NX 8.5

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
Tomek112
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

NX 8.5

Post napisał: Tomek112 » 22 kwie 2016, 20:20

Witam wszystkich uzytkownikow!
Jestem nowym czlonkiem forum i jest to moj pierwszy post na forum.
Z gory mam nadzieje, ze opisuje swoj problem w przeznaczonym do tego miejscu, a jesli nie to z gory wszystkich przepraszam.
A wiec przechodzac do problemu: wykonuje model bryly, a scisliej mowiac walca i na jego powierzchni (na calym obwodzie) musze dodatkowo wykonac otwory scislej powiedzmy ze sa to czworokaty lub trojkaty(ksztalt jest w tyn momencie nie istotny). Problem w tym, ze nie moge rozgryzc jak wykonac szkic na powierzchni zewnetrznej walca... Jesli ktokolwiek mialby jakies trafne spostrzezenia, uwagi lub wskazowki to bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam!

Tagi:

mateu5
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mateu5 » 22 kwie 2016, 22:25

Utwórz sobie płaszczyznę pomocniczą: Wstaw → Pomocnicze/Punkt → Płaszczyzna pomocnicza → zaznacz powierzchnie walcową swojego modelu i zatwierdź OK.

Za pomocą „Szkic” narysuj swój otwór, trójkąt, czy co tam chcesz na utworzonej płaszczyźnie.

Teraz musisz rzutować krzywą : Wstaw → Krzywa pochodna → Rzutuj → Zaznaczasz swój szkic i powierzchnie walcową modelu.

Otwór powielisz za pomocą szyku, lustra itp.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.

Autor tematu
Tomek112

Post napisał: Tomek112 » 23 kwie 2016, 12:18

Serdeczne dzięki mateu5!
Pobawilem sie troche narzedziami i faktycznie sie udalo ale pojawil sie nastepny problem :D
Mając juz swoje kształty zrzutowane na powierzchni walca i chcac je wyciac nalezy zdefiniowac wektor wyciecia. No i wlasnie w tym tkwi caly szkopuł poniewaz zden wektoror mi nie pasuje bo chce aby wyciecie kazdego kształtu na obwodzie walca odbywalo sie tak jakby do osi walca czy patrząc przez przekrój do środka okręgu z którego powstał walec.(nie jestem pewny czy ktos mnie zrozumie, mozliwe, ze to co napisalem jest nie jasne i z gory przepraszam ale nie potrafie lepiej opisac swojego problemu). I tu moje pytanie: Czy musze definiowac oddzielnie wektor wyciecia po kolei dla kazdego z ksztaltow czy istnieje jakas funkja ktora pozwoli mi wyciac na raz wszystkie ksztalty w głąb walca?

Awatar użytkownika

piocam
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: piocam » 23 kwie 2016, 16:06

Wytnij jeden. Resztę powiel szykiem i będzie OK.
Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę :)

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

mateu5
Posty w temacie: 2

Post napisał: mateu5 » 23 kwie 2016, 16:13

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. Za pomocą szyku możesz powielić także "cechę" czyli to co zostało już wycięte.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.

Autor tematu
Tomek112

Post napisał: Tomek112 » 23 kwie 2016, 16:54

Dokladnie tak jak napisales. Moj blad(wychodzi brak czytania ze zrozumieniem) heh..
Jeszcze raz dziekuje ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”