Sterownik do malego silnika

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Tezet
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Sterownik do malego silnika

Post napisał: Tezet » 29 paź 2006, 21:42

Panowie, szukalem troche tutaj ale jak widzialem to wszyscy robia sterowniki do silnikow mocnych, na duze prady itp. Czy ktos moglby mnie chociaz naprowadzic na schemat sterownika do 3 silnikow 12v 0,5A ?? z tego co widze to silnik ma 5 wyprowadzen wiec jest unipolarny prawda ?? ale mozna tez go podlaczyc jako bipolarny ? z gory dziekuje za odpowiedzi.

ps. narazie zaczynam zabawe z CNC i chce zrobic malutka frezareczke do rysowania rysunkow na plexie dlatego takie male silniki ;)

Tagi:

Leszek_Z
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leszek_Z » 29 paź 2006, 22:11

A czy opłaca Ci sie robić taki "mikry" sterownik? Wydasz troche grosza na części a pożytek z tego niewielki,bo jak połkniesz bakcyla to zapewne będziesz chciał coś grawerować ,lub frezować,chociazby w drewnie ,lub plexie na poczatek.Proponuje zrobic prosty sterownik na
L297 i L298 on pociagnie krokowce do 2A lecz ma wade, bo ma tylko pełny i 1/2 kroku.
Mozesz pokusic sie o sterownik na a3977 ten juz pociągnie 2,5A i ma podział na 1,1/2 ,1/4
i 1/8 kroku.
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pltmaxnc » 29 paź 2006, 22:45

Najprostszy sterownik dla silnika z pięcioma wyprowadzeniami - cena ok 5 zl dla trzech silników. Ten uklad to np ULN2803 (obsluży dwa silniczki) a z dobrym radiatorem wytrzyma 500mA lub można podlączyć dwa równolegle. http://ozitronics.com/data/uln2803.pdf
Zajrzyj jeszcze na ną stronę http://br.geocities.com/pancary/
Też są proste sterowniki i proste darmowe programy do sterowania a plików .plt
Załączniki
schemat.jpg
schemat.jpg (10.88 KiB) Przejrzano 3467 razy

mag32
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: mag32 » 30 paź 2006, 08:19

L293, również prosty i mały sterownik wykożystywany do sterowania silnikami w drukarkach termicznych, półkrok i pełny krok. W linku poniżej informacje na jego temat.

L293 DataSheet
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)

Awatar użytkownika

DoctorX

Post napisał: DoctorX » 30 paź 2006, 09:15

eee no spoko jak kolega chce małe silniki napędzać to małe,może wcale nie chce robić frezarki tylko np.ploter rysujący na 2 osie a do tego na prawdę nie trzeba wiele.Najlepiej jak nie masz części rozbierz elektronikę z jakiegoś starego skanera czy drukarki i tam sobie znajdziesz co sterowało silnikiem,zazwyczaj jak koledzy wcześniej pisali stosowane są układy serii 2803 lub 12004 dadzą radę pociągnąć silniczki do 0,5A.
Z tymi 5cioma przewodami to jest tak że najlepiej jak zdobędziesz sobie informacje o silniku,wtedy można o nim coś więcej powiedzieć.Jak już zmontujesz taką zabawkę na 0,5A to zapewne zdziwisz się ile to ma mocy.Ja w moich testach byłem czasem zaskoczony jak ciężko było obracać silnikiem tak małej mocy gdy był zasilony odpowiedznio... :shock: L297/298 to też dobre rozwiązanie i nie wiem dlaczego większość od razu skarży się na to że ma tylko cały krok lub tylko półkrok.Ja mam całą frezareczkę zrobioną na tym i przy śrubach 10x3 osiągam naprawdę zadowalające wyniki jesli chodzi o dokładność.płytki PCB mogę rezać i grawerka też ładnie idzie więc osobiście nie narzekam ... ale no są ludzie bardziej wymagający i przecież nie będę się kłócił znimi ;)
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...

Autor tematu
Tezet

Post napisał: Tezet » 30 paź 2006, 10:58

Nie spodziewalem sie takiego milego odzewu, dzieki :) wiem ze taki silniczek wbrew pozorem potrafi pokazac pazur bo mialem kiedys silniczek o polowe mniejszy od tego wiec pewnie cos ok 200-250 mA a po podlaczeniu go bylo naprawde ciezko go przekrecic ;) a takie male moce tak jak pisalem wystarcza mi do rysowania na plexie i na plytkach drukowanych ;) przez co zycie stanie sie latwiejsze bo nie bede musial bawic sie z przenoszeniem wydrukow z foli zelazkiem :smile: pozatym satysfakcja popatrzec jak to pracuje :) za chwilke przejze strony podane przez Was i pewnie zaczne zabawe ;) Pozatym wydaje mi sie ze taka moc + naped srubowy i nie bedzie mi potrzeba raczej pol-kroku ani wiekszej mocy narazie do moich zapotrzebowan :) Jeszcze raz dziekuje za naprawde mily odzew :)

ps. co do czesci z drukarki to elementy ktore wygladaja jakby mily sie nadawac to:
-BA10339F - GROUND SENSE QUAD VOLTAGE COMPARATORS
-LM324 - quad bipolar op-amp
-phn210 - Dual N-channel enhancement mode TrenchMOS transistor

i w sumie nic wiecej ciekawego w niej nie ma :(

[ Dodano: 2006-10-30, 21:52 ]
Jeszcze jedno pytanie, mozecie mi jakos wytlumaczyc pod ktore piny podlaczyc portu lpt ?? bo troche zglupialem, 3 silniki czyli 6 pinow trzeba wykorzystac ?? po 2 dla kazdego silnika (step/dir) ? dobrze rozumuje ?? tylko ktore to piny ? szukalem i wszedzie tylko jakies oznaczenia D1,D2 itp albo jeszcze inne literki, troche na elektronice sie znam ale jakos sie zakrecilem, bede bardzo wdzieczny :)

[ Dodano: 2006-10-31, 09:17 ]
No i zrozumialem kolejna rzecz :grin: miedzy uln 2803 a BA 12004 jest tylko ta roznica ze uln ma 8 wejsc i 8 wyjsc wiec mozna wysterowac 2 silniki z jednego ukladu ? :)) a BA ma tylko 7 wejsc i zabraknie 1 wejscie dla wysterowania drugiego silnika :) ?? jakby ktos bylby tak dobry i moglby podac ktore piny z lpt wykorzystac do 3 silnikow to bylbym szczesliwy.

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pltmaxnc » 31 paź 2006, 15:07

.......Jeszcze jedno pytanie, mozecie mi jakos wytlumaczyc pod ktore piny podlaczyc portu lpt ?? bo troche zglupialem, 3 silniki czyli 6 pinow trzeba wykorzystac ?? po 2 dla kazdego silnika (step/dir) ? dobrze rozumuje ?? tylko ktore to piny ? ..........

Sterownikowi jest obojętne z którego pinu dostaje sygnal .
Powinieneś zdecydować z jakich driverów będziesz korzystal - step&dir , potrzebne są dwa piny na jeden silnik lub fazowy ( ten na ULN2803 ) gdzie potrzeba cztery piny dla jednego silnika.
Jak będziesz to wiedzial to trzeba dobrać dla danego sterownika odpowiedni program lub skorzystać z programu uniwersalnego który obsluguje oba typy driverów.
W programie jest podane na jaki pin wysylany jest konkretny sygnal, lub jest setup w którym można "przypisać" sygnal do pina.
Tyle slów na dzisiaj........................
Przejrzyj bardzo dokladnie co jest na stronie http://br.geocities.com/pancary/
można się wiele nauczyć i skorzystać z prostych darmowych programów do sterowania plotera pracujących pod Windows z plikami plt lub g-code

Autor tematu
Tezet

Post napisał: Tezet » 31 paź 2006, 15:42

ok, staralem sie czytac ale hiszpanskiego czy wloskiego za bardzo nie kumam, nawet po przetlumaczeniu na angielski troche dziwnie sie to czyta, ale kumam, kazdy program ma swoja dokumentacje i jest podane ktore piny steruja tym wszystkim, z tego co czytalem to w machu mozna dowolnie konfigurowac ;) dzikei

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 31 paź 2006, 16:18

witam !! skoro obciązenia nie będą wielkie to pomyśl może o napędzie na paskach zębatych . cicho , płynnie . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Tezet

Post napisał: Tezet » 31 paź 2006, 16:33

myslalem o paskach ale silniki maja tylko 48 krokow na obrot wiec chyba tylko sruba bedzie w stanie tak jakby dodac precyzji urzadzenia.

ps. mach2 obsluguje sterowanie pod uln2803 ??

[ Dodano: 2006-11-07, 07:24 ]
no i porazka :roll: zrobilem sterownik na uln2803 i nie wiem zbytnio z jakiego programu skorzystac, z tego co widzialem to wiekszosc ma step/dir a fazowo to zbytnio nie ma, ze strony podanej wyzej sciagnolem programiki do sterowania ale po podlaczeniu silnika czuc na nim lekki opor ale to wszystko, nic nie rusza, nic sie nie dzieje. Dodam ze podczas startu komputera wyraznie czuc ze z lpt jest cos wysylane bo na silniku czuc duuuzy opor i cos tam proboje robic

[ Dodano: 2006-11-09, 18:21 ]
Dziekuje wszystkim :) juz doszedlem o co chodzi, a wszystko przez to ze mam winde xp :P musialem uzyc Userport zeby moc cokolwiek wysylac przez lpt ;) no i dzieki wam przekonalem sie do TurboCNC :) teraz zabieram sie za mechaniczna czesc maszynki :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”