Sterownik silnika krokowego na A4989

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

robert557
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Post napisał: robert557 » 28 paź 2013, 21:28

Pytałem o testy bo byłem ciekaw jak wrażenia z pracy sterownika sam czekałem na A4989 ale pod koniec ubiegłego tygodnia dotarły zamówione w chinach A4989 i mogłem uruchomić na razie jeden sterownik . Co do rezystorów to nie pomyłka u mnie 2x 100mΩ

A tak na marginesie można wiedzieć z jakich źródeł kolega korzystał przy budowie zasilacza impulsowego?

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
V126
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Post napisał: V126 » 28 paź 2013, 22:21

http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=benchsmps1 z tego źródła. Jest opis poza dokładnym opisem transformatorów (drut i rdzeń). Rdzeń do GTD jest opisany w miarę jaki ma być rdzeń, ilość zwojów ze zdjęcia (bo na schemacie są tylko proporcje), a grubość drutu to tak przyjąłem 0,7mm. Rdzeń wybiorę ze zbiorów własnych, bo trochę tego mam. Do transformatora mocy użyję rdzenia ETD54 i drutu na uzwojenie wstępne 1mm, a na wtórne 1,5mm. Oczywiście drut i rdzeń przewymiarowane, ale lepiej mieć zapas, zwłaszcza, że to mała różnica w cenie ;) Ogólnie będą 4 silniki 2,8A każdy i zakładałem niecałe 50V na wyjściu (bo tyle jest max dla sterownika), więc jakieś 45V *4*2,8A = 504W, więc trochę mocy te transformatory przenieść muszą. Martwi mnie filtr sieciowy tylko, gdyż wydłubałem gotowy filtr (na osobnej płytce) z zasilacza ATX 400W max. Trochę może być za mało, ale dławik dam na radiatorze (w oryginale był na obudowie w miejscu gdzie przepływało powietrze), a obudowę sterownika zrobię wentylowaną. Jak będzie dymił, to będzie znaczyło, że jest za słaby :mrgreen:

Co do samego projektu płytek pod A4989, to powiem tylko, że jest marny projekt PCB. Ścieżki są bardzo blisko siebie, rozmiary otworów nie są dopasowane do rzeczywistych wymiarów elementów, a umiejscowienie otworów blisko ścieżek sprawia, że się zlewają. Szczytem finezji było umieszczenie zwór między górną, a dolną warstwą płytki pod układem A4989, a jak sam widziałeś, przestrzeń między PCB, a układem wyrażona jest w dziesiątych częściach milimetra. Polecam nie trawić płytek, tylko dać na CNC, bo z doświadczenia wiem, że część ścieżek się nadtrawiła, w roztworze, a w przypadku nanoszenia tak dobrych ścieżek ani papier, ani folia do termotransferu nie daje dobrych efektów. Część ścieżek dziurawych, część zlanych itp... Ale dałem radę ;) Nawet nie Hot Airem ;)

[ Dodano: 2013-10-28, 22:24 ]
A co do tych mocy, to P=I*R^2, więc 20*0,5^2 daje wspomniane przez kolegę 5W ;)
Bez gwiazdy niema jazdy!

robert557
Posty w temacie: 4

Post napisał: robert557 » 29 paź 2013, 11:50

Ja nie korzystałem z projektu http://www.cuteminds.com/index.php/en/a4989 płytkę robiłem pod siebie prawie cała SMD takich płytek nie opłaca się robić samemu szkoda czasu i nerw :lol: Chińczycy za śmieszne pieniądze zrobią takie płyteczki
Załączniki
ster7.jpg

Awatar użytkownika

Autor tematu
V126

Post napisał: V126 » 29 paź 2013, 12:49

robert557 schemat ten sam, ale ja z tej strony ściągnąłem gotowy projekt PCB i to był błąd ;) Ja nie pchałem się w SMD, montaż przewlekany lutowany z góry i z dołu. Do następnego projektu zmodyfikuję tamten projekt płytki, bo to lekka porażka jest ;)
Bez gwiazdy niema jazdy!

Awatar użytkownika

Autor tematu
V126

Post napisał: V126 » 16 mar 2014, 13:11

Witam, powoli zbliżam się do uruchomienia sterownika i mam kilka pytań dotyczących ustawień przełączników DIP. Kwestia mikrokroku i jego celowości jest mi znana, ale temat doboru szybkiego gaszenia tranzystorów już nie.

W karcie katalogowej znajduje się tablica prawdy prędkości gaszenia dla poszczególnych nastaw, ale nie wiem którą wartość wybrać. Dla pełnego kroku niema znaczenia, ale gdybym chciał wykonać coś z dużą dokładnością, to przestawiłbym frezarkę na mikrokrok (mam wyciągnięty przełącznik obrotowy na panel sterowania i nim będę wybierał krok przed uruchomieniem urządzenia), ale nie wiem jak wtedy powinno być ustawione PFD.

Czy im szybsze gaszenie zadam, tym dokładniejszy przebieg napięcia będzie układ generował i tym samym zapewnię większą dokładność kroków i bezpieczeństwo, że układ nie zgubi kroku?

Co tracę ustawiając szybsze gaszenie tranzystorów? Większe zużycie energii?

Druga sprawa, którą w miarę rozumiem, dotyczy pozostałych dwóch przełączników. SR czyi synchroniczne prostowanie "umożliwiające pominięcie diod schottky'ego na wyjściu" ja ich nie mam, więc powinienem włączyć tą funkcję? Ostatnia sprawa dotyczy funkcji RESET, czyli odłączania zasilania w chwili gdy na silniki nimi zasilane nie są używane. Czy warto bawić się w takie coś? Czy to po prostu bajer niemający większego zastosowania, a jedynie spowalniający urządzenie (sygnał kroku musi być opóźniony o 1ms wzgędem pozwolenia na pracę i kierunku)? Mach 3 posiada wogóle możliwość opóźnienia sygnału kroku (tudzież wyprzedzenia pozwolenia na pracę i kierunku)?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Bez gwiazdy niema jazdy!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”