sterowanie cyklem pracy stacji obrobkowej

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
wedm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

sterowanie cyklem pracy stacji obrobkowej

Post napisał: wedm » 28 lip 2009, 11:21

Czesc. To moj pierwszy post na forum, wiec wybaczcie, ze bedzie chyba proste pytanie. Mianowicie interesuje mnie wpolpraca tokarki cnc z manipulatorem (pobranie detalu, zalozenie na uchwyt, czekanie na skonczenie obrobki, zdjecie detalu, odlozenie do magazynku, zalozenie kolejnego itd w cyklu okolo 50 detali). Tokarka jest, trzeba tylko zrobic manipulator (robot), jesli chodzi o mechanike to sprawa wydaje sie prosta, natomiast nie bardzo orientuje sie nt sterowania aby byl cykl automatyczny. Najlepiej byloby aby mozna bylo sterowac manipulatorem z ukladu sterowania tokarki (jest wysjcie rs232). Prosze o wskazowki jak to mozna zrobic. Oczywiscie wystarczą mi ogolne informacje tzn jak to z grubsza ma wygladac, jakie sterowniki ,urzadzenie itd. Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam, Michal.

Tagi:

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: blue_17 » 29 lip 2009, 00:49

Jeżeli miało być to autonomiczne urządzenie to do sterowania trzeba układ elektroniczny mniej lub bardziej skomplikowany do napędzania mechaniki serwomechanizmy lub silniki krokowe, trudno konkretnie coś powiedzieć.

Może przykład jakiejś twojej koncepcji ?

pegie13

Post napisał: pegie13 » 20 paź 2009, 12:12

Według mnie pierwsze pytanie jest, czy ma być to robot przemysłowy jakiejś firmy czy własnoręcznie przygotowany manipulator?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”