Witam, jestem studentem Isem. PP mam taki oto projekcik. Przeglądając forum+własną książkę(Leonid Kurmaz pt.: Podstawy-Konstrukcji-Maszyn) znalazłem różne wzory i zatem, mam wybrać jedną z wersji, ja obrałem na celownik 1 i wyliczyłem współczynnik proporcjonalności? u mnie wynosi 2,23 czy to dobry, btw nie wiem czy dobrze przeliczyłem(jeśli pamiętam to da dzieliłem przez df-coś mam złe przeczucia z tym wyliczeniem

), kolejna kwestia, mam szkic...ale nie pełny, a to co wrzucam na podgląd to zdjęcie i w rysowaniu sienie nada za bardzo tj, szkic mam nie pełny nie zdążyłem dojść do koła zębatego(zębate walcowe o zębach prostych-poprawcie, ale nie bijcie jak się mylę

), a zadanie wymaga, by po wyliczeniu porównaćwspółczynnik tego co wyszło z tym od czkicu i na jego podstawie dobrać wymiary wału(czy zeskalować-różne słyszałem już kombinacje kolegów z roku), i uszczelki, łożyska, otwory pod śruby też mam zaprojektować i już się gubię... oprócz powyższych pytań to: czy można "od tyłu" to zrobić tj. wał, a raczej wrąb pryzmatyczny palcowy jest znormalizowany jak w/w, wiem że sporo tego, a ja piszę jednym tchem...coraz bardziej czuję że nie ogarniam i facet mnie uwali jak źle to wykonam(jestem w stresie jak nic, ok tydzień to mało czasu, właśnie nam zadał to), najlpesze że mało kto to zrobił, wszyscy mamy inne projekty

czyli to mam przerysować, dobrać co należy pod normy i zrobićrys. wykonawczy

mam nadzieję, że nic nie namieszałem w postach i zawarłem wszystko jak należy, liczę na waszą pomoc/podpowiedź koledzy
http://zapodaj.net/d994d6bf8512a.jpg.html
Będąc błądzę, ale tylko wtedy dam sie z błędu wyprowadzić, nie inaczej.