Półwidok, półprzekrój problem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Półwidok, półprzekrój problem
Cześć moim zadaniem jest narysowanie półwidoku i półprzekroj oraz rzut od lewej strony danego elementu, i nie jestem pewien jak mam narysować półwidok, dlatego przydałaby się mała pomoc, z góry dziękuje ^.- (rysunek trochę nie wyraźny, ponieważ zdjęcie robione telefonem)

Tagi:
Poczytaj i się poucz :serison pisze:Niestety w 1 dopiero zaczynam. Problem jest w tym, że nie wiem jak odnieść się do górnej części elementu. :/
http://edu.oeiizk.waw.pl/~piotr.podlask ... ekroj.html

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
A wyobraź sobie, jak by wyglądała (co by było widać) połówka tego detalu położona przeciętą częścią na stole, a Ty patrzysz na nią mając oczy na poziomie tego stołu? I masz już górną część Twego rysunku (nad osią).
Dolna część rysunku(pod osią), to widok tej połówki pod osią, obróconej przecięciem w Twoja stronę (czyli de facto widok wnętrza jej dolnej ćwiartki, bo ponad osią mamy już narysowany półwidok)

Proste?
Dolna część rysunku(pod osią), to widok tej połówki pod osią, obróconej przecięciem w Twoja stronę (czyli de facto widok wnętrza jej dolnej ćwiartki, bo ponad osią mamy już narysowany półwidok)

Proste?
pozdrawiam,
Roman
Roman