Kłopot z angielskim oznaczeniem otworu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Kłopot z angielskim oznaczeniem otworu
Witam panowie,
Otóż mam problem z oznaczeniem otworu na rysunku który załączyłem poniżej (zakreślony na czerwono). Dzięki za pomoc.
Otóż mam problem z oznaczeniem otworu na rysunku który załączyłem poniżej (zakreślony na czerwono). Dzięki za pomoc.
Tagi:
Re: Kłopot z angielskim oznaczeniem otworu
4 otwory na głębokość wiercenia 25mm pod gwint M6:kkrawiecc pisze:Otóż mam problem z oznaczeniem otworu na rysunku który załączyłem poniżej (zakreślony na czerwono)
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... pgccgM-dYQ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ale Angole mają to gdzieśperitus pisze:Takie wymiarowanie i oznaczenia są niepoprawne, gdyż są niezgodne z normami EN ISO PN rysunku technicznego, stwarzając określone(jak widać) kłopoty.

PS
U nich połowa tego, co technicznie da się zwymiarować na rysunku jest podawane opisowo.
Wartość rysunku technicznego z opisem( dla większości europejczykówCFA pisze:Ale Angole mają to gdzieśperitus pisze:Takie wymiarowanie i oznaczenia są niepoprawne, gdyż są niezgodne z normami EN ISO PN rysunku technicznego, stwarzając określone(jak widać) kłopoty.. Dobrze, że chociaż przeszli już na rzutowanie europejskie.
PS
U nich połowa tego, co technicznie da się zwymiarować na rysunku jest podawane opisowo.

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Nie ma sensu dowodzic, ze anglosaski system imperialny z ich sposobem rzutowania i sposobem opisywania jest gorszy, lub wrecz do doopy i udowadniac opisem po chinsku(?) najwyzej to, ze jezyk chinski nie jest powszechnie uzywany w swiecie technicznym.
Ani Amerykanie, ani Brytyjczycy, jak wiemy, nie odstaja technologicznie, a wrecz przeciwnie, innowacje plyna czesto stamtad. Aktualnie pracuje glownie na rysunkach brytyjskich i nie zauwazam wiekszych problemow z ich opisem. Jest jasny i czytelny, czesto bardzo pomocny, a jezeli cokolwiek budzi watpliwosc, to jest taka magiczna regulka " if in doubt ask".
pozdr

Prosty przyklad pod linkiem ponizej:
http://www.industrialpenstocks.co.uk/do ... 69f5c987a7
Ani Amerykanie, ani Brytyjczycy, jak wiemy, nie odstaja technologicznie, a wrecz przeciwnie, innowacje plyna czesto stamtad. Aktualnie pracuje glownie na rysunkach brytyjskich i nie zauwazam wiekszych problemow z ich opisem. Jest jasny i czytelny, czesto bardzo pomocny, a jezeli cokolwiek budzi watpliwosc, to jest taka magiczna regulka " if in doubt ask".
pozdr

Prosty przyklad pod linkiem ponizej:
http://www.industrialpenstocks.co.uk/do ... 69f5c987a7
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
zapis : TAP M6 THRU ( 4 ) oznacza nic wiecej jak "Gwintowac M6 wskros 4 razy " Czyli gwint M6 na calej dlugosci - 4 otwory.
Peritus: skad ty wziales te swoje 25mm ? A swoja droga Peritus:
Takie wymiarowanie i oznaczenia są niepoprawne, gdyż są niezgodne z normami EN ISO PN rysunku technicznego, stwarzając określone(jak widać) kłopoty. - no tak sa problemy i to okreslone ( jak widac ) bo swiat sie nie konczy tam gdzie konczy sie obowiazywnie norm PKN-u
Peritus: skad ty wziales te swoje 25mm ? A swoja droga Peritus:
Takie wymiarowanie i oznaczenia są niepoprawne, gdyż są niezgodne z normami EN ISO PN rysunku technicznego, stwarzając określone(jak widać) kłopoty. - no tak sa problemy i to okreslone ( jak widac ) bo swiat sie nie konczy tam gdzie konczy sie obowiazywnie norm PKN-u