#14
Post
napisał: Majster70 » 25 lip 2017, 05:39
Akurat do cięcia węża noż do kebaba może się sprawdzić. Ja używam pozostałości po narzędziach skrawających. Np do gilotynki do gumy resztek ze starych pił ramowych z wyszczrbionymi zębami itd. Szlifuję tylko zęby i gotowe. Można by było wykonać tà wkładkę do gilotynki nawet ze zwykłego noża stołowego, tylko wtedy jest mniej trwała. W przypadku cięcia węża gumowego użyłbym jakiegoś starego freza piłkowego z zeszlifowanymi zębami. Będzie trwalszy od kebabowego. Rada praktyczna: jeśli masz możlowość wyboru weża gumowego, wybierz trwardszy, miękkie gumy, tak poniżej 55°Sh tną się gorzej.
Jednak najlepsze rozwiązanie, jeśli chcesz otrzymać np uszczelki o dokładnej grubości, to pociąć przewód gumowy zgrubnie na krótsze kawałki (np zwykłym nożem kuchennym), następnie dotoczyć rdzeń z tworzywa lub drewna, naciągnąć pocięte kawałki przewodu na rdzeń i pociąć je dokładnie na tokarce. Używam do tego noża zrobionego z pozostałości z piły do piły ramowej o geometrii podobnej do zwykłego no za kuchennego.