Tulejka, pomoc w odwzorowaniu

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
pixon3213
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Tulejka, pomoc w odwzorowaniu

Post napisał: pixon3213 » 23 sty 2011, 18:06

Witam. Dostałem zadanie polegające na zastąpieniu odwzorowania przedstawionego w temacie na odwzorowanie spełniające wymagania czytelności i jednoznaczności, wyeliminować wszystkie linie kreskowe odpowiednio dobranymi przekrojami(kłady, przekroje cząstkowe, łamane itp.) oraz zastanowić się nad ewentualną zmianą rzutów. Bardzo proszę o pomoc. Poniżej zamieszczam temat zadania. Z góry dzięki
http://img39.imageshack.us/i/511u.png/

Tagi:

DarkKnight
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: DarkKnight » 24 sty 2011, 13:34

O to ci chodzi ?? :wink:

Obrazek

Obrazek
Pomogłem? - kliknij niżej :)

Autor tematu
pixon3213

Post napisał: pixon3213 » 24 sty 2011, 18:35

to ma być model więc nie mozna rysować linii przerywanych. mam pokazać wszystkie szczegóły tulejki stosując jak najmniejsza ilość rzutów(poprzez kłady, półwidoki półprzekroje itp, tak żeby dało się odczytać z rysunku jak owa tulejka wygląda). sory jak pisze troche nieprecyzyjnie ale dopiero zaczynam swoją przygodę z rysunkiem a na tym modelu szczególnie mi zależy :smile:

DarkKnight
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: DarkKnight » 24 sty 2011, 23:44

No właśnie - dopiero zaczynasz ,więc nie spotkałeś się z takim przypadkiem. Ja miałem takie coś i wiem , że tak to ma wyglądać, bo od góry inaczej tego nie da się pokazać , jak liniami przerywanymi. Nad masz pokazaną tuleje w półprzekroju, wystarczy tylko poprawnie zwymiarować oba rzuty i rys. bedzie OK (jak piszesz :
mam pokazać wszystkie szczegóły tulejki stosując jak najmniejsza ilość rzutów(poprzez kłady, półwidoki półprzekroje itp, tak żeby dało się odczytać z rysunku jak owa tulejka wygląda)
- tzn. tylko 2 rzuty, jest w półprzekroju , no i pokazanę są raczej wszystkie szczegóły - inżynier to zauważy )))) . Możesz pokazać wykładowcy w takiej formie jak ja to zrobiłem, nie wpisze ci przecież od razu 2. :wink:
Pomogłem? - kliknij niżej :)

Autor tematu
pixon3213

Post napisał: pixon3213 » 25 sty 2011, 01:55

Ok dzięki za pomoc :wink: skoro tak mówisz to pewnie tak jest :grin: punkcik zarobiony :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”