Witam. Mam problem z rzutowaniem bryły. Rysowałem już dwa razy ale oba były źle. Nie mam pojęcia jak mogę to zrzutować. Jeden raz zrzutowałem tak jak w załączniku, rzut główny to przekrój, rzut od góry i przekrój łamany, drugim razem zrobiłem to samo tylko zamiast przekroju łamanego zrobiłem rzut od lewej. Oba razy były źle według mojego prowadzącego zajęcia. Gdybyście mogli podsunąć jakiś pomysł jak to odwzorować. Z góry dziękuję.
Zdjęcia Bryły
Zrzutowanie Bryły
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Zacznij od tego, że przekrój może czasem wyjść z detalu i wówczas są widoczne jedynie krawędzie, pomiędzy którymi nie ma kreskowania. Tak jest również, jeśli przekrój "ślizga się po detalu" jak jest u ciebie. Nie kreskujesz czegoś, czego nie przeciąłeś. Jeszcze jedno - żeby przekrój miał sens, musi pokazywać coś, czego w inny sposób nie da się pokazać (np. wnętrze otworu, którego nie da się "przerywaną" jednoznacznie pokazać (przerywaną rysujesz krawędzie niewidoczne i jeśli to np. otwór z pogłębieniem pod śrubę, to możesz nie ciąć, tylko właśnie przerywaną pokazać).