Mapa naddatków
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Mapa naddatków
Jak w NX 6 zmienic rozkład kolorów na mapie naddatków? Jestem początkującym użytkownikiem tego systemu i moja znajomośc jak narazie ogranicza się do książki p. K. Augustyna. Chciałbym ustawic bardziej kontrastowe kolory i przedziały chciałbym dostosowac pod siebie, np. -10 - 0 czerwony, 0 - 0,03 ciemnoniebieski, 0,03 - 0,06 jasnoniebieski, 0,06 - 0,1 fioletowy, 0,1 - 0,4 pomarańczowy, 0,4 - 1 żółty, 1 - 10 różowy. Generalnie pastele proponowane w standardowych ustawieniach do mnie nie przemawiają. Są mało czytelne, nawet po wyłączeniu płynnych przejśc. Przeszperałem zarówno książkę, jak i większośc menu w programie i nie znalazłem opcji do ustawienia kolorów w mapie naddattków (chyba, że pominąłem tą ważną dla mnie informację
). Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
żart:
"nie da zmienić się kolorów:
Panie Premierze - jak żyć?"
/koniec żartu

w wolnej chwili poszukam, czy jest taka możliwość.
Ale osobiście nie używam tego do kontroli jakościowej (czy wyszła dobra powierzchnia), tylko najwyżej do sprawdzenia, czy o jakimś regionie nie zapomniałem (lub NX nie pominął).
[ Dodano: 2011-11-26, 18:14 ]
kontynuując:

Preferences / Color Palette - można sobie tutaj posustawiać dowolne kolorki:
- od deathowych, poprzez rasta, aż po takie jak na powyższym obrazku
*zanim popuścimy wodze fantazji, zalecam zrobić kopię bezpieczeństwa pliku palety kolorów *.cdf na dysku!
"nie da zmienić się kolorów:
Panie Premierze - jak żyć?"
/koniec żartu

w wolnej chwili poszukam, czy jest taka możliwość.
Ale osobiście nie używam tego do kontroli jakościowej (czy wyszła dobra powierzchnia), tylko najwyżej do sprawdzenia, czy o jakimś regionie nie zapomniałem (lub NX nie pominął).
[ Dodano: 2011-11-26, 18:14 ]
kontynuując:

Preferences / Color Palette - można sobie tutaj posustawiać dowolne kolorki:
- od deathowych, poprzez rasta, aż po takie jak na powyższym obrazku

*zanim popuścimy wodze fantazji, zalecam zrobić kopię bezpieczeństwa pliku palety kolorów *.cdf na dysku!

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Dziękuje za podpowiedź. Nie umię powiązac palety kolorów z mapą naddatków. Widzę po screenie, że to jest możliwe. Ale jak połączyc ugcolor.cdf lub ugcolor_nx5.cdf (takie .cdf są w moim katalogu UGII) z mapą naddatków. Z tego co widzę to sa to tylko definicje kolorów. Może jeszcze jedna wskazówka? Albo nawet i 2
, jak to zrobic?
PS. Widzę, że bez dobrego angielskiego whisky się nie obejdzie

PS. Widzę, że bez dobrego angielskiego whisky się nie obejdzie