Tłocznik - miedź, 0,5mm grubości
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
.... , ale w dwóch operacjach mniej pomarszczy.maz pisze:Problem polega na tym, że jak tego nie zrobisz w 1 operacji, to w 2 taktach już będzie większy problem i dojdzie jeszcze jedna
..... sam już nie wiem.

p.s.
ciekawe jaką koncepcję ma @yoyer ..... , jak na razie nic nie napisał w tym kierunku.
.... , a jednak jest sposób.251mz pisze: ...zastanawia mnie tylko jak taki otwór wykroić i przetłoczyć na raz;)

Mariusz.maz pisze:A na przykład tak:
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Najgorsze co może być w tym przypadkutrzasu pisze:A ja bym wyciął formatkę (np laserem) wraz z otworami i przetłoczył na żądany kształt w jednej operacji.

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
To co kolega przedstawił na zdjęciu to:
- 1 operacja - to samo przetłoczenie tych dwóch wysepek (ale co z otworami?)
- 2 operacja - przetłoczenie na głębokość 3,5mm kształtu
Zgadza się?
Hmmmm... no ja się nie wypowiadam bo zasadniczo nie znam się na tłocznikach; no jakieś tam wyobrażenie mam ale wole zapytać ludzi, którzy to robili/robią.
Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby "trzepnięcie" tego w jednym uderzeniu ;] ale z tego co widzę to sceptycznie do tego podchodzicie.
trzasu - ilość to powiedzmy 1 tyś/miesiąc więc zasadniczo mogę wypalić kształt na laserze i trzaskać balansem po przyrządzie
...ale co zrobić z przetłoczeniami otworów, tak jak pisałem, chciałbym aby górna i dolna powierzchnia była w miarę płaska; mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.
- 1 operacja - to samo przetłoczenie tych dwóch wysepek (ale co z otworami?)
- 2 operacja - przetłoczenie na głębokość 3,5mm kształtu
Zgadza się?
Hmmmm... no ja się nie wypowiadam bo zasadniczo nie znam się na tłocznikach; no jakieś tam wyobrażenie mam ale wole zapytać ludzi, którzy to robili/robią.
Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby "trzepnięcie" tego w jednym uderzeniu ;] ale z tego co widzę to sceptycznie do tego podchodzicie.
trzasu - ilość to powiedzmy 1 tyś/miesiąc więc zasadniczo mogę wypalić kształt na laserze i trzaskać balansem po przyrządzie

Hooah!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Z tą równoległością nie wiem czy nie będzie problemu, nie wiem czy po przetłoczeniu nie trzeb będzie tego okrawać, problem polega na tym jak ta wypałkę wyciąć by po przetłoczeniu uzyskać te równoległe powierzchnie/krawędzie (dolnych otworów z górną krawędzią), ten problem będzie również przy produkcji w jednym uderzeniu, gwarancji nie ma że obędzie się bez okrawania ... z drugiej strony to tylko 0,5 mm blaszka i to miedziana.
-
- Kontakt:
ad1. będzie problemtrzasu pisze:
1. Z tą równoległością nie wiem czy nie będzie problemu,
2.nie wiem czy po przetłoczeniu nie trzeb będzie tego okrawać,
3.problem polega na tym jak ta wypałkę wyciąć by po przetłoczeniu uzyskać te równoległe powierzchnie/krawędzie (dolnych otworów z górną krawędzią),
4.ten problem będzie również przy produkcji w jednym uderzeniu, gwarancji nie ma że obędzie się bez okrawania ...
z drugiej strony to tylko 0,5 mm blaszka i to miedziana.
ad2. więc po co wypalać jak trzeba okrawać?

ad3. kolejny przykład na zbyteczność palenia
ad4. gwarancja jest że będzie potrzebne

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Jak widzę, Ty nie pozostawiasz wątpliwościmaz pisze:ad1. będzie problemtrzasu pisze:
1. Z tą równoległością nie wiem czy nie będzie problemu,
2.nie wiem czy po przetłoczeniu nie trzeb będzie tego okrawać,
3.problem polega na tym jak ta wypałkę wyciąć by po przetłoczeniu uzyskać te równoległe powierzchnie/krawędzie (dolnych otworów z górną krawędzią),
4.ten problem będzie również przy produkcji w jednym uderzeniu, gwarancji nie ma że obędzie się bez okrawania ...
z drugiej strony to tylko 0,5 mm blaszka i to miedziana.
ad2. więc po co wypalać jak trzeba okrawać?
ad3. kolejny przykład na zbyteczność palenia

-
- Kontakt:
Niektórych rzeczy się nie ominie i w takim detalu jest ważna kolejność operacji. Przy przetłaczaniu tutaj blacha płynie w kazdym kierunku i dopiero po przetłoczeniu całości można ciąć, tylko laserem nie wytniesz pinowej ścianki blachy, tak aby zrobić płaski spód.
W tłocznictwie nic na skróty się nie zrobi, jedynie mozna narobić sobie problemów nie do wyprowadzenia.
W tłocznictwie nic na skróty się nie zrobi, jedynie mozna narobić sobie problemów nie do wyprowadzenia.