projekt urządzenia do wyważania drzwi

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Dagome
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Dagome » 07 maja 2012, 22:18

E tam ktoś postawił meblościankę za drzwiami i obciążył wszystkim co miał w mieszkaniu a sam pewnie uciekł przez balkon na linie z prześcieradła podczas gdy smerfy bawiły się drzwiami :mrgreen: , szkoda, że nie pokazali co było za tymi drzwiami :cry:

Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.

Tagi:

Autor tematu
Blondynka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: Blondynka » 07 maja 2012, 22:42

chłopaki ja nadal nie wiem jak ten projekt zrobić... to, że jestem blondynką to fakt ale to nie zmienia faktu, ze muszę to mieć do końca tygodnia. Muszę zrobić jakiś opis tego a kompletnie nie wiem jak takie coś działa. A wracając do trotylu to bombę umiem zrobić :) ostatnio mieliśmy ćwiczenia na uczelni antyterrorystyczne przed Euro 2012, było o tym w TVN24 może ktoś z Was słyszał. I zrobiona przeze mnie bomba wybuchła idealnie :)

friko
Posty w temacie: 3

Post napisał: friko » 07 maja 2012, 22:52

Blondynka pisze: bombę umiem zrobić ...może ktoś z Was słyszał. I zrobiona przeze mnie bomba wybuchła idealnie :)
czyżby sex bomba :?: :mrgreen:

Autor tematu
Blondynka
Posty w temacie: 4

Post napisał: Blondynka » 08 maja 2012, 08:42

No tak faceci tylko o jednym... a co z moją wyważarką do drzwi :sad:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 08 maja 2012, 09:10

Jeśli nie masz sprecyzowane jakie dokładnie drzwi trzeba wyważyć, wybierz drzwi obrotowe z wewnętrzną wystawą i wylicz siłę jaka pojawia się w wyniku nierównomiernego rozłożenia towaru przy nominalnej prędkości obrotowej. We wnioskach podaj sposoby niwelowania tej siły poprzez odpowiednie dociążanie wystawki. ;-)
Szczegóły drzwi obrotowych najłatwiej znaleźć szukając aprobaty technicznej drzwi obrotowych.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

friko
Posty w temacie: 3

Post napisał: friko » 08 maja 2012, 09:38

Blondynka pisze: faceci tylko o jednym... a co z moją wyważarką do drzwi :sad:
tylko to jedno otwiera wszystkie drzwi bez wyważania!!! :mrgreen:

bad_spider
Posty w temacie: 1

Post napisał: bad_spider » 08 maja 2012, 10:09

Blondynka pisze:to, że jestem blondynką to fakt ale to nie zmienia faktu, ze muszę to mieć do końca tygodnia.
wiec na co czekasz? zabieraj sie do roboty, jezeli jestes na magisterskich i idziesz bolonskim to masz juz inzyniera! Dla inzyniera zadanie na 2-3 godziny roboty (zakladam ze to proste mechanimy bez hydraliki).

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Zbych07 » 08 maja 2012, 10:31

Blondynka pisze: ostatnio mieliśmy ćwiczenia na uczelni antyterrorystyczne przed Euro 2012, było o tym w TVN24 może ktoś z Was słyszał. I zrobiona przeze mnie bomba wybuchła idealnie :)
Planujecie sprawdzać bilety kibiców bezpośrednio w ich mieszkaniach z rana przed meczem ? :mrgreen:

Tak jak pisali poprzednicy wszystko zależy od konstrukcji drzwi - a tego przez drzwi nie widać , zawsze może być jakiś nietypowy myk i sytuacja wygląda jak na filmie - ale nie przypominam sobie żebyśmy kiedykolwiek dali taką plamę.... chociaż , kiedyś w jednym mieszkaniu ( raczej w melinie ) pokonanie drzwi które w ogóle nie miały standardowych zamków zajęło nam kilka minut. . Przez wiele lat pracowałem jako strażak - często musieliśmy szybko rozwiązywać taki problem - lanie wody wokół chałupy nie ugasi pożaru i nie uratuje życia właściciela.

Najszybciej i przy najmniejszych stratach ( zwykle dwie szyby ) dla właściciela chałupy to balkon lub okno - do 6 - 8 piętra drabina mechaniczna starczała.
Weście przez drzwi to dla właściciela dodatkowe koszty - futryna, zamki , drzwi zwykle do wymiany a użyty sprzęt - kiedyś to topory ciężkie i łomy a dziś rozpieraki hydrauliczne ( my niestety takich wtedy jeszcze nie mieliśmy, dziś to standard niezbędny do wyciągania ludzi z rozbitych samochodów ).Ciekawy patent "sprzedali" nam dwaj włamywacze pokazani w Teleexpresie - przecięcie drzwi poniżej dolnego zamka - drewniane - piła łańcuchowa, metalowe piła do betonu i stali ( użycie tej ostatniej może spowodować pożar ) czas cięcia 30 - 60 sekund.. Pamiętam podziw dla tego pomysłu wyrażony przez jednego z właścicieli odwiedzonych przez nas mieszkań ( przyczyną dymu i smrodu spalenizny było mięso w garnku pozostawione na włączonej kuchence gazowej ). Przez dwa tygodnie używał jeszcze tak otwartych drzwi ( prowizorycznie połączonych w całość ) - zamki i zawiasy nie naruszone.

:grin:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”