Jak programujecie toczenie w NX ? z korekcją czy bez ?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Jak programujecie toczenie w NX ? z korekcją czy bez ?
Witam jak programujecie obróbkę toczeniem w NX ?? czy wykorzystujecie korekcje narzędzia w obróbce zgrubnej i wykańczającej (G41/G42) ?? czy może tylko w obróbce wykańczającej ?? a w zgrubnej G40. Jak to jest w przypadku toczenia?
W sprawie frezowania jest fajnie to rozpisane http://nxcad.pl/korekcja-promienia-freza/ ale ciekawi mnie jak to się ma do toczenia i jak Wy tego używacie oraz czy włączacie opcje korekcji czy to pomijacie w toczeniu ??
W sprawie frezowania jest fajnie to rozpisane http://nxcad.pl/korekcja-promienia-freza/ ale ciekawi mnie jak to się ma do toczenia i jak Wy tego używacie oraz czy włączacie opcje korekcji czy to pomijacie w toczeniu ??
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
W operacjach zgrubnych w większości przypadków nie ma potrzeby włączać korekcji promienia płytki chociaż często się ją stosuje w celu utrzymania stałego ofsetu od gotowego konturu.
W operacjach wykańczających stosujemy korekcję. Jeśli jej nie włączymy to z gotowym konturem będą zgodne tylko przejazdy wzdłuż osi x lub wzdłuż osi z. Wszelkie stożki, promienie, fazy itp będą niezgodne.
W operacjach wykańczających stosujemy korekcję. Jeśli jej nie włączymy to z gotowym konturem będą zgodne tylko przejazdy wzdłuż osi x lub wzdłuż osi z. Wszelkie stożki, promienie, fazy itp będą niezgodne.
-
Ale czy nie jest tak, że bez zaznaczenia korekcji narzędzia w NX program tak wygeneruje ścieżkę, że toczona sztuka będzie poprawna ??lukaszcam pisze:W operacjach zgrubnych w większości przypadków nie ma potrzeby włączać korekcji promienia płytki chociaż często się ją stosuje w celu utrzymania stałego ofsetu od gotowego konturu.
-
Czyli lepiej używać bo wiadomo że promień na maszynie się zmienia tzn zużycie narzędzia. Można wtedy skorygować na maszynie.Magneto86 pisze:Dokładnie. Wygeneruje tak, że stożki itp wyjdą poprawnie nawet bez korekcji G41/G42 pod warunkiem, że promień naroża płytki jest w NX opisany zgodnie z tym co mamy w rzeczywistości.
A mam jeszcze jedno pytanie ponieważ uruchamiając korekcję w NX w ruchach pomocniczych mogę ją uruchomić jeśli mam tylko jedno przejście narzędzia, ale np jak mam 2 przejścia korekcja nie uruchamia się ;/ w generowanym programie. Czym jest to spowodowane?? Czy korekcja jest możliwa tylko wtedy gdy używa się przejścia wykańczającego (jednego) czy nie ma możliwości włączenia korekcji dla obróbki zgrubnej ??
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Normalnie to nie korygujesz zmian promienia płytki ze względu na zużycie tylko zmieniasz płytkę/krawędź na nożu na nową. Przy poprawnie napisanym programie tak ustawiasz obróbki, żeby np zużycie płytki przy obróbkach zgrubnych (co się zdarza) nie rzutowało na kształt czy tolerancję detalu który na gotowo obrabiasz innym nożem. Nie wszystko da się obrobić 1 przejazdem 1 narzędziem w zadowalający sposób. Powinieneś tak ustawić technologię, żeby naroże płytki/noża wykonującego końcową obróbkę wytrzymało cały przejazd nie tracąc wartości promienia. Czyli 90% zgrubnego kopania najlepiej mocnymi płytkami z ujemną geometrią gdzie np wyszczerbienie płytki nie będzie miało takiego znaczenia a potem dokładnie "wylizać" na gotową nożem/płytką z delikatniejszą dodatnią geometrią którego "oszczędzasz" tylko na wykańczającą obróbkę. Także sugerowałbym iść w tym kierunku jeśli masz bardziej złożony i dokładny detal zamiast ręcznie korygować zużycie promienia narzędzia. I robić tak zawsze jeśli tylko jest to możliwe.cncmaniak pisze:Czyli lepiej używać bo wiadomo że promień na maszynie się zmienia tzn zużycie narzędzia. Można wtedy skorygować na maszynie
Tak na marginesie, tak samo jak definiujesz narzędzie w Cam-ie podajesz między innymi promień płytki we wszystkich nowszych sterowaniach. Różne systemy/nakładki sterowań na obrabiarkach w pracy coraz bardziej ewoluują w stronę Cam-ów.