SSK-MB i TB6600

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
minik97
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

SSK-MB i TB6600

Post napisał: minik97 » 26 mar 2016, 22:59

Witam Serdecznie :) mam takie pytanko do Was Koledzy, mam juz zlutowaną płytkę SSK-MB płytka główna do CNC i chcę do tego sobie dokupić ten "chiński" sterownik silników TB6600 tylko ze CLK, DIR, H/F, ENA no i oczywiście VCC i GND a w TB6600 DUR- DIR+ , PUL- PUL+, EN- EN+ i nie wiem jak to spasować z SSK-MB czy w ogóle to ma prawo współpracować z SSK-MB :)?
Pozdrawiam i życzę wesołych Świat ;)

Tagi:

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 27 mar 2016, 16:05

Oczywiście, że będzie pasować. Ten sterownik może pracować z dowolną płytą, a i bez niej też zadziała z większością LPT. Ma optoizolację na każdym wejściu i żadnych wspólnych połączeń, stąd sygnały + i - dla każdego wejścia. Dzięki temu nie jesteś ograniczony jakimś konkretnym sterowaniem (npn czy pnp). CLK to PUL, DIR to DIR, ENA to EN. Wymagane są tylko PUL i DIR, EN jest opcjonalne. Możesz podłączyć plusy do +5V, a minusy do wyjść sygnału lub minusy do GND, a plusy do wyjść sygnału. Jeśli na płycie głównej są rezystory podciągające, to będzie działać niezależnie od sposobu podłączenia, jeśli ich nie ma, to tylko w jednym podłączeniu (wspólny + lub wspólna masa). Oczywiście w żaden sposób takie błędne podłączenie nie uszkodzi sterownika czy płyty - po prosu nie będzie reakcji. Nie mam schematu tej płyty, ale najpierw podłączył bym standardowo - wspólne +5V, a minusy do odpowiednich wyjść płyty.

Autor tematu
minik97

Post napisał: minik97 » 28 mar 2016, 10:31

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź :) jak tylko zamówię sterowniki tak zrób ię. Z tego co widzę rezystor pociągający jest tylko do ENA 10k. A co do tych sterowników może ktoś wie jak się sprawuje, czy są dobre czy raczej nie warte polecenia? Silniki jakie będę podłączal do nich to o maksymalnym poborze prądu ok. 1,5 A🏥pozdrawiam :)

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 28 mar 2016, 13:04

Użyłem już kilka zestawów z takimi sterownikami na przestrzeni 2 lat i jak dla mnie są rewelacyjne jeśli chodzi o relację osiągi/cena. Jak nie dostaniesz bubla na początku to sprawują się świetnie (mi się jeden trafił - padł po 8 m-cach, bo zaczął korodować. To byłą wersja w obudowie. Teraz zamawiam tylko te bez obudowy. Wszystko widać bez rozpakowywania folii. Wersje w obudowach nie mają żadnego zabezpieczenia przed wilgocią - nie są foliowane - mają tylko tekturowe pudełko - sprawdziłem u różnych dostawców.). U mnie pracują z prądami od 2A do maksimum.

Autor tematu
minik97

Post napisał: minik97 » 29 mar 2016, 11:49

Jeszcze raz bardzo dziękuję Ci za pomoc :) a jak z tymi rezystorami podciągającymi ? z tego co widzę to tylko tak jak mówiłem w tej płytce jest jeden rezystor podciągający do ENA

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 29 mar 2016, 13:45

Podłącz najpierw tak jak napisałem, czyli wszystkie + do +5V, a minusy do wyjść płyty głównej. Jak nie zadziała, to odwrotnie, czyli minusy do GND, a plusy do wyjść płyty. Stawiam na to, że pierwsze zadziała. ENA lepiej nie podłączać przy pierwszym uruchomieniu, jak nie jesteś pewien sygnałów. ENA nie podłączone zezwala na działanie silnika. Skoro na płycie masz rezystor podciągający (nie wiem tylko czy do masy czy do +5V) to może on wprowadzić niepotrzebne zamieszanie. Jak silniki ruszą to wtedy można kombinować z tym sygnałem, bo może się okazać, że on będzie wymagał odwrotnego podłączenia niż pozostałe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”