Witam.
Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi jak zeskanować najprościej obrys elementu ?
Chodzi o płaszczyznę XY .
Pozdrawiam
Proste skanowanie obrysu elementu .
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jeżeli tolerancja powyżej +-0.3mm to robię zdjęcie z góry i trasuję je w programie wektorowym. Ważne aby krawędź elementu była na jednym poziomie inaczej wymiary będą odbiegały. Później skaluję wektor do rzeczywistych wymiarów.
Jeżeli coś mam zwymiarować z większą dokładnością robię to na cnc lub drążarce( jeśli element jest metalowy) i spisuję punkty które przenoszę także do programu wektorowego i łącze je.
Jeżeli coś mam zwymiarować z większą dokładnością robię to na cnc lub drążarce( jeśli element jest metalowy) i spisuję punkty które przenoszę także do programu wektorowego i łącze je.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Metoda jest dobra dla małych elementów i detali gdzie kształt nie jest krytyczny. Aparat zniekształca obraz ponieważ brzegi elementu znajdują się dalej od obiektywu niż środek . Przy powiedzmy króliczku z playboya nie ma to znaczenia ale np uszczelka pod kolektor już się nie uda bo zniekształcenia są na poziomie milimetrów .Dividi pisze:Jeżeli tolerancja powyżej +-0.3mm to robię zdjęcie z góry i trasuję je w programie wektorowym.
Ja najczęściej korzystam ze skanera . Najlepiej skanować w odcieniach szarości . Dobrze jest żeby krawędzie miały silny kontrast , jeśli element czy szablon jest jasny to maluje krawędzie czarnym mazakiem . Jeśli elementu nie można włożyć do skanera to obrysowuje kontury czarnym długopisem i skanuje taki obrys . Jeśli element jest za duży do skanera to trzeba go podzielić i dorysować jakieś punkty orientacyjne żeby dało się go łatwo połączyć w kompie . Niektóre detale szybciej jest narysować z "natury" niż bawić się ze skanowaniem . Na koniec wydruk w skali 1:1 porównanie z oryginałem i ewentualne drobne poprawki .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tak jest , bez korekcji się nie obędzie.Obiektyw powinien posiadać jak najmniejszą dystorsję.Aparat zniekształca obraz ponieważ brzegi elementu znajdują się dalej od obiektywu niż środek
Czym większy element tym większa niedokładność. Przy 3m obiekcie i moim obiektywie niedokładność jest już na poziomie kilku milimetrów. Dystorsję można poprawić programowo.
Skaner - ciekawe rozwiązanie do płaskich ,małych elementów , w moim przypadku raczej się nie sprawdzi. Ale gdyby użyć mobilnego skanera np. .Może ktoś testował ?
-
- Posty w temacie: 1
U mnie na firmie posiadamy skaner 3D, na którym wykonujemy usługi. To już jest urządzenie które rozwiązuje wszystkie problemy związanie z tworzeniem modelu. Może zarówno służyć do wykonania modelu 3D jak i nawet do porównania wykonanego detalu z modelem "idealnym" poprzez stworzenie kolorystycznej mapy odchyłek.
Fachowo i niedrogo