Kable blisko siebie
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Kable blisko siebie
Witam
Troche polepszam mojego routera i kupilem prowadnice przewodów ( ten taki lancuch plastikowy)
Okazuje sie ze 230V do wrzeciona tez powinno lezec w tych prowadnicach razem z przewodami do krokowców. Ale czy to rozsadne? Nie bedzie zaklócen?
Wy tez te przewody macie razem w jednej prowadnicy? A jak nie to jak przewód do wrzeciona doprowadzacie?
Os Y ma 1500mm wiec luzem raczej nie powinen lezec/wisiec.
Adam
Troche polepszam mojego routera i kupilem prowadnice przewodów ( ten taki lancuch plastikowy)
Okazuje sie ze 230V do wrzeciona tez powinno lezec w tych prowadnicach razem z przewodami do krokowców. Ale czy to rozsadne? Nie bedzie zaklócen?
Wy tez te przewody macie razem w jednej prowadnicy? A jak nie to jak przewód do wrzeciona doprowadzacie?
Os Y ma 1500mm wiec luzem raczej nie powinen lezec/wisiec.
Adam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
kable do silników niech będą w ekranach
jeśli kabel wrzeciona nie jest od falownikach to "jakoś" to powinno działać - ew. można ten kabel również dać w ekran..
jeśli wrzeciono ma falownik - to kabel to silnika KONIECZNIE musi być w bardzo dobrym ekranie
a jeszcze lepiej jeśli falownik jest blisko wrzeciona
jeśli kabel wrzeciona nie jest od falownikach to "jakoś" to powinno działać - ew. można ten kabel również dać w ekran..
jeśli wrzeciono ma falownik - to kabel to silnika KONIECZNIE musi być w bardzo dobrym ekranie
a jeszcze lepiej jeśli falownik jest blisko wrzeciona
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
pojecie masy rozumiemy na dwa sposoby:kak pisze:A jak nie mam uziemienia, tam gdzie moja maszynka stoi, to czy taki kabel ekranowany cos da?
1. masa lokalna obudowy - punkt wspólny dla wszystkich ekranów we wnętrzu obudowy...
to jest tzw. masa w gwiazdę... ta technika jest stosowana również w sprzęcie audio (np. wzmacniacze mocy) - jeśli jest coś nie tak z ekranowaniem, to jest to słyszalne w głośnikach...
2. masa - czyli uziemienie... albo lepiej trzeci bolec w gnieździe sieciowym
ten bolec jest podłączany (powinien być!!) przez tzw. różnicówkę do masy (ziemi)
jeśli w obwodzie w tym popłynie prąd to odłączane jest zasilanie - czyli wyskakuje różnicówka - to jest bardzo rozsądne zabezpieczenie przed porażeniem, często ratujące życie...
obecność ekranów i lokalne uziemienie w obudowie powoduje skuteczną walkę z zakłóceniami elektromagnetycznymi... niestety sama masa nigdzie nie podłaczączona może naładować się w stosunku do masy ziemi... a zmiany tego ładunku mogą doprowadzać do tzw. zakłóceń elektrostatycznych... dlatego warto uziemić obudowę - zwłaszcza przez obwód różnicowy (->trzeci bolec)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Warto zaznaczyc, ze wylacznik roznicowy domowy (30mA), taki ratujacy zycie, czesto jest za slaby do zabezpieczneia warszatu. Suma uplywu pradow z roznych urzadzen, zasilaczy PC, zasilaczy impusolwych przemyslowych, falownikow jest czesto wyzsza niz te 30mA. Za przyklad mozna podac popularny falownik LS 1,5kW. "Domowa" roznicowke wylacza bez problemu.
Dlatego z instalacjach warsztatow itd stosuje sie roznicowki na 200-300mA. Pelnia one wtedy role czysto przeciwpozarowa. Trzeci przewod jest niezbedny, oraz jego podlaczenie do WSZYSTKICH metalowych elementow maszyny. Nie zabezpiecza to tylko przed bezposrednim dotknieniciem przewodu fazowego.
Roznicowka o wyzszym pradzie zadzialania nie zabezpiecza przed porazeniem. Grozne dla czlowieka jest juz 6-8mA!
pzdr
Piotr
Dlatego z instalacjach warsztatow itd stosuje sie roznicowki na 200-300mA. Pelnia one wtedy role czysto przeciwpozarowa. Trzeci przewod jest niezbedny, oraz jego podlaczenie do WSZYSTKICH metalowych elementow maszyny. Nie zabezpiecza to tylko przed bezposrednim dotknieniciem przewodu fazowego.
Roznicowka o wyzszym pradzie zadzialania nie zabezpiecza przed porazeniem. Grozne dla czlowieka jest juz 6-8mA!
pzdr
Piotr
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
2. masa - czyli uziemienie... albo lepiej trzeci bolec w gnieździe sieciowym
ten bolec jest podłączany (powinien być!!) przez tzw. różnicówkę do masy (ziemi)
jeśli w obwodzie w tym popłynie prąd to odłączane jest zasilanie - czyli wyskakuje różnicówka - to jest bardzo rozsądne zabezpieczenie przed porażeniem, często ratujące życie...
To nie tak."masa" to nie "uziemienie"a "trzeci bolec"[prawdopodobnie chodzi o przewód PE]
nie jest podłączany do "różnicówk"i i nie powinien być.Do" różnicówki" podłączamy "L" i "N"
Przemiennik częstotliwośc(falownik)jest odbiornikiem nieliniowym ,częstotliwość przełączania
powoduje powstawanie pojemnościowych prądów międzyprzewodowych oraz doziemnych
powodujące wyzwalanie "różnicówek"nie dostosowanych do pracy w takich obwodach.
Są oczywiście wyłączniki różnicowoprądowe przeznaczone do pracy z falownikami.
To nie tak."masa" to nie "uziemienie"a "trzeci bolec"[prawdopodobnie chodzi o przewód PE]
nie jest podłączany do "różnicówk"i i nie powinien być.Do" różnicówki" podłączamy "L" i "N"
Przemiennik częstotliwośc(falownik)jest odbiornikiem nieliniowym ,częstotliwość przełączania
powoduje powstawanie pojemnościowych prądów międzyprzewodowych oraz doziemnych
powodujące wyzwalanie "różnicówek"nie dostosowanych do pracy w takich obwodach.
Są oczywiście wyłączniki różnicowoprądowe przeznaczone do pracy z falownikami.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Dzieki
Co prawda nie wiele rozumiem z tych trzech ostatnich postów i nie wiem do czego falownik sluzy, ale to chyba to do sterowania tych duzych wrzecion. Ja mam Kress 1050Watt który chodzi na 230V.
No ale wnisek z tego, ze najlepiej wszystko w ekran i do masy/uziemienia.
A jak sie nie ma uziemienia to ekran moze dzialac jak kondensator - w tym wypadku lepiej bez ekranu - to i z prowadnic kabli chyba lepiej zrezygnowac i kable pociagnac jakos, zeby nie byly za blisko siebie.
Adam
Co prawda nie wiele rozumiem z tych trzech ostatnich postów i nie wiem do czego falownik sluzy, ale to chyba to do sterowania tych duzych wrzecion. Ja mam Kress 1050Watt który chodzi na 230V.
No ale wnisek z tego, ze najlepiej wszystko w ekran i do masy/uziemienia.
A jak sie nie ma uziemienia to ekran moze dzialac jak kondensator - w tym wypadku lepiej bez ekranu - to i z prowadnic kabli chyba lepiej zrezygnowac i kable pociagnac jakos, zeby nie byly za blisko siebie.
Adam
-
- Znawca tematu (min. 80)
Gewara ma rację. W wielu projektach , które robiłem, prawie zawsze występował problem , że przy wyłączaniu maszyny działał wyłącznik różnicowo-prądowy. NIe działał tylko wtedy , gdy jednocześnie odłączało się wszystkie przewody zasilania łącznie z PE / chodzi o wtyczkę/.
Przy normalnym wyłączaniu wyłącznikiem głównym prawie zawsze wybijała różnicówka nawet ta 300mA. Muszą być różnicówki o specjalnej charkterystyce przestosowanej do współpracy z napędami falownikowymi.
Przy normalnym wyłączaniu wyłącznikiem głównym prawie zawsze wybijała różnicówka nawet ta 300mA. Muszą być różnicówki o specjalnej charkterystyce przestosowanej do współpracy z napędami falownikowymi.
-
Dyskusja rozwinęła się z zakłóceń na zabezpieczenia. To drugie wyjaśnił dokładnie kolega gewara (w przeciwieństwie do kol. markcomp77). Przy zasilaniu z 1 fazy i braku PE w gniazdku ( instalacja dwuprzewodowa) warto zastosować bezpiecznik różnicowy 10A lub 16A/D/30mA, jeśli wrzeciono nie ma elektronicznej regulacji obrotów.
Pozostaje parę wątpliwości odnośnie samej instalacji, chyba domowej i podłączenia maszyny. Jeżeli zainstalowane są gniazdka ( a powinny być !) z bolcem lub Schuko (kol. kak pisze z Danii), to bolec lub styki boczne Schuko powinny być połączone z N (zerowane) jak w starych instalacjach dwuprzewodowych. Maszyna powinna być podłączona przewodem 3 żyłowym, oczywiście przewód z bolca na masę maszyny i do tego samego punktu ewenualne ekrany. Dla zmniejszenia zakłóceń impulsowych przy nieekranowanym przewodzie można na końcach założyć pierścienie ferrytowe - są w sklepach.
Co do zakłóceń (przydało by się zdjęcie)- nie powinny mieć miejsca ( z założeniem, że nie ma elektroniki w sterowaniu wrzeciona). Impedancje wyjściowe sterowników silników krokowych i samych silników są tak małe, że w tym przypadku impulsy zostaną skutecznie stłumione, można też założyć ferryty.
I jeszcze objaśnienie dla kol. kak - przewody w sieci: N-neutralny, popularne "zero" przez który płynie prąd odbornika, L - fazowy, zabezpieczany, z prądem jak poprzedni, PE - uziemiający, połączony z uziomem, normalnie bezprądowy, powoduje zadziałanie bezpiecznika w wypadku przebicia.
Mam nadzieję, ze nie zanudziłem
Pozostaje parę wątpliwości odnośnie samej instalacji, chyba domowej i podłączenia maszyny. Jeżeli zainstalowane są gniazdka ( a powinny być !) z bolcem lub Schuko (kol. kak pisze z Danii), to bolec lub styki boczne Schuko powinny być połączone z N (zerowane) jak w starych instalacjach dwuprzewodowych. Maszyna powinna być podłączona przewodem 3 żyłowym, oczywiście przewód z bolca na masę maszyny i do tego samego punktu ewenualne ekrany. Dla zmniejszenia zakłóceń impulsowych przy nieekranowanym przewodzie można na końcach założyć pierścienie ferrytowe - są w sklepach.
Co do zakłóceń (przydało by się zdjęcie)- nie powinny mieć miejsca ( z założeniem, że nie ma elektroniki w sterowaniu wrzeciona). Impedancje wyjściowe sterowników silników krokowych i samych silników są tak małe, że w tym przypadku impulsy zostaną skutecznie stłumione, można też założyć ferryty.
I jeszcze objaśnienie dla kol. kak - przewody w sieci: N-neutralny, popularne "zero" przez który płynie prąd odbornika, L - fazowy, zabezpieczany, z prądem jak poprzedni, PE - uziemiający, połączony z uziomem, normalnie bezprądowy, powoduje zadziałanie bezpiecznika w wypadku przebicia.
Mam nadzieję, ze nie zanudziłem

Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 21:12 przez Andrzej 40, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Andrzej 40 ma rację. W tym przypadku niema potrzeby martwić się zakłóceniami na przewodach silników i wrzeciona. Chyba, że prowadzisz również przewody mało-sygnałowe (krańcówki, czujniki itp.) w ów czas najłatwiej prowadzić przewody ekranowane a ekran do masy (przeważnie jest to "minus zasilania" + konstrukcja maszyny, która powinna być uziemiona , oczywiście jeśli jest metalowa)....