Wymiarowanie, część, pomoc
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Wymiarowanie, część, pomoc
Witam. Na ostatnich zajęciach z grafiki dostałem taki plan części. Oczywiście profesor nic nie wytłumaczył, tylko kazał zabrać się do roboty. Polecenie zadania brzmi: " Dany jest plan przedmiotu. Zaprojektować i zwymiarować część maszynową." Wiem tylko tyle, że mamy używać wyłącznie rzutów prostokątnych. Jako plan przedmiotu mam rozumieć że to jest rzut z góry, czy z przodu? Jak mam rozumieć zaprojektuj część, mam wykonać trzy rzuty główne i je zwymiarować, samemu wybierając sobie wymiary? Czy wystarczy zwymiarować ten plan? Nigdy wcześniej nie projektowałem, więc proszę o wyrozumiałość. Niżej wrzucam zwymiarowany plan tej części maszynowej. Proszę o sprawdzenie czy jest dobrze. Mam jeszcze pytanie jak zwymiarować te dwa łuki, które nie zostały zwymiarowane? Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość, dopiero zaczynam z rysunkiem technicznym.

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Podajesz wymiary "normalne" jakie jak ma dana czesc. O tym ze rysunek jest powiekszony informuje skala w tabelce.smksz8 pisze:Ale jak je podać, jak je zmierzyć o to mi chodziło.
[ Dodano: 2012-04-17, 22:24 ]
Mam jeszcze pytanie, czy wymiarując przedmiot i powiększając go np dwukrotnie, to na rysunku powiększonym podajemy wymiary normalne rysunku, czy powiększone?
Te promienie jak wyznaczyc, to nie pamietam jak sie to robilo za pomoca olowka i cyrkla.
Mysle ze ksiazka Dobrzanskiego pokazuje jak takie rzeczy sie robi
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...