Płynne sterowanie silnikami krokowymi
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Witam,
przekładnie w srubokretach mają niestety luzy. Po zakończeniu ruchu w jednas stronę, do momentu złapania oporu na ruch w drugą stronę jest nietety luz i coś w rodzaju uderzenia.
Przekładnie nie mogą mieć żadnych luzów. Wagowo i wielkościowo - subokręty byłby OK sprawdzę te luzy w jakimś markecie. Myślałem też o przekładni ślimakowej.
Czy ktoś wie coś na temat selsyn - brzmi póki co obiecująco.
pozdrawiam,
przekładnie w srubokretach mają niestety luzy. Po zakończeniu ruchu w jednas stronę, do momentu złapania oporu na ruch w drugą stronę jest nietety luz i coś w rodzaju uderzenia.
Przekładnie nie mogą mieć żadnych luzów. Wagowo i wielkościowo - subokręty byłby OK sprawdzę te luzy w jakimś markecie. Myślałem też o przekładni ślimakowej.
Czy ktoś wie coś na temat selsyn - brzmi póki co obiecująco.
pozdrawiam,
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
selsyny to maszyny automatyki. Nie ma w tym żadnych czarów
uzwojenie wzbudzenia maja 1 fazowe
uzwojenie robocze
konieczne 3 fazowe
mnie w szkole średniej o tym uczyli...miałem to na pracowni elektromagnetycznej
uczyłem się też o tym na pracowni elektromagnetycznej
uzwojenie wzbudzenia maja 1 fazowe
uzwojenie robocze
konieczne 3 fazowe
mnie w szkole średniej o tym uczyli...miałem to na pracowni elektromagnetycznej
uczyłem się też o tym na pracowni elektromagnetycznej
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
najlatwiej prawdopodobnie bedzie zaadoptowac pzekladnie slimakowa i silnik dc , ale gdyby ktos wiedzial gdzie mozna kupic male przekladnie falowe (za normalna cene) to prawdopodobnie by byla dobra bo ma ogromne przelozenie i nie ma luzow (taka jak jest stosowana w manipulatorach czy robotach).
nie wiem czy to by bylo dobre (ze wzgledu na wystepujace sily i mase), ale moze warto rozpatrzec wariant zastosowania przkladni ciernej, a dokladniej wlka i rolki (najlepiej ogumowanej twarda guma)ustawionych pod kotem wzgledem siebie tak jak jest to rozwiazane w "optycznych porownywaczach"(zapomnialem jak to sie nazywa prawidlowo).
tak zreszta jest tez to rozwiazane w maszynkach co sie nazywaja "systemy wizyjne" o ile cos takiego kombinujesz (ale chyba nie, bo ty chcesz tym krecic).
co do selcynow, ciekawe rozwiazanie i gdzies wyczytalem ze mozna uzyskac miedzy czlonem nadawczym a wykonawczym przelozenie nawet do 72/1 ale nie pamietam jak to bylo rozwiazane.
nie wiem czy to by bylo dobre (ze wzgledu na wystepujace sily i mase), ale moze warto rozpatrzec wariant zastosowania przkladni ciernej, a dokladniej wlka i rolki (najlepiej ogumowanej twarda guma)ustawionych pod kotem wzgledem siebie tak jak jest to rozwiazane w "optycznych porownywaczach"(zapomnialem jak to sie nazywa prawidlowo).
tak zreszta jest tez to rozwiazane w maszynkach co sie nazywaja "systemy wizyjne" o ile cos takiego kombinujesz (ale chyba nie, bo ty chcesz tym krecic).
co do selcynow, ciekawe rozwiazanie i gdzies wyczytalem ze mozna uzyskac miedzy czlonem nadawczym a wykonawczym przelozenie nawet do 72/1 ale nie pamietam jak to bylo rozwiazane.
POZDRAWIAM
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Selsyny tworzą "wał napędowy elektryczny" - czyli nie są żródłem sygnału przemieszczenia. Jeżeli trajektoria ruchu jest określona to najlepiej zaprogramować procesor sterujący w taki sposób aby zapewnić "miękki" start i stop. (Zmiana częstotliwości impulsów sterujących)
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
-
- Posty w temacie: 1
Jest jeszcze inna możliwość - silniki hydrauliczne. Bardzo duży moment przy dowolnie małej prędkości obrotowej. Możliwość stosowania joysticka - rozdzielacza, wtedy z założenia nie masz wogóle szarpnięcia. Jest to niestety bardziej skomplikowane i kosztowne ( pompa + silnik + rozdzielacz) ale z założenia daje pożadane przez Ciebie efekt.
[ Dodano: 2006-05-06, 17:45 ]
Jeszcze jedna możliwość - sterownik "bezkrokowy" ( da radę bez szarpnięć, ale nie masz kontroli kroku). Jest to po prostu dwukanałowy wysokoprądowy wzmacniacz liniowy który prąd o kształcie sinusoidy (odpowiednio przesunięty w fazie) aplikuje na uzwojenia silnika. Nie używałby chopperowania aby uniknąć możliwych drgań.
Za cenę prędkości miałbyś płynność pracy.
[ Dodano: 2006-05-06, 17:45 ]
Jeszcze jedna możliwość - sterownik "bezkrokowy" ( da radę bez szarpnięć, ale nie masz kontroli kroku). Jest to po prostu dwukanałowy wysokoprądowy wzmacniacz liniowy który prąd o kształcie sinusoidy (odpowiednio przesunięty w fazie) aplikuje na uzwojenia silnika. Nie używałby chopperowania aby uniknąć możliwych drgań.
Za cenę prędkości miałbyś płynność pracy.
-
nie wiem czy pisze o tym samym co jarek, ale jakby zastosowanc dwa elektromagneszy z ruchomym rdzeniem albo cewka (bez roznicy), poprzez plynna regulacje napiecia (zwikszajac na jedny i zmniejszajac na drugim)mozna by przesuwac np. rdzen w dowolne miejsce bez szarpniec, (chyba tak jest zalatwiona sprawa w dysku twadym)
POZDRAWIAM
-