Mam za zadanie wykonać projekt wału. Wszystko będzie rysowane ręcznie. Mam kilka pytań czysto technicznych.
Jakie zrobić pasowanie w miejscu, gdzie będzie koło pasowe? g6, czyli obrotowe ciasne, jak w załączniku, czy nie lepsze byłoby np p6, m6, h6. Jakie to ma znaczenie? Znalazłam wiele różnych wersji.
Ponadto muszę ustalić kolejność operacji wykonywanych do osiągnięcia takiego wałka. Załóżmy, że elementem wyjściowym jest pręt okrągły fi55. Chcę usunąć pierwszą warstwę by uzyskać fi50 (w miejscu, gdzie koło jest blokowane). Mam przed sobą tablicę z naddatkami. I szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak ustalić sobie naddatki do osiągnięcia poszczególnych średnic. Czy mogę prosić o jakiś przykład? Proszę też o jakieś uwagi związane z rysunkiem. Nadmienię, że czop stożkowy zmieniłam na zwykły walcowy. Projekt wymaga ode mnie trochę pracy, jestem początkująca, niewiele zostało nam wyjaśnione. Korzystam z Felda, Kurmaza i Dobrzańskiego.
Prosze też o wskazówkę, jak zabrać się za dobranie chropowatości...
Pozdrawiam.
Projekt wału. Rysunek
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Czyżby Politechnika Świętokrzyska? To ma być projekt wałka, czy projekt procesu technologicznego wałka. Bo to spora różnica jest. W Kurmazie wałków jest kilka łącznie z pasowaniami i chropowatościami pod koła pasowe i łożyska. Z samego tego skryptu da się poprawnie zaprojektować wałek.
Pozdrawiam.
Czyżby Politechnika Świętokrzyska? To ma być projekt wałka, czy projekt procesu technologicznego wałka. Bo to spora różnica jest. W Kurmazie wałków jest kilka łącznie z pasowaniami i chropowatościami pod koła pasowe i łożyska. Z samego tego skryptu da się poprawnie zaprojektować wałek.
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Witam, nie, to nie Politechnika Świętokrzyska
Z Kurmaza korzystałam. Z problemem prawie sobie poradziłam. Nie rozumiem jednak tematu doboru odchyłek położenia i kształtu. Czytałam co nieco u Dobrzańskiego, ale czy mogę poprosić jakiś przykład, na jakiej zasadzie wyznacza się te odchyłki?
Mam jednak problem innej natury. Jako, że na rysunku jest dość dużo wymiarów, linie pomocnicze się przecinają. Dobrzański mówi, że "należy tego unikać". Jak mam rozwiązać ten problem?
Poza tym... jakie wymiary ma tableka na pasowania, jesli rysuję na A4?

Z Kurmaza korzystałam. Z problemem prawie sobie poradziłam. Nie rozumiem jednak tematu doboru odchyłek położenia i kształtu. Czytałam co nieco u Dobrzańskiego, ale czy mogę poprosić jakiś przykład, na jakiej zasadzie wyznacza się te odchyłki?
Mam jednak problem innej natury. Jako, że na rysunku jest dość dużo wymiarów, linie pomocnicze się przecinają. Dobrzański mówi, że "należy tego unikać". Jak mam rozwiązać ten problem?
Poza tym... jakie wymiary ma tableka na pasowania, jesli rysuję na A4?