stempel do wykrawania rury
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
stempel do wykrawania rury
witam
czy są na forum fachowcy, którzy zajmują się projektowaniem przyrządów do wykrawania ?
Potrzebuje pomocy z poprawieniem przyrządu do wykrawania rur.
czy są na forum fachowcy, którzy zajmują się projektowaniem przyrządów do wykrawania ?
Potrzebuje pomocy z poprawieniem przyrządu do wykrawania rur.
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
chodzi o wykrawanie dwóch otworów w jednej osi w rurze. Do tej pory jest wykonany trzpień w postaci wałka z otworem w który to otwór wchodzi stempel i wykrawa otwory w rurze.
Średnio po dwóch trzech zmian trzpień się urywa. Testowane były różne materiały z obróbką cieplną i efekt był taki sam.
Jak wrócę z majówki to zamieszcze rysunki jak to wygląda. Może ktoś stosuje iny sposób.
Średnio po dwóch trzech zmian trzpień się urywa. Testowane były różne materiały z obróbką cieplną i efekt był taki sam.
Jak wrócę z majówki to zamieszcze rysunki jak to wygląda. Może ktoś stosuje iny sposób.
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Niema innego taniego sposobu , matryca w postaci walca wewnątrz wykrawanej rury .
Problem musi leżeć gdzieś w detalach operacji . Gdzieś robicie błąd , złe pozycjonowanie , nieodpowiednie kształty stępla i matrycy lub żle dobrane materiały , sama metoda jest poprawna .
Ważne jest minimum informacji , materiał , rozmiary , wyluzowania , sztywność prowadzenia stępla oraz trzymania materiału . ....
Problem musi leżeć gdzieś w detalach operacji . Gdzieś robicie błąd , złe pozycjonowanie , nieodpowiednie kształty stępla i matrycy lub żle dobrane materiały , sama metoda jest poprawna .
Ważne jest minimum informacji , materiał , rozmiary , wyluzowania , sztywność prowadzenia stępla oraz trzymania materiału . ....
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Pracując kiedyś w zakładzie produkującym odkuwki z metali kolorowych mieli podobny problem na okrawarkach, które usuwały jednocześnie nadlewki i wykrawały otwory. Reklamowali stemple w narzędziowni, zmieniali materiały, sposób hartowania i jak się okazało prasy miały luzy i stempel uderzał w matryce lub pracownicy krzywo wkładali detale. Była nawet "specjalistka", która okroiła lampę oświetlającą miejsce pracy, po jej wymianie na nową za nic nie mogłem jej nagiąć żeby weszła pod prasę.clubber84 pisze:Co do urywania trzpienia (matrycy), to prawdopodobnie on się przesuwa po jakimś czasie w rurze - czyli wniosek - nie jest dobrze umocowany.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
dokładnie o tym napisałem ale ktoś inny zauważył jedynie że robie błędy ortograficzne .Tomciowoj pisze:clubber84 napisał/a:
Co do urywania trzpienia (matrycy), to prawdopodobnie on się przesuwa po jakimś czasie w rurze - czyli wniosek - nie jest dobrze umocowany.
Pracując kiedyś w zakładzie produkującym odkuwki z metali kolorowych mieli podobny problem na okrawarkach, które usuwały jednocześnie nadlewki i wykrawały otwory. Reklamowali stemple w narzędziowni, zmieniali materiały, sposób hartowania i jak się okazało prasy miały luzy i stempel uderzał w matryce lub pracownicy krzywo wkładali detale. Była nawet "specjalistka", która okroiła lampę oświetlającą miejsce pracy, po jej wymianie na nową za nic nie mogłem jej nagiąć żeby weszła pod prasę.
[ Dodano: 2013-04-28, 19:31 ]
clubber84 - a ja mam gdzieś że ty piszesz poprawną polszczyzną !!! napisałem coś nie merytorycznie ? Goń swoją rodzine a odemnie Wara !!!!
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, 19:32 przez kwarc, łącznie zmieniany 1 raz.