Witam
Pracuje w NX 9 i mam do wykonania kilka skomplikowanych detali plus lustrzane odbicia tych detali. Moje pytanie brzmi jak zrobić lustrzane odbicie samej obróbki żeby obróbka nie była przeciwbieżna próbuje na wszystkie sposoby i nic mi nie wychodzi. Kopiując obróbkę na lustrzana bryle i zaznaczając wszystko tak samo to NX i tak przeliczy to po swojemu. Może macie jakiś patent który by mi zaoszczędził kilkanaście godzin siedzenia przed NX-em, a operatorom spokojną prace z dogrywaniem wszystkiego jeszcze raz.
Pozdrawiam
Odbicie lustrzane obróbki?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jeśli chcesz zachować identyczną ścieżkę, to musiałbyś użyć LEWYCH narzędzi i obrotów.Ecjusz pisze:Zauważ ze jak prze generujesz obróbkę to nie jest to dokładnie lustrzane odbicie, już ścieżki NX inaczej układa. A mi zależy na tym żeby ścieżka "oryginalna"i lustrzana była identyczna.
Lustro daje identyczny układ tylko dla układu otworów tzn z identycznym efektem gdy pracują narzędzia tylko w osi Z i z zadowalającym efektem gdy są jakieś formy, których frezowanie jest symetryczne kołowo - ścieżka nie jest identyczna ale zarys w ramach setek będzie. Każdy inny kształt wymaga albo przekonwertowania na inną ścieżkę (narzędzie jest prawe i kierunki skrawania się zmienią jeśli chcesz zachować współbieżność/przeciwbieżność.
Opcję lustra zachwalają marketingowcy, którzy nie bardzo wiedzą jak to się skrawa.
Ja piszę zawsze na lustrzane sztuki odrębny program.