prosty sterownik... a jednak

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoczek » 31 sty 2009, 13:05

Pzebzda pisze:Wybijam z tematu na chwilke.. Co oznaczają G D S na JP2?

Nie mogłem nigdzie odszukać konfiguracji w google jak wpisze jp2 to wiadomo co wyskakuje. Proszę o odpowiedź ;)
Witam serdecznie.
Kolego popatrz na Jest tam opisane co oznaczają te literki. JP2 to złącze do którego podłączasz sygnały wejściowe. G oznacza masę układu (ang. GROUND), D oznacza kierunek obrotów (ang. DIRECTION), a S oznacza impulsy sterujące (taktujące) lub inaczej popularnie mówiąc kroki (ang. STEP).
Pozdrawiam, skoczek.

Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Tagi:

Pzebzda
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pzebzda » 31 sty 2009, 13:18

Omg taka wpadka z lenistwa :) Dziekuje za info.

[ Dodano: 2009-02-16, 11:55 ]
Koledzy mam problem. Układ złożony. Nie mam jeszcze specjalistycznego sprzetu ale miernikiem sprawdziłem stany wejścia na 2803 i pojawia się raz 0 raz 5v. A na wyjściu niestety coś koło 0.4V lekko zmieniające wartość. A powinno być chyba większe? Zasilam wszystko z zasilacza komputerowego czyli 12v na 2803 a 5v na logike.

Czy to może być uszkodzenie UL2803? Czy może podaje mu za niskie napięcie zasilania?

Tutaj link do serwis:

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 828_DS.pdf

[ Dodano: 2009-02-22, 22:15 ]
Widze odpowiedzi sie nie doczekałbym!

Uruchomiłem w końcu. Ważny sygnał wejściowy, mi akurat 04 na duzych predkosciach wariował. Wymieniłem i gra. Nie sprawdzisz tak łatwo sterwnika jak nie podłączysz silnika ponieważ ULn2803 zwiera do masy wyjscia. NP podasz + na diode a - na wyjście uln2803 to jak wysterujesz tak zaświeci sie lub zgaśnie.

Moj Sterownik:

Szarpie przez winde i silnik12vzamiast24

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”