Ustawienie timera na podawanie oleju do smarowania.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Ustawienie timera na podawanie oleju do smarowania.
Witam,
Pracuje na maszynie SORALUCE SL-4000 ze sterowaniem Heidenhain. Jak sie zatrudnilem pare lat temu maszyna brala okolo 3 litrow oleju wrzecionowego do smarowania tygodniowo. Teraz mi ja ulepszyli to przez 3 tygodnie nie brala wogole oleju, to znow "poprawili" ze bierze 7 litrow dziennie, jeszcze troche I mat bym nie zdazyl wymieniac na podlodze tak cieklo.
Do rzeczy. Postanowilem sam to zrobic i wyregulowac to ustrojstwo, jest tam regulator czasowy ABB E234 CT-TGD ot taki: http://new.abb.com/products/1SVR500160R ... c-24-48vdc
Moge wlaczenie I wylaczanie wyregulowac od 0.05s do 100h. Spojrzalem sobie tam I bylo ustawione wylaczenie na 6minut a pozniej pompowalo olej przez 5 minut i znow przerwa 6min.
Wtej chwili wyregulowalem ze przez godzine nie pompuje a po godzinie zalacza sie na 7 sekund I zuzycie oleju jest zadowalajace.
Pytanie dotyczy tego czy 1 godzina to nie czasem zbyt rzadko? Co ile czasu powinno podac olej? 10, 20, 30, 60min? Bo to ile czasu ma pompowac to sobie metoda prob zrobie.
Pracuje na maszynie SORALUCE SL-4000 ze sterowaniem Heidenhain. Jak sie zatrudnilem pare lat temu maszyna brala okolo 3 litrow oleju wrzecionowego do smarowania tygodniowo. Teraz mi ja ulepszyli to przez 3 tygodnie nie brala wogole oleju, to znow "poprawili" ze bierze 7 litrow dziennie, jeszcze troche I mat bym nie zdazyl wymieniac na podlodze tak cieklo.
Do rzeczy. Postanowilem sam to zrobic i wyregulowac to ustrojstwo, jest tam regulator czasowy ABB E234 CT-TGD ot taki: http://new.abb.com/products/1SVR500160R ... c-24-48vdc
Moge wlaczenie I wylaczanie wyregulowac od 0.05s do 100h. Spojrzalem sobie tam I bylo ustawione wylaczenie na 6minut a pozniej pompowalo olej przez 5 minut i znow przerwa 6min.
Wtej chwili wyregulowalem ze przez godzine nie pompuje a po godzinie zalacza sie na 7 sekund I zuzycie oleju jest zadowalajace.
Pytanie dotyczy tego czy 1 godzina to nie czasem zbyt rzadko? Co ile czasu powinno podac olej? 10, 20, 30, 60min? Bo to ile czasu ma pompowac to sobie metoda prob zrobie.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Skoro jest zadowalające 8 sekund w ciągu godziny to zmień sobie na 2sekundy do 15 minut...azjamniejsza pisze:Wtej chwili wyregulowalem ze przez godzine nie pompuje a po godzinie zalacza sie na 7 sekund I zuzycie oleju jest zadowalajace.
Wtedy powinno też być ok i olej będzie płynniej dochodził...
To jest tylko smarowanie wrzeciona czy prowadnic?
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ja mam ustawione 20 sekund co 3 godziny, uważam to i tak za dobre a nawet przesadzone smarowanie, prowadnice "pływają" w oleju, z moich obserwacji i rozmowy z serwisantami wnioskuję że lepiej dłuższy czas "wtryskiwania" oleju a rzadziej niż częste wtryski po kilka sekund. Wszystko zależy też od długości prowadnic itd, u mnie 4m maszyna 6 osi także jest co smarować.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
częsty ale krótki czas powoduje że impuls ciśnienia rozładowuje się w przewodach i nie doprowadza oleju do odbiornika.251mz pisze:to zmień sobie na 2sekundy
Jeżeli dodatkowo są dwa lub wiecej przewodów to głównie leci tym który ma najmniejsze opory. Nawet i wtedy gdy stosuje się "dawkomierze" na rozdzielaczach.
Pasjonat
-
I zapewne mają rację, bo przy krótkich impulsach olej w niektóre miejsca po prostu może nie dojść (jeśli się cofnie w rurce) a nawet można zaryzykować stwierdzenie, że prawie na pewno nie dojdzie.dance1 pisze:ja mam ustawione 20 sekund co 3 godziny, uważam to i tak za dobre a nawet przesadzone smarowanie, prowadnice "pływają" w oleju, z moich obserwacji i rozmowy z serwisantami wnioskuję że lepiej dłuższy czas "wtryskiwania" oleju a rzadziej niż częste wtryski po kilka sekund. Wszystko zależy też od długości prowadnic itd, u mnie 4m maszyna 6 osi także jest co smarować.
U mnie ustawione jest co 16 minut jakieś 15 sekund, oprócz tego za każdym włączeniem. Wióry są wyraźnie tłuste, łoże oczywiście też. Ale tylko tyle. Co 3 godziny bym się zdecydowanie nie odważył ustawić timera.
To zależy też od wydajności pompki i oporów na przewodach. Trzeba sprawdzić, nie ma co strzelać.
-
- Posty w temacie: 2
dokładnie pompka, przewody, ogólnie czasy zależne są od całego systemu smarowania, moja pompa osiąga jakieś 25 bar po 10 sekundach także wtrysk 20 sekundowy co 3h jest wystarczające w mojej maszynie, sprawdzone, nadzorowane przez lata, także już poprawiać nie będę. Fabryczne ustawienia to 5 sekund wtrysku co 15 minut owocowało to miejscowym zbieraniem i wyciekaniem oleju a także niedostatecznym smarowaniem prowadnic na całej ich długości.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
ok, sprawdzilem u siebie. Musi byc minimum 10 sekund aby na cisnieniomierzu sieglo ponad 40 bar ( ile dokladnie wskakuje nie wiem bo zegar jest do 40 bar), przez pierwsze pare sekund jest okolo 10 bar a pozniej leci w gore na maxa. Loze ma 4 metry tak wiec tez jest co smarowac. u mnie jest kilka przewodow wiec chyba zwieksze czas dawkowania a wydluze czas czekania. Rano w poniedzialek ustawie 3h co 20 sekund i po 12h zobacze zuzycie oleju.
No i gra. Jest 20 sekund co 2h. prowadnice ladnie plywaja w oleju I zuzycie oleju zadowalajace.
No i gra. Jest 20 sekund co 2h. prowadnice ladnie plywaja w oleju I zuzycie oleju zadowalajace.