Gdyby robić coś na kształt NCpod'a, który odgrywa polecenia Mach'a, to by faktycznie tak wystarczyło. Ja robię sterownik który ma działać pod Step2Cnc - tam dostaję wektory ( w postaci współrzędnych) oraz konfigurację osi - resztę muszę policzyć sam ( całą dynamikę).chomikaaa pisze:- czy to nie mach, turbocnc odpowiada za rampe rozpedzania hamowania?
Mój sterownik razem z Step2Cnc będzie tworzył odpowiednik Mach'a ( jeszcze nieco uproszczony, bo Mach to potężne zwierzę). Zresztą przyświecają nam trochę inne cele - ma to być soft dużo łatwiejszy i krywający szczegóły techniczne których w Machu jest dość dużo.chomikaaa pisze:- czy moze tworzycie swoje oprogramowanie na wzor macha, czy tylko soft sterownika?
Poza tym robię sterownik serwo ( oddzielny) do swojej frezarki.
No bo świat nie jest idealny - bramy frezarki nie zatrzymasz w miejscu - przed punktem zatrzymania musisz mieć prędkość taką która nie przełamie momentu trzymającego napędu.chomikaaa pisze:nie rozumiem dlaczego ograniczacie predkosc.
Ja mam kod PID z Emc2 ( GPL ). Nie pamiętam dokładnie, jak uruchomię to się będę tym bawił.- jaka strukture wykorzystujecie do regulatora pozycji predkosci momentu?
Regulator PID, częstotliwość pracy 2-10kHz na procesorze sygnałowym dsPIC. Mocy w bród ( 30 lub 40MHz), sprzętowy licznik do enkodera, sprzętowe sterowanie tranzystorami mocy ( procek specjalizowany do kontroli napędów ). Jak uruchomię to opublikuję źródła.chomikaaa pisze:- enkoder ile impulsow inkrementuje "krok"
- w dotychczasowych eksperymentach ile trwa pelna petla programu sterownika ile to jest us i ile trwa okres jedengo ze stanow enkodera dla predkosci obrotowej max ?
- no i jakie zalozenie przyjeliscie odczyt z lpt liczycie impulsy w czasie czy inna metoda?
nie bardzo wiem do czego dazycie wiec nie wiem co pisac a chetnie dolacze sie do dyskusji w wolnych chwilach.