wprowadzanie szablonow

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
langix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

wprowadzanie szablonow

Post napisał: langix » 23 paź 2010, 10:13

Witam do wprowadzenia do komputera ok 5tys szablonow elementow tekturowych z firmy odziezowej. Sa tplaskie elementy. Praktycznie interesuje mnie tylko obrys konturow. Max wymiar elementu to 100cmx50cm.

Jak najszybciej najtawiej wprowadzic je do komputera, i zoptymalizowac z CAD (ciecie laserowe). Sa do tego tzw. DIGITIZERY koszt takiej zabawki 10tys euro wiec odpada. Myslalam o duzym skanerze, ale tu raczej czasowo jest bardzo cieniutko. Najlepszym rozwiazaniem wydaje sie byc tablet graficzny ktory w duzym rozmiarze tez nie jest tani. Moze jest jakis sprzet jakies dlugopisy usb lub cos podobnego, nie potrzebuje cudow sam obrys formy i tyle. z gory dzieki

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: numerek » 23 paź 2010, 10:18

najtaniej będzie zlecić do jakiejś agencji reklamowej na skaner
tektura nie jest aż tak sztywna co by nie przeszła przez skaner

swego czasu robiłem skany wykroju 0.8x0.6 m i po obróbce w corelu zapis jako dxf

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 24 paź 2010, 00:56

Niestety w tym temacie nie ma rozwiązania taniego, a zarazem szybkiego. Najszybciej będzie to po prostu sfotografować (po kilka szablonów na raz) i przelecieć jakimś programem trasującym. Potem tylko obróbka każdego (np. z nadmiernych punktów), dostosowanie do wymiarów rzeczywistych, wydruk ze sprawdzeniem, czy szablony się zgadzają. Przy 5 tysiącach mnie zajęłoby to:

5000 / max. 50 szablonów dziennie = 100 dni (1/3 roku).

Ile firma płaci? - może warto będzie zlecić to grupie kilku chłopaków...

Aha - sprawdzenie: jeśli przyjąć, że średni szablon zajmuje tylko 50x50 cm, to sumaryczny wydruk zajmie 0.5 m2 * 5000 = 2500 m2.

Takie drobne szaleństwo...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
langix

Post napisał: langix » 24 paź 2010, 09:04

To moze sprobujemy inaczej szablony sa proste 70% to proste prostokaty i kwadraty. Prosze o naprowadzenie ktora wersja CAD ew. jakis inny program do bardzo prostych rysunkow technicznych (kwadraty,prostokaty,kola,luki). Jak pisze wyzej opcje ktore sa mi potrzebne sa na poziomie painta. Chcialbym aby zapisac pliki w formacie ktory bedzie pozniej lubil sie z programami do ciecia laserem, nestingu itp. pozdrawiam

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 24 paź 2010, 09:13

ok uszeregujmy
masz 5 000 szablonów - czyli masz 5000 wykrojów a co ze stopniowaniem ?

jednak jeśli masz 5 tysi wykrojów i chcesz to wrzucić na maszynę to jednak polecam program optitex
niestety po angielsku ale dedykowany do krojowni
używałem go i jest ok ma wszystko co trzeba do krojowni - nesting stopniowanie itd

Autor tematu
langix

Post napisał: langix » 24 paź 2010, 11:02

numerek pisze:ok uszeregujmy
masz 5 000 szablonów - czyli masz 5000 wykrojów a co ze stopniowaniem ?

jednak jeśli masz 5 tysi wykrojów i chcesz to wrzucić na maszynę to jednak polecam program optitex
niestety po angielsku ale dedykowany do krojowni
używałem go i jest ok ma wszystko co trzeba do krojowni - nesting stopniowanie itd
Stopniowanie odpada branza to torebki damskie, nie ma rozmiarow. Kazdy model ma okolo 10 tekturowych foremek. Potrzebuje cos naprawde minimalnego, projektant w firmie i tak nie przerzuci sie na komputer wiec nawet ten program nie musi miec zadnego trybu projektowania. Chce aby tylko przyjal foremki i poukladal je aby zaoszczedzi material, a pozniej wyciac to laserem i tyle. pozdrawiam

Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 24 paź 2010, 12:52

Jak już będziemy mieć szablony w CADzie chętnie poukładam maksymalnie optymalnie, na pewno zaoszczędzimy sporo materiału :grin: .
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Autor tematu
langix

Post napisał: langix » 24 paź 2010, 13:00

andryjan pisze:Jak już będziemy mieć szablony w CADzie chętnie poukładam maksymalnie optymalnie, na pewno zaoszczędzimy sporo materiału :grin: .
Witaj ponownie, mysle ze jak bede mial program to dam sobie rade, zreszta oprocz plikow CAD chcialbys pewnie moje namiary razem z pit-em ;) pozdrowka

Awatar użytkownika

andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 24 paź 2010, 13:05

Nie, nie, ja nie z "tych", proszę nie mylić sprawę nestingu ze sprawami urzędowymi ;).
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Autor tematu
langix

Post napisał: langix » 24 paź 2010, 13:27

Jestem tu calkowicie nowy i tak na serio to dziwi mnie, ze takie proste programy do nestingu sa tak drogie i zroznicowane. Juz w liceum na informatyce robilismy kilkolinijkowe programy w pascalu ktroe np mial zmiescic najwieksza ilosc kwardatow i kol w prostokacie. To prawie to samo przy takich komputerach i mocach obliczeniowych umieszcznie kilku plaskich rysunkow na jakis formacie to naprawde jak dla mnie wydaje sie byc proste. Moze tu tez panuje zasada co przemyslowe to drogie. Czym technicznie rozni sie taki digitaizer od tablicy interaktywnej. To praktycznie to samo a ceny 20krotnie wyzsze. pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”