie było by większe zainteresowanie.
Nietrudno się domyślić dlaczego ...Please install the software totally from our CD,Remember。