Schematy podłączeń elektrycznych??
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Schematy podłączeń elektrycznych??
Witam
Czy mogą koledzy wrzucić jakieś przykładowe schematy podłączeń elektrycznych cnc (zasilacz,trafo,sterowniki,plyta,inverter,wrzeciono,itp). Te ze strony akcesoria są bardzo okrojone...
Pzdr
[ Dodano: 2010-08-01, 18:03 ]
Chodzi mi głównie o podpowiedź w którym miejscu powinieniem wstawić stycznik/przekaźnik przed modułem zasilającym (AC) MZ3 czy tez po nim napięcie stałę DC?
Czy mogą koledzy wrzucić jakieś przykładowe schematy podłączeń elektrycznych cnc (zasilacz,trafo,sterowniki,plyta,inverter,wrzeciono,itp). Te ze strony akcesoria są bardzo okrojone...
Pzdr
[ Dodano: 2010-08-01, 18:03 ]
Chodzi mi głównie o podpowiedź w którym miejscu powinieniem wstawić stycznik/przekaźnik przed modułem zasilającym (AC) MZ3 czy tez po nim napięcie stałę DC?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Z jednej strony warto o tym pomyśleć ale z drugiej trzeba pamiętać że nie chodzi tylko o kolejność włączania napięć ale także o kolejność wyłączania- odwrotną niż przy włączaniu. Ponadto trzeba również przewidzieć sytuacje awaryjne, jak na przykład zanik napięcia w sieci zasilającej. Do tego dochodzi stała czasowa filtrów w zasilaczach 5 i 40V i zagadnienie trochę zaczyna się komplikować. Z tego pewnie powodu w większości konstrukcji amatorskich stosowane są zasilacze na jednym transformatorze dającym równoczesne
włączenie obu napięć, bez żadnych udziwnień oraz "zdrowaśki" żeby i tym razem jeszcze się udało.
Innym rozwiązaniem (pewnie niektórzy je stosują lub wypróbowali) jest napędzanie zasilacza 5VDC z wyjścia zasilacza 40VDC . To prawda że na stabilizatorze 5V odłoży się przy tym kilka W mocy strat dla każdego sterownika ale dzięki temu napięcie zasilajace logikę pojawi się już na początku narostu napięcia zasilającego silniki a zniknie dopiero pod koniec zaniku tego wyższego napięcia.

Innym rozwiązaniem (pewnie niektórzy je stosują lub wypróbowali) jest napędzanie zasilacza 5VDC z wyjścia zasilacza 40VDC . To prawda że na stabilizatorze 5V odłoży się przy tym kilka W mocy strat dla każdego sterownika ale dzięki temu napięcie zasilajace logikę pojawi się już na początku narostu napięcia zasilającego silniki a zniknie dopiero pod koniec zaniku tego wyższego napięcia.
-
Elektronik zawsze jakoś sobie z tym zagadnieniem poradzi. Czasem udziwni i skomplikuje do absurdu ale będzie działać. Trudniej mają ludzie którym głowa trzeszczy przy wymianie żarówki. A propos akumulatorka- właśnie testuję i kalibruję układ który przy zapadaniu zmierzchu włącza jedną diodę białą LED (zasilanie z akumulatora) która ma zniechęcić dżdżownice kalifornijskie do ucieczek ze skrzynki hodowlanej. Działa. Robale zrozumiały. Wiem- są włączniki zmierzchowe ale mi chodziło o zminimalizowanie poboru prądu. Hodowla zlokalizowana daleko od miejsca zamieszkania, rzadko odwiedzane, bez dostępu do innego zasilania a urządzenie miało być tanie jak jedna dżdżownica 
A użycie komparatorów jak najbardziej na miejscu, czemu nie.

A użycie komparatorów jak najbardziej na miejscu, czemu nie.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2010, 22:33 przez diodas1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nie martw się. Zamykanie tematu przez jego inicjatora ma tu wymiar tylko symboliczny. Nie pojawi się żadna czerwona kreska czy inny szlaban. Zawsze przecież ktoś może poczuć wenę twórczą i zechcieć opublikować za free jakiś prosty schemat układu poprawiającego system włączania zasilania ku uciesze i pożytkowi innych zainteresowanych. Nie musi koniecznie tworzyć nowego wątku.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Jako że jestem w trakcie budowy swojej maszyny powoli projektuje "szafę sterującą". Zastanawiałem się czy nie zrobić odcięcia zasilania silników zaraz za zasilaczem (220>>24>>mostek>>kondensatory>>ODCIĘCIE>>sterownik silnika) za pomocą przekaźników po jednym na każdy sterownik. Przekaźniki załączane były by z zasilacza logiki 12v, a sama logika 5v poprzez regulator 7805. W ten sposób po odłączeniu zasilania najpierw rozłączy się 24v poprzez przekaźniki a później "siądzie" 5v. Czy to nie za dużo komplikacji? Przede wszystkim czy to będzie działać poprawnie.
"szkoda kasy żeby budować dla samego budowania" a ja lubię