Komplet sterowania 4 osie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Komplet sterowania 4 osie
Witam serdecznie,
czytam, czytam, i niestety niewiele rozumiem z zakresu elektroniki przy frezarce cnc. Próbowałem dobrać odpowiedni zestaw do swojej maszyny, lecz jest to dla mnie zbyt trudne...
Potencjalny zestaw ma być w mojej powstającej frezarce do aluminium z osią A obrotową.
Śruby mam 2005 we wszystkich osiach, konstrukcja zakładam będzie odpowiednia pod aluminium co można zobaczyć w mojej relacji z budowy.
Generalnie upatrzyłem taki zestaw u polecanego sprzedawcy na ebay.
Zestaw 4 osiowy do frezarki
Zestaw ten jest z silnikami 4 przewodowymi. Czytałem, że lepiej kupować takie z 8 przewodami ale na ebay nie znalazłem takiego zestawu...
Jeżeli byłby ktoś uprzejmy pomóc i wypisać listę potrzebnych rzeczy od sponsora byłbym bardzo wdzięczny.
Rozumiem, że potrzeba 4 silniki, 4 sterowniki, 4 zasilacze... plyta glowna?
Jakie kable sterujące, zasilające zastosować?
4 oś może być na słabszym krokowcu, ma tylko obracać detal.
Nie wiem jaki program sterujący wybiorę, nie znam ich zalet/wad itp...
Dzięki za wyrozumiałość!
czytam, czytam, i niestety niewiele rozumiem z zakresu elektroniki przy frezarce cnc. Próbowałem dobrać odpowiedni zestaw do swojej maszyny, lecz jest to dla mnie zbyt trudne...
Potencjalny zestaw ma być w mojej powstającej frezarce do aluminium z osią A obrotową.
Śruby mam 2005 we wszystkich osiach, konstrukcja zakładam będzie odpowiednia pod aluminium co można zobaczyć w mojej relacji z budowy.
Generalnie upatrzyłem taki zestaw u polecanego sprzedawcy na ebay.
Zestaw 4 osiowy do frezarki
Zestaw ten jest z silnikami 4 przewodowymi. Czytałem, że lepiej kupować takie z 8 przewodami ale na ebay nie znalazłem takiego zestawu...
Jeżeli byłby ktoś uprzejmy pomóc i wypisać listę potrzebnych rzeczy od sponsora byłbym bardzo wdzięczny.
Rozumiem, że potrzeba 4 silniki, 4 sterowniki, 4 zasilacze... plyta glowna?
Jakie kable sterujące, zasilające zastosować?
4 oś może być na słabszym krokowcu, ma tylko obracać detal.
Nie wiem jaki program sterujący wybiorę, nie znam ich zalet/wad itp...
Dzięki za wyrozumiałość!
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A umiesz czytać ze zrozumieniem - w linku jest cały opis zestawu. (4 silniki, 4 sterowniki, 4 zasilacze + płyta główna ) ale można taniej niż 1823 PLN
" Czytałem, że lepiej kupować takie z 8 przewodami " - podaj powód
Czy możesz dołączyć fotografię Swej maszynerii ?
" Czytałem, że lepiej kupować takie z 8 przewodami " - podaj powód
Czy możesz dołączyć fotografię Swej maszynerii ?
Ostatnio zmieniony 10 paź 2016, 23:40 przez Yarec, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Yarec,
tak, wiem że jest cały zestaw. Alternatywnego na stronie sponsora nie zestawiłem, chyba po prostu napiszę do nich co zaproponują.
Nawet jeżeli, to taki zestaw wychodzi dużo drożej na oko - biorąc pod uwagę silniki 8Mm i adekwatną rzesztę.
Z przewodami chodziło o to, że można je szeregowo podłączyć i wtedy mają lepsze czasy i prędkości takie silniki...? Albo coś mylę...
Na prawdę chciałbym to ogarniać
tak, wiem że jest cały zestaw. Alternatywnego na stronie sponsora nie zestawiłem, chyba po prostu napiszę do nich co zaproponują.
Nawet jeżeli, to taki zestaw wychodzi dużo drożej na oko - biorąc pod uwagę silniki 8Mm i adekwatną rzesztę.
Z przewodami chodziło o to, że można je szeregowo podłączyć i wtedy mają lepsze czasy i prędkości takie silniki...? Albo coś mylę...
Na prawdę chciałbym to ogarniać

-
Yarec,
dzięki za podpowiedź, znalazłem te pdf i poczytałem sobie trochę.
Zdaję sobię sprawę że najlepiej było by fizycznie pobawić się starymi silnikami i wyciągać z tego wnioski. Niestety nie mam nawet podstaw elektroniki, nic mi nie mówi co to amper, om itp...
Wiadomo, silniki wybiorę 8Nm może 12Nm z zapasem ale dobrać resztę żeby grało jak trzeba już nie. Potem według schematu powinienem to podłączyć i może zadziała, lub nie.
Dałem pomógł bo materiał był ciekawy i trochę mi rozjaśnił temat
dzięki za podpowiedź, znalazłem te pdf i poczytałem sobie trochę.
Zdaję sobię sprawę że najlepiej było by fizycznie pobawić się starymi silnikami i wyciągać z tego wnioski. Niestety nie mam nawet podstaw elektroniki, nic mi nie mówi co to amper, om itp...
Wiadomo, silniki wybiorę 8Nm może 12Nm z zapasem ale dobrać resztę żeby grało jak trzeba już nie. Potem według schematu powinienem to podłączyć i może zadziała, lub nie.
Dałem pomógł bo materiał był ciekawy i trochę mi rozjaśnił temat