Pomoc przy wymiarowaniu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Pomoc przy wymiarowaniu
Mam rysunek do zwymiarowania, nie wiem jak się do tego zabrać, przesłałbym na maila.Jest dużo otworów
Tagi:
-
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Witam
na pierwszy rzut oka widzę że detal jest symetryczny zatem oś symetrii nie zaszkodzi
wtedy będziesz mógł wyrzucić kilka wymiarów
druga sprawa to przy takim stylu wymiarowania powinieneś przez każdy rząd otworów poprowadzić linię środkową (linia cienka z długą kreską i kropką) wg pierwszego załącznika
kolejna sprawa to przy takim detalu możesz zastanowić się nad dwoma rodzajami niezbyt popularnych metod wymiarowania (które są również prawidłowe)
a)wymiarowanie narastające w dwóch kierunkach, w takim przypadku początki linii wymiarowych mogą być umieszczone tak jak w załączniku:
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... ajcew.jpg/
b)wymiarowanie za pomocą współrzędnych czyli libczy wymiarowe podane w tablicy jak pokazano na na screenenie w załączniku

P.S.
Ponieważ jednak widzę że korzystasz z jakiegoś programu cad-owskiego (solid lub inv) to kosztowałoby cię to dużej zabawy w opcjach zatem wymiaruj tak jak teraz.
Twoje wymiarowanie wydaje się być ok.
Przekrój B-B zamień na A-A
na pierwszy rzut oka widzę że detal jest symetryczny zatem oś symetrii nie zaszkodzi

wtedy będziesz mógł wyrzucić kilka wymiarów
druga sprawa to przy takim stylu wymiarowania powinieneś przez każdy rząd otworów poprowadzić linię środkową (linia cienka z długą kreską i kropką) wg pierwszego załącznika
kolejna sprawa to przy takim detalu możesz zastanowić się nad dwoma rodzajami niezbyt popularnych metod wymiarowania (które są również prawidłowe)
a)wymiarowanie narastające w dwóch kierunkach, w takim przypadku początki linii wymiarowych mogą być umieszczone tak jak w załączniku:
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... ajcew.jpg/
b)wymiarowanie za pomocą współrzędnych czyli libczy wymiarowe podane w tablicy jak pokazano na na screenenie w załączniku

P.S.
Ponieważ jednak widzę że korzystasz z jakiegoś programu cad-owskiego (solid lub inv) to kosztowałoby cię to dużej zabawy w opcjach zatem wymiaruj tak jak teraz.
Twoje wymiarowanie wydaje się być ok.
Przekrój B-B zamień na A-A
Jeżeli Ci pomogłem kliknij: POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
BardzoJaacekkkkkk pisze:hmmm.....to było głębokie, jak na experta![]()

Ale zastanawia mnie dlaczego 24 jednakowe otwory są opisane aż tyle razy zamiast raz. Dlaczego nie ma rzutu pokazującego jakie tam zrobiono podwiercenie (albo czy to jest tylko zfazowanie). Linie wymiarowe nie dochodzą do otworów.
Ja tutaj bym opisał otwory literkami i cyferkami np. A1 do A24 potem B1 do B4 i C1 do C4, a obok umieścił tabelkę ze współrzędnymi. I zastosował również wspołrzędnościowe wymiarowanie z zerem w lewym dolnym rogu.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
Jak zwymiarować głębokości /takie same/ otworów? chodzi tylko o to czy każdy otwór z osobna czy może tylko jeden otwór z odpowiednią adnotacją?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2011, 10:07 przez Jaacekkkkkk, łącznie zmieniany 1 raz.