Został wczytany rysunek tego noża w formacie 2D, na podstawie tego zrobiłem obrys i wyciągnąłem to 4 mm do góry, zaokrągliłem naroża i wszystko było by dobrze, ale trzeba od czubka ostrza do 50 mm w głąb zrobić nachylenie. Wektory niebyły pozamykane, tylko składały się z kilu elementów, mimo wszystko dało się to wyciągnąć, być może jeżeli byłby to jeden monolityczny wektor (zamknięty), udało by się uzyskać efekt taki jak na rysunku zamieszczonym w poście bez zbędnych kombinacji, ale z drugiej strony podobają mi się te promienie ostrza które sobie takie wyszły... albo przyciąć tą górę lica pod kątem albo jeszcze jakoś inaczej.
W programach typu 3ds max studio, jest możliwość edycji siatki i przeniesienia danego punktu tak, aby uzyskać docelowy kształt, ponieważ korzystam z kilku programów i to jeszcze rzadko, to na prawdę nie wiem jak to zrobić...
Wydaje mi się że, jeżeli ktoś jest bardzo dobrze obeznany w solidzie, to po wczytaniu pliku nachyli to poniżej jednej minuty i nawet nie będzie się opłacało pisanie, jak to krok po kroku wykonać.
[ Dodano: 2016-02-26, 08:50 ]
piocam pisze:Witam
Nie za bardzo wiem o co chodzi jaki kawałek gdzie usytuowany....
Najlepsze do tego celu będzie moim zdaniem wyciągnięcie po krzywej, przez przekroje. Rozumiem, iż chcesz umieścić to wzdłuż jakiejś krawędzi, więc ścieżkę już masz. Dodaj z dwa trzy przekroje i będzie OK.
PS.
Ciekawy nożyk

Jak mi to nachylisz, to dam Ci jeden taki

albo nawet dwa, a szczerze mówiąc to ma bardzo ciekawe i praktyczne zastosowanie ten produkt, tylko ze nie mogę o tym mówić publicznie