Witam.
Pracuję na starym Trumpfie ze sterowaniem Delem DA 66W. Mam dwa pytania:
1. Czy jest możliwość ustalenia dla różnych wysokości stempli i matryc stałego Dead Pointu czy też wraz z każdym przezbrojeniem trzeba definiować ten punkt na nowo?
2. Wiem, że promień gięcia zależy od promienia stempla. Mam pytanie odnośnie rozwinięć i doboru narzędzi: Jeżeli, przyjmując zasadę 2/3 grubości blachy = promień stempla oraz 8 razy grubość blachy = rozwartość matrycy, to zakładając gięcie blachy o grubości 3 w kątownik 90 st. o ściankach 50x50, na matrycy V22, stemplem o r = 2, jej rozwinięcie przy takich narzędziach będzie mniejsze niż w przypadku użycia r = 1 i mniejszej matrycy, np. V 16?
Konkretnie chodzi mi o zależność pomiędzy r stempla oraz V matrycy, a wielkością rozwinięcia.
Pozdrawiam
Prasa krawędziowa i rozwinięcia blach
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Prasa krawędziowa i rozwinięcia blach
Witam,Kacper Zagórski pisze:Witam.
Pracuję na starym Trumpfie ze sterowaniem Delem DA 66W. Mam dwa pytania:
1. Czy jest możliwość ustalenia dla różnych wysokości stempli i matryc stałego Dead Pointu czy też wraz z każdym przezbrojeniem trzeba definiować ten punkt na nowo?
2. Wiem, że promień gięcia zależy od promienia stempla. Mam pytanie odnośnie rozwinięć i doboru narzędzi: Jeżeli, przyjmując zasadę 2/3 grubości blachy = promień stempla oraz 8 razy grubość blachy = rozwartość matrycy, to zakładając gięcie blachy o grubości 3 w kątownik 90 st. o ściankach 50x50, na matrycy V22, stemplem o r = 2, jej rozwinięcie przy takich narzędziach będzie mniejsze niż w przypadku użycia r = 1 i mniejszej matrycy, np. V 16?
Konkretnie chodzi mi o zależność pomiędzy r stempla oraz V matrycy, a wielkością rozwinięcia.
Pozdrawiam
Ad.1. Maszyna sama definiuje sobie martwy punkt (punkt muting) - standardowo jest to 6mm powyżej matrycy (matryca + blacha).
Oczywiście można samemu wprowadzić odpowiednią wartość dla ułatwienia sobie pracy.
Ad. 2. Dokładnie tak, jak piszesz kolego

Im większy promień gięcia, tym mniej blachy potrzebne na gięcie.

Ostatnio zmieniony 21 kwie 2016, 18:05 przez clubber84, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Przepraszam, mój błąd. Oczywiście chodziło mi o każdorazowe definiowanie mute pointu, czyli o ile się nie mylę przejścia osi y z szybkiego do wolnego posuwu. Irytuje mnie trochę, że muszę z każdym przezbrojeniem definiować to na nowo i zastanawiam się czy jest jakaś uniwersalna metoda, żeby tego nie robić.