TOCZENIE POWIERZCHNI ZEWNĘTRZNYCH
obrabiarka-tokarka uniwersalna SV18RA
narzędzia:
-nóż tokarski, zdzierak prawy NNZc 16x16 H20
-nóż tokarski boczny odsadzony prawy NNBe 16x16 H20
-nóż tokarski przecinak NNPa 20x12 H10
- nóż tokarski spiczasty NNPe 16x10 H10
oprzyrządowanie dodatkowe:
-uchwyt tokarski trójszczękowy samocentrujący PUTm 200
Przyrządy pomiarowe:
suwmiarka uniwersalna MAJa 160
materiał obrabiany:
żeliwo szare Zl 300
średnica wałka 42
długość wałka 210
I operacja
-toczenie poprzeczne (planowanie czoła), narzędzie NNZc
*parametry
obroty 900
posuw ręczny
głębokość skrawania 1mm
I=1
II operacja
-toczenie wzdłużne, narzędzie NNBe
*parametry
obroty 710
posuw 0,233
ap=1
I=1
l=32mm
III operacja:
-toczenie wzdłużne pod gwint, narzędzie NNBe
*parametry
obroty 710
posuw 0,233
ap= 1,5mm
I= 1
l= 15mm
IV operacja:
-toczenie rowka, narzędzie NNPa
*parametry:
obroty 450
posuw ręczny
ap= 1,5mm
I= 1
szerokość rowka 4,5mm
V operacja:
-fazowanie 1,5x45stopni, narzędzie NNZc
*parametry:
obroty 450
posuw ręczny
ap= 1,5mm
Zz=3 (na czole i po obu stronach rowka)
VI operacja:
*gwintowanie m 37x1,5mm, narzędzie NNPe
*parametry:
obroty 280
posuw 1,5
ap= 0,83 mm
I=3
VII operacja
*ucinanie, narzędzie NNPa
*parametry:
obroty 560
posuw ręczny
mocowanie 2
numer operacji 01:
*planowanie czoła, narzędzie NNZc
*parametry:
obroty 900
posuw ręczny
ap= 0,5mm
I=1
numer operacji 02:
-fazowanie 1,5x45stopni, narzędzie NNZc
*parametry:
obroty 900
posuw ręczny
ap=1,5
I=1
(średnica zewnętrzna 40, m=37x1,5mm, średnica wewnątrz rowka 34, długość gwintu 10,5)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc w wykonaniu rysunku
[ Dodano: 2013-03-07, 09:06 ]
warszaw pisze:O zgrozo zgadzam się z rropciem...
jak mam podstawić do wzoru który mi podałeś w którym się oblicza n-obroty skoro obroty juz mam podane? to po co mam je obliczać?? ja potrzebuje wziąć D- średnica, kolejne pytanie skąd mam brać V? z katalogu jakiegoś narzędzi czy jak?
Ps. a czy mogę liczyć na Twoją pomoc w rysunkach?
Pisałem Ci że dobiera się V (tak z katalogu narzędzi, ale podałem Ci tą wartość na płytki H20 więc...??? w czym problem) a obroty się oblicza.
Jeżeli masz podane obroty (narzucone z góry przez wykładowce?) to przekształć wzór i oblicz V. No chyba taką czynność potrafisz zrobić?
D-średnica - NAPISAŁEM CI ŻE TO JEST TO ŚREDNICA OBRABIANEJ POWIERZCHNI
Czytaj ze zrozumieniem.

Naprawdę chcemy Ci pomóc ale Ty opierasz się z bardzo dobrym skutkiem.
Na pomoc rysunkową możesz liczyc tylko w takiej formie (patrz zał)
Dzięki bardzo za pomoc, Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi... Obliczenia mi nie wychodziły ponieważ sugerowałam się również wynikami znajomych im w ogóle wychodził jakiś kosmos i nie wiedziałam czy ja robię źle czy oni (chyba muszę zacząć bardziej wierzyć w siebie hehe) Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję i przepraszam jeśli Cię czymś uraziłam.... Ps. wrzuciłam jeszcze jedno zadanie z wałkiem i mam prośbę abyś mi pomógł z wykonaniem rysunku:) zrobiłam go odręcznie ale nie wrzuciłam bo to tylko szkice odręczne.... Dziękuję z góry pozdrawiam i życzę miłego dnia:*
[ Dodano: 2013-03-07, 09:16 ]
rrope pisze:akellah21 pisze:... myślałam, że po to ktos założył to forum żeby pomagać takim laikom jak ja ...
no właśnie to jest CNC FORUM...dział:Rysunek techniczny - Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym,
a nie ratunkowe forum pomocy tym co nie ogarniają i nie kumają
Pomoc, której potrzebujesz świadczą
nauczyciele,wykładowcy, korepetytorzy, koledzy i koleżanki co ogarniają i kumają, podręczniki a więc
tam się zwróć o pomoc 
Dzięki bardzo za wypowiedź, nie traktuję tego forum jako ratunkowe forum pomocy ponieważ nie czekam na gotowca sama też próbuję to zrobić ogarnąć i nie siedzę z założonymi rękami i czekam aż łaskawie ktoś zrobi to za mnie przy czym dodatkowo mnie pojedzie, nie każdy jest alfą i omegą, nie muszę wiedzieć wszystkiego i dlatego proszę aby ktoś mi pomógł, wytłumaczył, pokierował skoro wykładowca nie jest w stanie w odpowiedni sposób przekazać nam wiedzy i to chyba jest normalne, że korzystam z internetu i z tego forum skoro istnieje taka możliwość zapewne sam nie raz szukałeś pomocy na różnych forach i portalach więc proszę zachowaj dla siebie złośliwości... ("zapomniał wół jak cielęciem był") Ps. bez urazy, nie mam na celu Cie obrazić czy się kłócić...

pozdrawiam i życzę miłego dnia:)) paaa