Przyrząd do ucinania elementu.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 13
Przyrząd do ucinania elementu.
Witam wszystkich.
Nigdy wcześniej nie miałem styczności z projektowaniem wykrojnika więc zwracam się z prośbą do fachowców.
Poszukuje pomocy w wyjaśnieniu działania poniższego przyrządu, na co należałoby zwrócić uwagę przy korygowaniu owego rysunku ponieważ muszę go zwężyć oraz rozdetalować robiąc rysunki konstrukcyjne.
http://www.sendspace.pl/file/7af609ab0b3c365f1ce80c6
Plik jest w pdfie, za każdą pomoc laikowi dziękuje.
Zaopatrzyłem się w książkę Z.Marciniak KONSTRUKCJA WYKROJNIKÓW ale trochę czasu minie zanim ją przerobię.
Nigdy wcześniej nie miałem styczności z projektowaniem wykrojnika więc zwracam się z prośbą do fachowców.
Poszukuje pomocy w wyjaśnieniu działania poniższego przyrządu, na co należałoby zwrócić uwagę przy korygowaniu owego rysunku ponieważ muszę go zwężyć oraz rozdetalować robiąc rysunki konstrukcyjne.
http://www.sendspace.pl/file/7af609ab0b3c365f1ce80c6
Plik jest w pdfie, za każdą pomoc laikowi dziękuje.
Zaopatrzyłem się w książkę Z.Marciniak KONSTRUKCJA WYKROJNIKÓW ale trochę czasu minie zanim ją przerobię.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 10:57 przez grom99, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
Takiego typu narzędzie służy do wykrawania elementów z paska blachy (koła, kwadraty, wielokąty, elementy złożone) na wysięgowych prasach hydraulicznych i prasach mimośrodowych.
Przy takim narzędziu wykrawającym (właściwie to we wszystkich takich narzędziach na prasy hydrauliczne i mimośrodowe) najważniejsza jest współosiowość otworów stempla (góra) i matrycy (dół) oraz, a może przede wszystkim otworów na kolumny i sworznie prowadzące oraz śruby mocujące poszczególne sekcje (wykrojniki, zaginarki, dziurkarki, itp.).
Do tego dochodzi kwestia dobrania luzów roboczych dla każdej części narzędzia, która ma styczność z materiałem obrabianym (trzeba dobrać odpowiedni luz do odpowiedniej grubości materiału - te dane bierze się z tabel dla odpowiedniej operacji (cięcie, wykrawanie, zaginanie, itp.).
Ta książka, którą kolega posiada jest do tego odpowiednia, tylko jak kolega wspomniał - na przestudiowanie jej potrzeba czasu (no i chęci
)
Jednak w celu doczytania paru niezbędnych informacji polecam również:
Procesy przeróbki plastycznej - Jan Sińczak
Przy takim narzędziu wykrawającym (właściwie to we wszystkich takich narzędziach na prasy hydrauliczne i mimośrodowe) najważniejsza jest współosiowość otworów stempla (góra) i matrycy (dół) oraz, a może przede wszystkim otworów na kolumny i sworznie prowadzące oraz śruby mocujące poszczególne sekcje (wykrojniki, zaginarki, dziurkarki, itp.).
Do tego dochodzi kwestia dobrania luzów roboczych dla każdej części narzędzia, która ma styczność z materiałem obrabianym (trzeba dobrać odpowiedni luz do odpowiedniej grubości materiału - te dane bierze się z tabel dla odpowiedniej operacji (cięcie, wykrawanie, zaginanie, itp.).
Ta książka, którą kolega posiada jest do tego odpowiednia, tylko jak kolega wspomniał - na przestudiowanie jej potrzeba czasu (no i chęci

Jednak w celu doczytania paru niezbędnych informacji polecam również:
Procesy przeróbki plastycznej - Jan Sińczak
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 16:44 przez clubber84, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Z nazewnictwem szczegółowym może być problem, bo ja włoskiego "ni panimajet", ale podstawowe części łatwo wyróżnić (zaczynając od góry) to tak na szybko:
- głowica
- płyta głowicowa
- płyta stemplowa (ustalająca)
- stemple
- płyta prowadząca, która tutaj spełnia też rolę płyty dociskowej
- matryca
- podstawa matrycy.
Inne elementy:
- kolumny prowadzące (nr 8 na rys.)
- dystanse (aby pas blachy zatrzymywał się w odpowiednim miejscu - na rys. nie opisane)
- śruby mocujące (np. 28)
- listwy prowadzące blachę (nr 3).
- głowica
- płyta głowicowa
- płyta stemplowa (ustalająca)
- stemple
- płyta prowadząca, która tutaj spełnia też rolę płyty dociskowej
- matryca
- podstawa matrycy.
Inne elementy:
- kolumny prowadzące (nr 8 na rys.)
- dystanse (aby pas blachy zatrzymywał się w odpowiednim miejscu - na rys. nie opisane)
- śruby mocujące (np. 28)
- listwy prowadzące blachę (nr 3).
-
A co powiesz na temat trudności skomplikowania tego przyrządu??
Jest już co przy niej robić czy jednak dosyć proste rozwiązanie?? Bo zupełnie nie mam w tym temacie doświadczenia.
Trochę poszperałem i o to owoce mojej pracy:
1 - Matryca 1
2 - Podstawa matrycy (płyta dolna)
3 - Listwa 1 prowadząca blachę
4 - Listwa 2 prowadząca blachę
5 - Podstawa 1 wykrojnika
6 - Podstawa 2 wykronika
7 - ???????
8 - Kolumny wymienne prowadzące
9 - Tuleja prowadząca Zepa
10 - ??????
11 - Płyta prowadząca (dociskowa)
12 - ???? stempel ścinanie ????
13 - ???? stempel ścinanie ????
14 - płyta stemplowa
15 - Stempel Dayton
16 - Płyta górna (głowicowa)
17 - Tuleja prowadząca samosmarująca Sankyo
18 - Tuleja prowadząca z zaciskiem Sankyo
19 - Specjalna sprężyna????
20 - Guma???
21 - Głowica
22 - Chyba dystanse ograniczające ale nie wiem które to na rysunku nie zaznaczone
23 - Płytka ????
24 - Wkręt dociskowy z gniazdem sześciokątnym M16x30
od 25 do 34 - Śruba z łbem imbusowym
35 - Śruba z łbem imbusowym stożkowym
od 36 do 38 - Kołek walcowy
39 - Matryca 2
40 - Śruba z łbem imbusowym
41 - Sprężyny druciane???
Do tego zrobiłem pierwsze rysunki:
PODSTAWA WYKROJNIKA:

WYKROJNIK (narazie same podstawy)

Bardzo proszę o sprawdzenie kompetentnym okiem mojej dotychczasowej pracy i pomoc w rozszyfrowaniu części ze znakami zapytania
)
Jest już co przy niej robić czy jednak dosyć proste rozwiązanie?? Bo zupełnie nie mam w tym temacie doświadczenia.
Trochę poszperałem i o to owoce mojej pracy:
1 - Matryca 1
2 - Podstawa matrycy (płyta dolna)
3 - Listwa 1 prowadząca blachę
4 - Listwa 2 prowadząca blachę
5 - Podstawa 1 wykrojnika
6 - Podstawa 2 wykronika
7 - ???????
8 - Kolumny wymienne prowadzące
9 - Tuleja prowadząca Zepa
10 - ??????
11 - Płyta prowadząca (dociskowa)
12 - ???? stempel ścinanie ????
13 - ???? stempel ścinanie ????
14 - płyta stemplowa
15 - Stempel Dayton
16 - Płyta górna (głowicowa)
17 - Tuleja prowadząca samosmarująca Sankyo
18 - Tuleja prowadząca z zaciskiem Sankyo
19 - Specjalna sprężyna????
20 - Guma???
21 - Głowica
22 - Chyba dystanse ograniczające ale nie wiem które to na rysunku nie zaznaczone
23 - Płytka ????
24 - Wkręt dociskowy z gniazdem sześciokątnym M16x30
od 25 do 34 - Śruba z łbem imbusowym
35 - Śruba z łbem imbusowym stożkowym
od 36 do 38 - Kołek walcowy
39 - Matryca 2
40 - Śruba z łbem imbusowym
41 - Sprężyny druciane???
Do tego zrobiłem pierwsze rysunki:
PODSTAWA WYKROJNIKA:

WYKROJNIK (narazie same podstawy)

Bardzo proszę o sprawdzenie kompetentnym okiem mojej dotychczasowej pracy i pomoc w rozszyfrowaniu części ze znakami zapytania

Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 10:58 przez grom99, łącznie zmieniany 1 raz.
-
To nie jest maszyna, to jest narzędzie, które umieszcza się w/na maszynie (prasie hydraulicznej lub mechanicznej - mimośrodowej).
Jego skomplikowanie wyraża się ilością operacji, które można wykonać w tym samym momencie lub w kilku następujących po sobie krokach, np. wykrawanie otworów, przetłaczanie, ucinanie gotowego detalu.
To narzędzie nie należy do zbyt skomplikowanych, ale problem w utworzeniu rysunku konstrukcyjnego może sprawić jego główna część

która wykonuje prawdopodobnie operację zagięcia pewnej symetrycznej części detalu.
W rzutach z góry widać kształt stempla (w prawym rzucie) i matrycy (w lewym).
I rysunek konstrukcyjny tej części narzędzia (tzw. inżynieria wsteczna), będzie trudniejszy do wykonania dla początkującej osoby, która nie miała styczności z tego rodzaju obróbką i nie widziała takich narzędzi.
Co do przetłumaczenia nierozpoznanych części, to niestety nie pomogę, musisz kolego zdać się na osobę, która zna "techniczny włoski".
Jego skomplikowanie wyraża się ilością operacji, które można wykonać w tym samym momencie lub w kilku następujących po sobie krokach, np. wykrawanie otworów, przetłaczanie, ucinanie gotowego detalu.
To narzędzie nie należy do zbyt skomplikowanych, ale problem w utworzeniu rysunku konstrukcyjnego może sprawić jego główna część

która wykonuje prawdopodobnie operację zagięcia pewnej symetrycznej części detalu.
W rzutach z góry widać kształt stempla (w prawym rzucie) i matrycy (w lewym).
I rysunek konstrukcyjny tej części narzędzia (tzw. inżynieria wsteczna), będzie trudniejszy do wykonania dla początkującej osoby, która nie miała styczności z tego rodzaju obróbką i nie widziała takich narzędzi.
Co do przetłumaczenia nierozpoznanych części, to niestety nie pomogę, musisz kolego zdać się na osobę, która zna "techniczny włoski".
-
Oczywiście masz rację, źle dobrane słowo z mojej strony.
Rozumiem że technicznego włoskiego większość osób nie zda ale rysunek techniczny raczej jest uniwersalny w większości przypadków więc z Państwa doświadczeniem chciałbym zrobić mój pierwszy przyrząd (narzędzie)
)
7 - płyta podtrzymująca blachę??
10 - tulejka
12 - stempel
13 - stempel
Przekrój D-D znak zapytania to tzw. wypychacz unoszący wyciętą blachę do góry.
Zgadzacie się z tym??
Tzn. jest rzut z góry (lewy dół) obok rzut z dołu (prawy dół) czy się mylę??
Chodzi głównie o wymiar 112,4 który należy zmienić na 85,4 (0,4 luzu), co się zmieni przy zawężeniu tego wymiaru i na co zwrócić szczególną uwagę??
Rozumiem że technicznego włoskiego większość osób nie zda ale rysunek techniczny raczej jest uniwersalny w większości przypadków więc z Państwa doświadczeniem chciałbym zrobić mój pierwszy przyrząd (narzędzie)

7 - płyta podtrzymująca blachę??
10 - tulejka
12 - stempel
13 - stempel
Przekrój D-D znak zapytania to tzw. wypychacz unoszący wyciętą blachę do góry.
Zgadzacie się z tym??
Tzn. jest rzut z góry (lewy dół) obok rzut z dołu (prawy dół) czy się mylę??
Chodzi głównie o wymiar 112,4 który należy zmienić na 85,4 (0,4 luzu), co się zmieni przy zawężeniu tego wymiaru i na co zwrócić szczególną uwagę??
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
7 - półka pod listwami prowadzącymi, istotnie podtrzymuje blachę
8 - słup prowadzący
9 - pierścień mocujący
10 - tulejka tnąca
11 - dociskacz/zgarniacz
12 - stempel
13 - stempel
17 - tuleja prowadząca
18 - nakładka zabezpieczająca
19 - jakaś tulejka ale nie jestem pewien. Sprężyna to chyba to ni jest. Ruch powrotny zapewnia pierścień gumowy. Wg mnie to jest tulejka i niejako "chroni" śrubę dystansową przed działaniem pierścienia gumowego.
20 - pierścień gumowy
21 - prawdopodobnie czop do mocowania górnej części tłocznika w suwaku prasy
22- nie widzę na rysunku, ale to może ta późna pora
23 - patrz wyżej
41 - jak w przypadku 22
? - to wg mnie wypychacz, podnosi blachę
Poczekaj na inne opinie. Jak chcesz to Ci mogę przesłać rysunki tłoczników, wykrojników w DWG na meila.
8 - słup prowadzący
9 - pierścień mocujący
10 - tulejka tnąca
11 - dociskacz/zgarniacz
12 - stempel
13 - stempel
17 - tuleja prowadząca
18 - nakładka zabezpieczająca
19 - jakaś tulejka ale nie jestem pewien. Sprężyna to chyba to ni jest. Ruch powrotny zapewnia pierścień gumowy. Wg mnie to jest tulejka i niejako "chroni" śrubę dystansową przed działaniem pierścienia gumowego.
20 - pierścień gumowy
21 - prawdopodobnie czop do mocowania górnej części tłocznika w suwaku prasy
22- nie widzę na rysunku, ale to może ta późna pora

23 - patrz wyżej
41 - jak w przypadku 22
? - to wg mnie wypychacz, podnosi blachę
Poczekaj na inne opinie. Jak chcesz to Ci mogę przesłać rysunki tłoczników, wykrojników w DWG na meila.
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.
James A. Michener
James A. Michener