zagadki ciag dalszy....
Uporałem się z wymianą L298, L297 sprawny, do tego wymienione diody, posprawdzane przejscia. Napięcie na nóżce 15 L297 = 0,6V, podłączony silnik z innej osi (np. X - działającej sprawnie) a mimo to przy podłączeniu - strzela bezpiecznik 1A. Co ciekawe po załączeniu logiki, gdy mam naładowane kondensatory czyli nie jako występuje przez chwile napięcie zasilania na części "roboczej" silnik normalnie sobie "spiewa" jak przy normalnej pracy wiec z tego wnioskuje, że jest w porządku. Normalnie już zgłupiałem i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Jestem o krok od budowy od podstaw jednego sterownika... choć może przyczyna jest banalna tyle, że jej nie widze. Jedyne na czym się przyłapałem - miałem zworkę na Slave zamiast na Master.Po przestawieniu - dalej wywala.
Może ktos miał podobny przypadek i może coś podpowiedziec ?
Pozdrawiam.
Michał
SSK-B01 pali bezpiecznik
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
A jak go sterujesz - pełny czy półkrok? Przy ustawieniu 0,6V ustawiasz prąd 1,2A - bezpiecznik zaś 1A..... . W sumie wszystko byłoby OK, gdyby nie palił bezpiecznika będąc bez silnika - jak wcześniej. Zworka na Slave bez synchronizacji z innym sterownikiem sprawiała, że chopper L297 nie pracował, przez co i regulacja prądu nie działała. Najszęstszym następstwem takiej pracy jest posadzony L298.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
ufff. szczęście moje nie zna granic
zmniejszyłem napięcie na potencjometrze obniżając prąd poniżej 1A - dlatego żeby oszczędzic bezpiecznik a tym samym sprawdzić sterownik. Okazało się, że działa i ma się całkiem dobrze. Więc teraz spokojnie założe stosowne bezpieczniki, podniosę prąd i mogę zacząć zabawę. Dziekuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
A mowil ktos o nastawianiu potencjometrem pradu... i o tym czy nie za maly bezpiecznik dales....michal_pl pisze:ufff. szczęście moje nie zna graniczmniejszyłem napięcie na potencjometrze obniżając prąd poniżej 1A - dlatego żeby oszczędzic bezpiecznik a tym samym sprawdzić sterownik. Okazało się, że działa i ma się całkiem dobrze. Więc teraz spokojnie założe stosowne bezpieczniki, podniosę prąd i mogę zacząć zabawę. Dziekuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie
![]()
Pozdrawiam