SSK-B01 pali bezpiecznik

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
michal_pl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Post napisał: michal_pl » 13 lip 2009, 08:18

zagadki ciag dalszy....

Uporałem się z wymianą L298, L297 sprawny, do tego wymienione diody, posprawdzane przejscia. Napięcie na nóżce 15 L297 = 0,6V, podłączony silnik z innej osi (np. X - działającej sprawnie) a mimo to przy podłączeniu - strzela bezpiecznik 1A. Co ciekawe po załączeniu logiki, gdy mam naładowane kondensatory czyli nie jako występuje przez chwile napięcie zasilania na części "roboczej" silnik normalnie sobie "spiewa" jak przy normalnej pracy wiec z tego wnioskuje, że jest w porządku. Normalnie już zgłupiałem i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Jestem o krok od budowy od podstaw jednego sterownika... choć może przyczyna jest banalna tyle, że jej nie widze. Jedyne na czym się przyłapałem - miałem zworkę na Slave zamiast na Master.Po przestawieniu - dalej wywala.

Może ktos miał podobny przypadek i może coś podpowiedziec ?

Pozdrawiam.

Michał

Tagi:

SQ3VAZ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: SQ3VAZ » 13 lip 2009, 08:52

A jak go sterujesz - pełny czy półkrok? Przy ustawieniu 0,6V ustawiasz prąd 1,2A - bezpiecznik zaś 1A..... . W sumie wszystko byłoby OK, gdyby nie palił bezpiecznika będąc bez silnika - jak wcześniej. Zworka na Slave bez synchronizacji z innym sterownikiem sprawiała, że chopper L297 nie pracował, przez co i regulacja prądu nie działała. Najszęstszym następstwem takiej pracy jest posadzony L298.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.

konlab
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: konlab » 13 lip 2009, 23:55

Ja bym wymienił L298, nie wolno uruchamiac sterownika bez podlaczonego cync na slave... pewnie spaliles sterownik../

Autor tematu
michal_pl
Posty w temacie: 7

Post napisał: michal_pl » 14 lip 2009, 14:36

ufff. szczęście moje nie zna granic :) zmniejszyłem napięcie na potencjometrze obniżając prąd poniżej 1A - dlatego żeby oszczędzic bezpiecznik a tym samym sprawdzić sterownik. Okazało się, że działa i ma się całkiem dobrze. Więc teraz spokojnie założe stosowne bezpieczniki, podniosę prąd i mogę zacząć zabawę. Dziekuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie :)

Pozdrawiam

konlab
Posty w temacie: 2

Post napisał: konlab » 19 lip 2009, 23:00

michal_pl pisze:ufff. szczęście moje nie zna granic :) zmniejszyłem napięcie na potencjometrze obniżając prąd poniżej 1A - dlatego żeby oszczędzic bezpiecznik a tym samym sprawdzić sterownik. Okazało się, że działa i ma się całkiem dobrze. Więc teraz spokojnie założe stosowne bezpieczniki, podniosę prąd i mogę zacząć zabawę. Dziekuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie :)

Pozdrawiam
A mowil ktos o nastawianiu potencjometrem pradu... i o tym czy nie za maly bezpiecznik dales....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”