pręt owalny, jak otrzymać?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
pręt owalny, jak otrzymać?
witam,
mam pytanie jak otrzymać taki pręt, najtańszą metodą.
ilość 500m, docelowe kawałki po około 150mm. Stal 8.8
z góry dziękuję za wsparcie
mam pytanie jak otrzymać taki pręt, najtańszą metodą.
z góry dziękuję za wsparcie
- Załączniki
-
- PRET.jpg (24.82 KiB) Przejrzano 1450 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
8.8...to tylko walcarka plus grzanie,
palnik butan-powietrze i grzanie przed walcami,po walcowaniu "szarpnąć" i będzie idealnie prosty...
nie wiem od jakiego materiału zacząć(przekrój),trzeba doświadczalnie,żeby mało grzać,mało walcować i nie wiem jaki wybór jest gatunku 8.8(przekrój),jeżeli jednak to ma być wyrób precyzyjny to ta porada ....o kant ....d....rozbić proszę
palnik butan-powietrze i grzanie przed walcami,po walcowaniu "szarpnąć" i będzie idealnie prosty...
nie wiem od jakiego materiału zacząć(przekrój),trzeba doświadczalnie,żeby mało grzać,mało walcować i nie wiem jaki wybór jest gatunku 8.8(przekrój),jeżeli jednak to ma być wyrób precyzyjny to ta porada ....o kant ....d....rozbić proszę

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: pręt owalny, jak otrzymać?
Produkcyjnie czy hobbystycznie?makero pisze:mam pytanie jak otrzymać taki pręt, najtańszą metodą.
Jak to jest tolerowane, wymagania powierzchni itp? I jakie odchyłki (prostoliniowość, równoległość) dopuszczalne na tej długości?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ale to zależy jakie masz warunki. jeśli masz warunki do walcowania z obróbką cieplną, to pewnie nie pytałbyś na forummakero pisze:tolerancje +-0,2, promień +-0,3
3,5 tys sztuk to juz nie hobby![]()
planowo około 10 tys szt /msc

A hobbystycznie, to bardziej istotne jest jakie odchyłki płaskości itp są istotne, bo można
np zrobić oczko i ciągać odcinki (ale trzeba mieć jak podgrzać) a całkiem hobbystycznie można próbować przepychać nawet te odcinki 150mm na prasie przez oczko i potem do obróbki cieplnej. I zależnie od tego jak się krzywi, albo robić jakieś oprzyrządowanie do hartowania albo szukać innych metod. Jak wyślesz zapytania do kilkunastu firm, które mogłyby coś podobnego zaoferować, to się zorientujesz ile warte Twoje pomysły.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Może odlewać ciągle jak ma iść produkcja seryjna?
Ciekawe ile by kosztował taki krystalizator grafitowy?

Ciekawe ile by kosztował taki krystalizator grafitowy?

Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.