UHU przestało działać - trzyma tylko w jedna stronę .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Tak właśnie mierzą się transile dwukierunkowe (biegunowość nie ma znaczenia).bogus105 pisze:te diody zabezpieczająse MOSy gdzie mają anodę a gdzie katodę? bo nie ma paska na obudowie:/ miernik też mi nic nie pokazaL...ciekawe
Specjaliści ze sklepu lepiej niech w swoje sterowniki zamonują "druty zabezpieczające".
Transil to taka dioda Zenera, która wytrzymuje w impulsie wielką moc - bierze na siebie wszelkie przepięcia.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Przepraszam, że odświeżę temat, ale mam podobny problem....
Przy pierwszym uruchomieniu UHU silnik nie dał się obrócić w żadną stronę, ale po kilku sekundach kondensator 1000u zaczął się fajczyć, więc odłączyłem zasilanie - okazało się, że był odwrotnie wlutowany...po zmianie na inny serwo ładnie blokuje próbę obrotu w jedną stronę, natomiast w drugą ma bardzo mały opór - wprawdzie wraca do zadanego położenia, ale nie zawsze, a jeśli już, to bardzo powoli
dodam, że silniki zasilam tylko 30V (z zasilacza od drukarki
), MOSFETy wyglądają dobrze , wszystkie diody wlutowane ok (zamiast P6KE12CA mam 1,5KE15CA) ...
będę wdzięczny za pomoc

Przy pierwszym uruchomieniu UHU silnik nie dał się obrócić w żadną stronę, ale po kilku sekundach kondensator 1000u zaczął się fajczyć, więc odłączyłem zasilanie - okazało się, że był odwrotnie wlutowany...po zmianie na inny serwo ładnie blokuje próbę obrotu w jedną stronę, natomiast w drugą ma bardzo mały opór - wprawdzie wraca do zadanego położenia, ale nie zawsze, a jeśli już, to bardzo powoli

będę wdzięczny za pomoc