i tak jak przeczytalem GND obok Synchronizacji polaczone z radiatorem.
Gdzie tak jest napisane??
Ten transformator jak dla mnie to na 2 sterowniki jest za mały.
A próbował kolega ustawić mniejszy prąd, i popracować trochę na nim?
Prosze o pomoc w moim zestawie CNC
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Teoretycznie rzecz biorąc to radiator też poprzez obudowy podłączony do GND. Tyle, że tworzymy niepotrzebną pętlę, a w nią różne paskudztwa mogą się złapać.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Teoretycznie rzecz biorąc to radiator też poprzez obudowy podłączony do GND. Tyle, że tworzymy niepotrzebną pętlę, a w nią różne paskudztwa mogą się złapać.
Właśnie to miałem na myśli
Właśnie to miałem na myśli

„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Silniki krecily az milo popatrzec, wszytkie 3 osie chodzily,
z podlaczeniem GND do radiatora przeeczytalem kiedys na tym forum ale juz wiem ze lepiej nie moskowac radiatora
zasilacz komputerowy odizoluje od reszty skrzynki.
Narazie dziekuje wszystkim zainteresowanym za pomoc i dobre rady, zobacze jak poskladam i jaki bedzie dalszy ciag uruchamiania calego zestawu.
z podlaczeniem GND do radiatora przeeczytalem kiedys na tym forum ale juz wiem ze lepiej nie moskowac radiatora

zasilacz komputerowy odizoluje od reszty skrzynki.
Narazie dziekuje wszystkim zainteresowanym za pomoc i dobre rady, zobacze jak poskladam i jaki bedzie dalszy ciag uruchamiania calego zestawu.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam Wszystkich.
DEzisiaj udalo mi sie w koncu uruchomic sterowniki, i smigaja wraz z silnikami super, tylko jeden sterownik ma problem z chyba kierunkiem ponieważ jak daje mu w prawo albo w lewo to stoi w miejscu tylko buczy inaczej niz normalnie a uklady l298n sa na 100% dobre bo przemienilem je z dzialajacego ukladu.Jak bedzie wszystko dzialac jak nalezy to zamieszcze fotki calej maszynki.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-15, 19:01 ]
Niestety dalej mam problem, wymienilem dzisiaj l297 zaplacilem 17zl z podstawka i nic, silnik dalej sie nie kreci tylko buczy tak jakby nie mial kierunku, moze to byc 7414N ?
DEzisiaj udalo mi sie w koncu uruchomic sterowniki, i smigaja wraz z silnikami super, tylko jeden sterownik ma problem z chyba kierunkiem ponieważ jak daje mu w prawo albo w lewo to stoi w miejscu tylko buczy inaczej niz normalnie a uklady l298n sa na 100% dobre bo przemienilem je z dzialajacego ukladu.Jak bedzie wszystko dzialac jak nalezy to zamieszcze fotki calej maszynki.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-15, 19:01 ]
Niestety dalej mam problem, wymienilem dzisiaj l297 zaplacilem 17zl z podstawka i nic, silnik dalej sie nie kreci tylko buczy tak jakby nie mial kierunku, moze to byc 7414N ?