noże składane, przesunięta oś?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
noże składane, przesunięta oś?
Witam zakupiłem zestaw noży składanych z trzonkiem 12mm, taki jak tu http://www.ebay.co.uk/itm/7-Set-12mm-Sh ... SwX61ZDB7x
mam problem z 2, od toczenia wewnętrznego i od gwintów wewnętrznych, po założeniu są dużo, dużo poniżej osi, czy to jakiś specjalny zabieg?, czy o co chodzi, nigdy nie miałem do czynienia ze składakami, może ktoś podpowie.
mam problem z 2, od toczenia wewnętrznego i od gwintów wewnętrznych, po założeniu są dużo, dużo poniżej osi, czy to jakiś specjalny zabieg?, czy o co chodzi, nigdy nie miałem do czynienia ze składakami, może ktoś podpowie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: noże składane, przesunięta oś?
Wytaczaki i noże do gwintów wewnętrznych są tak specjalnie robione, że wierzchołek płytki jest około połowy wysokości trzonka. To umożliwia wejście noża w mniejszy otwór oraz powoduje, że trzonek nie trze dołem w otworze. Gdyby było inaczej, tak jak w nożach do toczenia zewnętrznego, to użycie tego wytaczaka byłoby możliwe dopiero w otworze o dwa razy większej średnicy (lub więcej), przy tym sztywność trzonka pozostałaby nadal taka sama.kamiennik pisze: mam problem z 2, od toczenia wewnętrznego i od gwintów wewnętrznych, po założeniu są dużo, dużo poniżej osi, czy to jakiś specjalny zabieg?, czy o co chodzi, nigdy nie miałem do czynienia ze składakami, może ktoś podpowie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
racja, bez myslenia za szybko napisalem, zirytowalo mnie to ze po upchnieciu podkladek na max dalej nie jest w osi, a sam pamietam jak na warsztatach pilowali nas zeby w wytaczakach krawedz natarcia czy jak to zwal byla w srodku osi trzonka i sie poprawialo, szlifowalo te noze.
Dziekuje Panowie, wszystko w temacie.
Jak to mowia stary i glupi, orlem nigdy nie bylem.
Dziekuje Panowie, wszystko w temacie.
Jak to mowia stary i glupi, orlem nigdy nie bylem.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
To tak jak u mniekamiennik pisze:pewnie masz rację Wzorze, tylko konczac szkole z 20 paręlat temu nigdy o takich oprawkach nie słyszalem, noże samemu sie szlifowalo. .....

Przepraszać nie musisz ...... , bo i za co ?....
Nie wiedzialem, zapytalem az tyle miejsca na serwerze chyba nie zabralem.
Przepraszam jak juz napisalem, nigdy skladakow nie uzywalem, stad brak wiedzy.
Wybacz.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)